Poz, novi sam na forumu i evo moj prvi korak :scare:
Evo skonta da napravim neko kratako objasnjenje kako da napravite camac - splav za ribolov (mozda vas vecina to zna)
znaci ko nema novaca da kupi camac koji su po meni prilicno skupi evo jednog dobrog recepta
za ribolov je najvaznije da je camac stabilan, drugo vazna je i velicina sto cete sami vi odrediti prema svojim potrebama i mogucnostima (finansijama)
potreban materijal -burad (limena koja na svakom cosku vidjate, a najbolje naci na nekim otpadima otprilike 50din 1 bure)
-grede (mozete raditi od drveta splav ili od zeljeza, moj savjet je od drvenih greda jer se drvo bolje savija i dise na valovima a metal puca na varovima - ukoliko ste iskusan varioc ide naravno metal :

:
-daska (colarica koju cete na kraju premazati zastitnom bojom ili cim vec)
(kolicine svega sto sam naveo nisam stavio zato sto cete vi raditi razlicite velicne camaca prema potrebi)
1. korak
burad poredate jedno iza drugoga znaci ako imate 6 buradi 2 reda po 3 bureta zavarite, vazno je da burad varite oko citavog kruga jer ce biti cvrsca a ne samo ka pikujete onda ih ofarbajte zastitnom bojom

2. korak
da bi camac bio pokretljiv bitno je da na vrhu buradi napravite spiceve kao dvije kupe (to ce vam uraditi svaki limar, a bitno je da uradi od malo jaceg materijala radi prilaska obali i udaranja spiceva od kamenje) te spiceve navarite na na redove koje ste vec predhodno napravili

3. korak za ovu velicni splava potrebne su vam 3 grede 8x8 i 4 grede 4x3
znaci na ove deblje grede urezete lukove na koje ce leci burad

i postavite ih, zatim dodatno fiksirate sa sa flahom tako sto cete obuhvatiti oko bureta sa flahom i fiksirati ga za gredu
debele grede poredate ovako

tanke grede cete poredati preko debeli greda okomito

4. korak po tankim gredama zakujete colaricu koju cete onda ofarbati
Dobili ste povrsinu koja se nece skoro nikako ljuljati (zavisi od velicine) sa koje je ljepota pecati ribu
sada mozete tu jos svasta raditi naprimjer klipice, tendu, ugraditi motor tako stocete jos dvije grede fiksirati ispod splava na debele grede i izmedju njih ubaciti dasku peticu na koju stavljate motor
evo slike mog splava koji jos nije dovrsen

na ovo planiram jos staviti tendu (preko pola splava) i plinski rostilj za frisko ulovljenu ribu :

:
Nadam se da sam vam pomogao i da moj rad nije bio uzalud, jos cu u jednom navratu kad budem imao vremena objasniti fino oko postavke motora i klupica..
pozdrav