Autor Tema: Dunja 2  (Pročitano 137875 puta)

0 Članovi i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
Odg: Dunja 2
« Odgovor #75 poslato: 06, 01, 2010, 10:26:11 pre podne »
ako sam dobro razumeo skines vrata i to postane sto ?

Van mreže Barba

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #76 poslato: 06, 01, 2010, 13:05:42 posle podne »
Pero, razmisli jos malo o enterijeru. Potencijala ima, ali je za sada ipak slabo funkcionalno. Meni se ne svidja ideja da kokpit nema vrata i da ne moze da se zakljuca, ali ajde, to i nije tako strasno. Stajaca visina je nedovoljna u zadnjem delu, a sve deluje nekako prenatrpano.
Mislim da su palubne klupe 200x50 bespotrebno dugacke za ovaj camac. Da li si razmisljao o postavljanju poprecne klupe uz zrcalnu dasku.
"Kormilarnica" je po mom misljenju previse uska. Mislim da je 40 cm nedovoljno da tu stane kormilo, komande, uredjaji, a da se ne uvlacis kao u jastreba.
Mislim da bi trebalo da razmislis kako da obezbedis komunikaciju kokpita i pramca. Ovako ce se desiti da se XX hromozomi suncaju na kabini i pramcu, a ti se kuvas za kormilom na 40C bez ventilacije i lupas glavom o staklo.  :)
Ne znam da li si u kabini predvideo sredisnji deo cijim bi se postavljanjem dobio veliki lezaj,  a mislim da bi lepse izgledalo da si ispostovao simetriju, tj. da oba lezaja budu 190 cm, a da LH kabinet bude 10 cm siri.

Pozdrav,

PS. Sad sam video da si isplanirao ispunu sredisnjeg dela u kabini  :good:
« Poslednja izmena: 06, 01, 2010, 13:31:19 posle podne od strane Barba »
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže Pera GARMIN

• Veliki Rovac
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #77 poslato: 06, 01, 2010, 22:52:16 posle podne »
Kap,
tačno tako. Rešavaš dva problema, prostor za otvaranje vrata, i gde odložiti sto kad ti ne treba... A i kada nema stola lakše je ukrcati putnike.

Barba,
al' ga napisaaaaa... moram polako i po segmentima da razmatram i odgovaram. Ali da počnem od početka. Konstrukcija drvo/epoksi ti omogućava da bilo koji element enterijera, u bilo kom trenutku, uz malo truda modifikuješ i prilagodiš potrebama... Svakako hvala na svakom datom komentaru!

Nisi jedini koji bi voleo da vidi vrata u kokpitu (jel' tako Dule Hy?), ali bi ona po meni bez potrebe odvojila kormilarnicu od ostatka kokpita, i time bi me dodatno odvojila od društva na brodu. Na Elpidi (Aquarius 320) smo uvek izvlačili slamku ko će da vozi dok mi ostali leškarimo po kokpitu... E sad, brava i ključ su prednost, ali sam ja u bezbednoj marini, pa mi krađa ne predstavlja problem. Uostalom, kad nisam na brodu sve vredno će biti zaključano u kabini ili ušrafljeno u tablu.

Stajaća visina u zadnjem delu je meni dovoljna :) a i tu je u pitanju samo ivica krova, u centralnom delu ispod krova je preko 190. Može se žrtvovati samoprazneći kokpit zarad povećanja visine, ali bi to malo otežalo održavanje.

Kako mi pecanje nije prioritet, to mi ni prostor u kokpitu, osim za razmeštanje gostiju ili leškarenje nije neophodan, a za to su mi tolike klupe idealne. Opet ponavljam, svaki se enterijer može lako prekrojiti prema želji i meri... Poprečna klupa uz krmenu dasku je takođe u opticaju, ali ne kao fiksna, već kao "uklonjiva" opcija.

Gornji deo kokpita - ploča za instrumente će biti pod uglom, 40cm je prostor samo za noge, do visine sedenja. U gornjem delu je taj prostor značajno veći jer su i leđa pomerena na kraj klupe, još 40cm nazad.

Na ventilaciju i izolaciju kokpita smo mislili, predviđeni su otvori ispod šoferke kroz koji će cirkulisati svež vazduh. Komunikacija kokpita i palube je preko bočnih paluba širokih 20cm, u smislu prelaženja. Ali sam se i ja nešto zamislio o dovikivanju sa XX hromozomima na pramcu... megafon, ili rupa u staklu :) Ili još gore, klizni prozor iz autobusa sa strane :) Mada, i nije tako loše izolovati XX hromozome na pramac, komunikacija se uvek može povratiti prebacivanjem istih na klupe/ležajeve u kokpitu...

Btw, simetrija u kabini je vidljiva samo na tlocrtu, kad uđeš unutra će ti smetati ceo wc da to primetiš, a tih 10cm na ležaju je korisnije nego u ormariću. Osim ako ne otvorim sa boka policu u visini ležaja, da se proture noge...

uf, valjda mi ništa nije promaklo...

Van mreže Dule HU

• DrinskoSavski Brčkaroš
« Odgovor #78 poslato: 06, 01, 2010, 23:08:32 posle podne »
Ne osetih se prozvanim ali evo i od mene par reči, sve što je Pera napisao u prethodnom postu ima itekako logike , verujte. Družeći se godinama sa dotičnim gospodinom uvek me je zadesilo sledeće - očekujte neočekivano naravno u pozitivnom smislu.
Prvi Yyastog se pravi  prema Perinim željama i potrebama, a svako drugi može se prilagoditi bilo čijim baš zbog  materijala i načina izrade. I cela ta koncepcija je ono što je prava draž ovog plovila i projekta.
Svaka primedba, savet ili informacija u ovom projektu je poželjna  - što kaže Pera, ali ja npr. ćutim, gledam, pomažem i čekam na šta će to da ispadne i verujte mi biće opet kao i uvek sa Perom - OČEKUJTE NEOČEKIVANO.
Inače za mene dobra vest je da ću i u Yastogu imati stajaću visinu u toaletu. Hvala projektantima i majci prirodi.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #79 poslato: 07, 01, 2010, 00:21:16 pre podne »
Inače za mene dobra vest je da ću i u Yastogu imati stajaću visinu u toaletu. Hvala projektantima i majci prirodi.

ja cu opet da klanjam :(

Van mreže Pera GARMIN

• Veliki Rovac
« Odgovor #80 poslato: 07, 01, 2010, 14:00:48 posle podne »
Kap,
u kabini je ženski WC. Muški WC je na repu, tamo svi imamo stajaću visinu...

Van mreže Barba

« Odgovor #81 poslato: 07, 01, 2010, 14:45:00 posle podne »
Kap, u kabini je ženski WC. Muški WC je na repu, tamo svi imamo stajaću visinu...

:lol:

Pero, ne sumnjam da si enterijer prilagodio svojoj ergonomiji i ne moras da se trudis da pod obavezno odgovoris bas na svaku stavku. Ja sam ono napisao cisto kao moguce mane koje ce naci buduci kupci tog camca, jer se nadam da ces pored camca za sebe napraviti i dobar posao.

Posto si vrlo ozbiljno pristupio izradi modela, a siguran sam da ce pristup biti jos rigorozniji pri izradi prototipa, ne vidim ni jedan razlog da se taj nacin razmisljanja ne preslika i na buduci biznis. Ti kao neko ko ima dosta iskustva sa pasarom i variom, a kao idejni vodja ovog projekta, najbolje mozes da uklopis funkcionalni enterijer. Cisto da se ne shvati kao kritika nekog dzangrizavog ciceganje, predlozio bih ti da u tu svrhu napravis jos par nacrta enterijera (tipova) koje bi buduci kupci mogli da biraju, a mozda se i ti opredelis za neku drugu verziju.

Ideja da kupci sami prepravljaju osmisljeni enterijer je losa. Te prepravke uvek donose vise mana nego prednosti, jer izlaze iz osmisljene koncepcije, a tebi kao proizvodjacu je sve jedno, samo drugacije iseces i povezes table. Sta ako ti dodje neki dvometras. Ne zaboravi da vecina korisnika nema osecaj za estetiku i da ce uglavnom naruziti taj camac, a samim tim i tvoj brend. Npr. stavice vrata kokpita i pregradni zid preko prozora, jer je to lakse nego da prepravljaju palubne klupe i sl.

Pozdrav,

PS. Ideja sa montaznom klupom uz zrcalnu dasku je ekstra.
"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže Pera GARMIN

• Veliki Rovac
« Odgovor #82 poslato: 07, 01, 2010, 21:49:14 posle podne »
Barba,
U pravu si da bi bilo dobro razviti još par nacrta enterijera, i ponuditi tržištu izbor između nekoliko ponuđenih rešenja umesto "kažite šta bi hteli" opcije. Mislim da ćemo pravi utisak o enterijeru steći tek kada uđemo u poluizgrađeni trup Dunje 2. A siguran sam da će posle prve sezone biti zahteva za dorade i ispravke.

Još jednom hvala na odličnim komentarima.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #83 poslato: 08, 01, 2010, 11:09:37 pre podne »
svako ima drugacije zelje za plovilo, ovo su moje

1 wc sa stajacom visionom , ili "zenski" al da ima prostora...
2 kuhinja
3 frizider , mozda nije losa ideja da ga strpas ispod kreveta ili da iskoristis krevet za police i slicno...
4 kapetanska stolica sa dobrom ventilacijom i preglednoscu (visoka, )

u kabini mora biti sedeca visina na krevetu pa kad ujutru ustajes "sistemom kosog hica" da ne zveknes u krov ,
terasa mora imati jak sto jer ce uvek neko pri ustajanju da se "ösloni",
"nogostup" oko broda mora biri dovoljno sirok
mesto za stapove ...
tenda koja moze da se zatvori-otvori "brzo" kako bi stitila od vetra i kise 

Van mreže Pera GARMIN

• Veliki Rovac
« Odgovor #84 poslato: 08, 01, 2010, 14:45:22 posle podne »
Kap,
ti stvarno imaš problem sa tom stajaćom visinom? Pogledaj Duleta, njemu je na svakom brodu komfornije nego ostalima, zavidim mu na tome!   :taunt:

Rekoh li da je frižider planiran u vozačkom "sedištu" - klupi? 40cm širine, skoro metar dubine i visine... napravljena je kao klupa da bi mogle dve "bliske" osobe da sede dok se vozi. Ako neko više voli sam da vozi, može napraviti niža i kraća "klupu" pa na nju staviti sedište za kapetana.

Za početak će unutra da bude "ICE-BOX", u koji bi posle ugradio neki od kompresorskih sistema za frižidere poput: http://www.motomarine.it/elementi.asp?IDSottoCategoria=1421

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #85 poslato: 08, 01, 2010, 15:09:42 posle podne »
Za početak će unutra da bude "ICE-BOX", u koji bi posle ugradio neki od kompresorskih sistema za frižidere poput: http://www.motomarine.it/elementi.asp?IDSottoCategoria=1421

posto su ?

a ovo sedenje na hrani je iz doba mongola :)  salim se zaboravio sam da je u stolici ... a to znaci da ne mozes da landaras nogama ispod stolice.... kolika je sirina od naslona (sedista) po volana jel moze dinaroid da se zavali ili mora ko u autobusu ?

Van mreže Pera GARMIN

• Veliki Rovac
« Odgovor #86 poslato: 08, 01, 2010, 15:41:28 posle podne »
Motomarine cenovnik:
Isothermov set "self-pumping" je oko 1000€ sa "klasičnim" izmenjivačem, a sa "power-saving" izmenjivačem je oko 1.500€.
Vitrifrigo set: Danfos kompresor 12/24V: 550€ - 620€, pločasti izmenjivač: 120-180€, i treba ti kondenzator hlađen vazduhom ...

Siguran sam da i WAECO ima svašta pametno u ponudi: http://www.waeco.com/en/3606.php
A za razliku od ostalih imaju kod nas uvoznika, servis, podršku: www.polarklima.rs

A dobro rešenje može da bude i kompresorski frižider iz kamiona: http://www.navodi.com/Berza_005/052.html

Btw. od naslona sedišta do volana je 80cm, Dinaroidima neće biti problem, ali će ravničarski stomaci teže da ulaze. U krajnjoj liniji skineš naslon...

Van mreže Barba

« Odgovor #87 poslato: 08, 01, 2010, 18:25:38 posle podne »
a to znaci da ne mozes da landaras nogama ispod stolice....

Kapetan bas ima specificne zahteve...   :)

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #88 poslato: 08, 01, 2010, 19:57:47 posle podne »
specifican al zahtevan.... pa sta mislis sto su sve stolice sa nogama a ne sa stranicama

Van mreže Pera GARMIN

• Veliki Rovac
« Odgovor #89 poslato: 08, 01, 2010, 20:25:16 posle podne »
Ako se žrtvuje deo prostora za Ice Box, tj. ubije rupa u kutiji, eto mesta za mlataranje nogicama...