E, ovako treba... > Plovila

Dunja 2

<< < (29/93) > >>

Dule HU:

--- Citat: Pera GARMIN  18, 01, 2010, 13:16:15 posle podne ---Dule,
tako nešto sam ja izveo na Dunji (Variu), u kobilici sam zamolio da mi naprave pregradu, u kojoj je potopljena sonda (u ulje, da se ne usmrdi). Poklopac doduše nikad nisam napravio :) Tamo gde nema pregrade, dovoljno je kupiti nešto skuplju sondu koja se nalazi u kućištu sa nosačem koji se lepi sa unutrašnje strane trupa. Taj "nosač", tj. rezervoarčić, omogućava podešavanje ugla sonde, a puni se uljem.
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=836#featureTab

Na žalost, na Yastogu tako nešto neće biti moguće. Sonda sonara može da sluša samo kroz plastiku u kojoj nema vazduha. To je slučaj kod klasičnih plastičnih čamaca: poliester+stakleno tkanje. Kod šper/epoksi sendvič konstrukcija ultrazvuku će praviti problem jezgro od špera u trupu. Čak i jezgro od drugih materijala poput airexa predstavlja problem zbog vazduha u strukturi jezgra. Ultrazvuk se drugačije prostire kroz vazduh i jednostavno neće da radi.

Jedini način za slušanje kroz trup na sendvič konstrukcijama je da se probuši rupa i ugradi sonda kroz rupu... Mislim da je krmena sonda mnogo bolje rešenje od rupe u trupu.

--- Kraj citata ---

Eto i opet smo nešto naučili, hvala Pero!  :good:

Pera GARMIN:
Dule,
tehnološki je teško obezbediti kvalitetan spoj sendviča i takve "ispune". može, ali ima mnogo posla, a ishod je neizvestan. Mnogo je bezbednija varijanta koristiti sondu kroz rupu, nego misliti o čvrstini takve "zakpre". Razmišljao sam o tome kao rešenju za metalne brodove na primer. Otvoriti "prozor" od plastike na trupu da bi se obezbedila prohodnost ultrazvuku... ali nisam siguran da je to dobra ideja.

Sonda na krmi se prilično čvrsto drži, i ima generalno bolje strujanje vode na velikim brzinama u odnosu na sonde kroz plastiku, kada se pravilno montira na glisersko plovilo. Tačnije kod glisera će krmena sonda duže ostati u vodi kada trup izglisira.

Barba:
Pero, Yastog Targa na skici koju si dao u Saletovoj temi izgleda jezivo. Jedina mana po meni je tezak izlazak na bok. Tj mora se preskakati "bocni zid". Da li postoji mogucnost da se stranica strmije spusti od windshield-a.

Zoran:
     Dao bi jednu sugestiju.
   Pero obavezno napravite  rupu za sondu,sa urezanim navojem,
 vecim od standardnih sondi.Rupu zatvoriti sa poklopcem.Ko zeli
 da ugradi sondu,napravi adapter od poklopca,zavrne i kraj.Nema
 da se sekira oko busenja,da li ce biti strucno ili ne.
   Mozda predvideti navoj za konkretnu sondu.
   Samo napred.Jedva cekam da vidim ladju na vodi.

Pera GARMIN:
Zorane,
zbog oblika korita sonda će moći da se montira kroz trup samo na poslednjoj trećini od kobilice. Pa se svodi na isto da li je na krmi ili kroz rupu. Čak je za veće brzine i bolje da je na krmi. Zato ne bi pravio rupu za sondu, nego je montirao krmeno... probaćemo na Dunji 2...

Barba,
evo i ovde skice Yastoga 23 Targa. U pravu si za bok, razrađujemo detalje...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju