Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA

da li jedan ili dva motora

<< < (5/8) > >>

marke:

--- Citat ---Dakle, slažem se sa Barbom da će snaga biti udvostručena (a obzirom da će oba motora raditi istovremeno, onda će i potrošnja goriva biti približno toliko uvećana). Medjutim, i sa udvostručenom snagom ne verujem da će brzina biti udvostručena.

Poznato je da na nekim plovilima (pisali su ljudi o tome i na ovom našem forumu), npr. na Pasaru, možete da stavite bilo kakav motor (snažniji od 15-20KS), ona će ići 10-12 km ili tu nešto oko toga, a istu tu brzinu ostvaruje i sa motorom od 10-tak KS.

--- Kraj citata ---

To ste u pravu za brzine preko 12km/h naime otpor vode ne raste linearno s brzinom. Do brzina od otprilike 12km/h je skoro linearno a tada otpor vode raste exponencialno i za svaki kilometar treba sve vise snage. Upravo taj efekat koriste gliseri da dostignu toliki otpor vode da ih izbaci na povrsinu. Ali ako s jednim motorom ide 6km/h s dva ce ici skoro duplo brze.
naravno treba imati i odgovarajuce elise da se iskoristi sva snaga motora a da ga ne preoptereti.  

poljo:
Kupi Zorane taj motorcic , nekome ce trebati .  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zoran:
   Mislim da sa splavom nečeš moči da glisiraš.
   Pozajmi ako nemaš GPS,okači oba motora,pa prvo jedan pa drugi pa oba i videčeš,onda odluči.
   Ja lično stavio bi dva kao što sam ti več rekao ali svaki sa komandom.

zorter:

--- Citat: zoran  17, 11, 2009, 21:41:13 posle podne ---   Mislim da sa splavom nečeš moči da glisiraš.
   Pozajmi ako nemaš GPS,okači oba motora,pa prvo jedan pa drugi pa oba i videčeš,onda odluči.
   Ja lično stavio bi dva kao što sam ti več rekao ali svaki sa komandom.

--- Kraj citata ---

Ja bih jedino dodao: zajednicko kormilo a menjac i gas pojedinacno. Cisto da ne bude zabune. :good:

Zoran:
   Ne slažem se,treba upravljati motorima.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju