Kap,
tačno tako. Rešavaš dva problema, prostor za otvaranje vrata, i gde odložiti sto kad ti ne treba... A i kada nema stola lakše je ukrcati putnike.
Barba,
al' ga napisaaaaa... moram polako i po segmentima da razmatram i odgovaram. Ali da počnem od početka. Konstrukcija drvo/epoksi ti omogućava da bilo koji element enterijera, u bilo kom trenutku, uz malo truda modifikuješ i prilagodiš potrebama... Svakako hvala na svakom datom komentaru!
Nisi jedini koji bi voleo da vidi vrata u kokpitu (jel' tako Dule Hy?), ali bi ona po meni bez potrebe odvojila kormilarnicu od ostatka kokpita, i time bi me dodatno odvojila od društva na brodu. Na Elpidi (Aquarius 320) smo uvek izvlačili slamku ko će da vozi dok mi ostali leškarimo po kokpitu... E sad, brava i ključ su prednost, ali sam ja u bezbednoj marini, pa mi krađa ne predstavlja problem. Uostalom, kad nisam na brodu sve vredno će biti zaključano u kabini ili ušrafljeno u tablu.
Stajaća visina u zadnjem delu je meni dovoljna :) a i tu je u pitanju samo ivica krova, u centralnom delu ispod krova je preko 190. Može se žrtvovati samoprazneći kokpit zarad povećanja visine, ali bi to malo otežalo održavanje.
Kako mi pecanje nije prioritet, to mi ni prostor u kokpitu, osim za razmeštanje gostiju ili leškarenje nije neophodan, a za to su mi tolike klupe idealne. Opet ponavljam, svaki se enterijer može lako prekrojiti prema želji i meri... Poprečna klupa uz krmenu dasku je takođe u opticaju, ali ne kao fiksna, već kao "uklonjiva" opcija.
Gornji deo kokpita - ploča za instrumente će biti pod uglom, 40cm je prostor samo za noge, do visine sedenja. U gornjem delu je taj prostor značajno veći jer su i leđa pomerena na kraj klupe, još 40cm nazad.
Na ventilaciju i izolaciju kokpita smo mislili, predviđeni su otvori ispod šoferke kroz koji će cirkulisati svež vazduh. Komunikacija kokpita i palube je preko bočnih paluba širokih 20cm, u smislu prelaženja. Ali sam se i ja nešto zamislio o dovikivanju sa XX hromozomima na pramcu... megafon, ili rupa u staklu :) Ili još gore, klizni prozor iz autobusa sa strane :) Mada, i nije tako loše izolovati XX hromozome na pramac, komunikacija se uvek može povratiti prebacivanjem istih na klupe/ležajeve u kokpitu...
Btw, simetrija u kabini je vidljiva samo na tlocrtu, kad uđeš unutra će ti smetati ceo

da to primetiš, a tih 10cm na ležaju je korisnije nego u ormariću. Osim ako ne otvorim sa boka policu u visini ležaja, da se proture noge...
uf, valjda mi ništa nije promaklo...