E, ovako treba... > Restauracije
Kako da Ružno pače postane Labud - prepravke čamca od aluminijuma
Kapetan:
--- Citat: LSI 10, 12, 2009, 07:46:14 pre podne ---Voleo bih da mi neko proceni koliko bi podizanje visine plafona, korišćenjem aluminijuma i klirita koji su vrlo lagani materijali, moglo da utiče na promenu težišta čamca i njegovu stabilnost.
--- Kraj citata ---
izracunaj orijentaciono koliko ce to kila da bude i gde ce da stoji (valjda na vrhu kabine) onda uzmi one flase od 5 litara vode napuni koliko ti treba stavi na krov camca gde ce stajati sklopiva tenda i posmatraj kako se ponasa...
LSI:
Na prvi dan velikog radničkog praznika krenuo sam sa planiranom restauracijom.
Kada sam čamac kupio bilo mi je jasno da mi se boja ne dopada i da će to morati da se menja. Takodje, video sam i niz detalja koji su mogli da budu uradjeni mnogo bolje i lepše.
Ono što mi se činilo kao najveći problem bila je visina kabine.
Ipak, uz Kempijevu pomoć, zapazio sam da postoji mogućnost da se pod kabine spusti za nekoliko sanitmetara i da se promenom lamperije plafon podigne za nekoliko santimetara. Na ovaj način trebalo bi da dobijem dovoljno visine u kabini. Naravno, ovo su samo pretpostavke i tek kad krenem sa radovima videće se da li je izvodivo.
Kempi je još nešto uočio, a to su potklobučenja na limu na mestima gde su limovi preklopljeni i zanitovani. Izgleda da je anitalgin počeo da radi svoje.
Zbog toga sam odlučio da skinem kompletnu oplatu kabine i izvadim podove kako bih prekontrolisao stanje lima i sa unutrašnje strane ladje.
Već sam u postupku ugovaranja peskarenja ali o tome malo kasnije.
Obzirom da sve to što nameravam da uradim treba da bude zabava, sve će biti propraćeno i fotografijama (obzirom da slikam telefonom, molim naše „profiće“ da ne komentarišu kvalitet slika).
Sve u svemu, plan je sledeći:
1. Demontirati i izvaditi oplatu i lamperiju iz kabine
2. Demontirati i izvaditi pod u kabini i kokpitu
3. Prekontrolisati stanje lima i pristupiti peskarenju – ako bude para onda ceo čamac, a ako bude mnogo skupo onda samo deo koji ide u vodu i mesta gde ima oštećenja
4. Farbanje čamca – ako bude para onda i spolja i iznutra, a ako ne onda samo spolja komplet, a unutra samo osnovnom bojom
5. Postavljanje novih podova na manjoj visini – ako bude para onda od aluminijuma, a ako ne onda nekim šperom ili nekakvim laminatom
6. Oblaganje kabine striporom (tvrdi debljine 1-1,5 cm) i nekom plastičnom oblogom (nešto poput onoga što ima Kapetan – možda nije kao na luksuznim jahtama ali čini mi se da je praktično za održavanje
7. Izrada tapaciranih sedišta za kabinu koji se lako pretvaraju u ležajeve za dve osobe i tapaciranog sedišta za zadnju klupu
8. Izrada dva portabl sedišta za vozača i za pecanje
9. Izrada ojačanja krmene ploče na mestima gde se šrafi motor
10. Kačenje motora, spuštane u vodu i onda pitanje: „Pošto je ovaj svet?“
Ovih deset zadataka, kao deset smrtnih grehova proganjaće me dok ne završim, a prvu plovidbu planiram za kraj maja ako bude para i vremena. Ako i dodje do malog odlaganja, neće mi to biti drago ali naći ću nekog ko će biti kriv za to kako ne bih morao slučajno nešto da prebacujem sebi.
A sada da krenem sa prvim fotografijama i komentarima radova:
Ovako je Ružno pače provelo poslednju zimu pod imenom Anatej:
Radovi su krenuli skidanjem cirade i pregledom čamca:
Ovo su ta oštećenja koja mi je Kempi pokazao.
Naravno, bez alata nema zanata, pa je sve bilo spremno i na dohvat ruke.
Evo par snimaka kabine i unutrašnjosti kako biste videli stanje pre radova.
Vrata vise, nema kedera...
Lamperija iskrivljena i spuštena...
Onda je usledilo skidanje lamperije i vadjenje poda.
Ali o tome u nastavku.
broker975fx:
Znam kako ti je ja sam već neko vreme u sličnim radovima. Najteže je pokrenuti se iz stanja priče u stanje rada a vreme leti plusčas pada kiša, čas ono čas ovo a onda će uskoro krenuti vrućina i tako u krug. Srećom imam vrednog i pedantnog majstora tako da sam ja više smetalo. Čudno je to stanje muke i tenzije u kojoj čovek uživa, kako god srećan početak radova :drinks:
LSI:
Nastavak II - 01.05.2010
Stali smo kod skidanja lamperije i vadjenje poda.
Ovo nije bilo ni malo lako nekome kao što sam ja.
Potrošio sam nekoliko krstastih alata za odvrtanje (moj alat nije profi već onaj kupljen za par stotinarki u Metrou, pa taman toliko šrafova i može da odvije koliko je plaćen).
Onda mi se ispraznio akumulator na odvijaču, pa sam morao rukom da odvijam šrafove i naravno – u roku od nekoliko minuta dobio sam žulj na palcu i dlanu desne ruke.
Ipak, to me nije sprečilo da uživam u onome što sam uradio i video.
Na ovim štaflama je bio pod u kabini.
Kao prvo, zaključio sam da zaista mogu da spustim pod u kabini i podignem plafon. Na taj način dobiću u kabini visinu od oko 115-117 cm – za mene sasvim dovoljno!
Ipak, video sam i nešto što me je malo zabrinulo.
Na sledećoj fotografiji vidi se da je prethodni vlasnik izbrusio delove "L" profila koji su se nalazili sa unutrašnje strane korita radi ojačanja.
On je to učinio da bi u kabini dobio bočne stranice bez oštrih ivica ali ja se pitam da li je i koliko time oslabio bokove čamca?
Šta vi mislite o tome? Da li bi to moglo da dovede do nekih problema ili da to zanemarim?
Ovde su radovi prekinuti – sutra vadim daske iz poda kokpita.
Nove slike i izveštaji slede.
Očekujem vaše komentare. Dobronamerni radoznalci su dobro došli – pivo se lakše pije u društvu.
IKA:
prava lađica za restauraciju.Lazo samo napred. Mislim da ti je procena dužine trajanja radova pogrešna , ali ako uspeš to da uradiš tako brzo , svaka čast.
Jedan savet: nezapostavljaj kvalitet na uštrb rokova.Bolje da traje i malo duže ali da to bude bolje no što je bilo, ne žuri po svaku cenu . SRETNO
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju