Autor Tema: Zavarivanje, varenje --postupci i načini zavarivanja  (Pročitano 61114 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže kemppi

• Veliki dugodlaki Drekavac
  • Pol: Muškarac
Odg: Zavarivanje, varenje
« Odgovor #30 poslato: 28, 02, 2010, 21:54:46 posle podne »
@Kapetane
Einhell  je amaterski aparat,namena mu je za limariju i sitnu bravariju,kao i Varstroj 1600,s' tim sto bih prednost dao Varstroju jer ima dobru servisnu podrsku u Srbiji,a i cene su im priblizne,Oni teoretski mogu da vare lim 2mm,ali u praksi je to malo drugacije,jer ako aparat opteretis dugackim varenjem pri maximalnoj snazi,doci ce do pregrevanja aparata,tada se automatski upali signalna lampica,mora se sacekati nekoliko minuta da se ona ugasi i aparat moze da nastavi sa radom,ali ce se posle toga brze pregrejati nego kada je bio hladan.Problem je sto posle nekoliko pregrevanja aparat vise nece da radi kao sto je radio,ili nece uopste da radi,pa se zbog toga mora uzeti jaci aparat,da bi sa optimalnom snagom radio,a ne punim kapacitetom.Jos jedna stvar,kalemovi na amaterskim aparatima su aluminijumski,mana im je sto usled velike indukcije i pregrevanja lak sa zice se oljusti,pa brze stradaju nego bakarni.Inace i varstroj je neka srednja niza klasa aparata.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #31 poslato: 28, 02, 2010, 22:58:29 posle podne »
a jel ima nesto da vari recimo do 4mm sa zicom a da je u nekom finom cenovnom rangu ... znaci amaterska upotreba i slicno ...

Van mreže kemppi

« Odgovor #32 poslato: 01, 03, 2010, 00:33:45 pre podne »
@Kapetane
Eto resenja,ides pesplatno na praksu,a naucis da varis :good:.od teoretisanja nema vajde.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #33 poslato: 01, 03, 2010, 02:03:39 pre podne »
@Kapetane
Eto resenja,ides pesplatno na praksu,a naucis da varis :good:.od teoretisanja nema vajde.

moram naci vremena al taman kad krene zorterova ladja  :good:

Van mreže kemppi

« Odgovor #34 poslato: 01, 03, 2010, 11:31:00 pre podne »
@kacintata
Nemas problema sa pregrevanjem jer si pojacao diodni most(verovatno si mu pojacao i hladjenje), kada  se to uradi na novom aparatu,izgubi se garancija.Imam jednu malu bocu mix gasa,pa ti mogu doneti da probas,lepsi je var,manje prsti,var je koncretisaniji,manji je unos toplote,bolje uvarivanje,ali Argon je dosta skup i zahteva cist zleb.

Van mreže Vuk

• Savski dupegric . Kratkorepi
« Odgovor #35 poslato: 06, 03, 2012, 09:24:49 pre podne »
Ne znam koliko je ovaj sajt podoban za pricu o zavarivanju ali cu ipak da pitam jer se tema odnosi na zavarivanje.
Voleo bi da uporedimo rotacioni aparat za varenje sa modernim inverterskim pa i klasicnim transformatorskim. Konkretno interesuje me kvalitet vara kod sva tri aparata. Ako zavarivac zna sta radi po meni bi sam var trebao da bude isti kod sva tri aparata? Konkretno cena polovnog rotacionog je oko 300-350 eur toliko kosta i bolji transformatorski pa i inverterski (domaci walter aparati) Gledao sam kemppi minarc 150 on je nov donesen iz inostranstva oko 450 eur. i moze da zavaruje bazicne i rutilne elektrode http://www.kupujemprodajem.com/KEMPPI-MINARC-150A-nov-u-kutiji--1535129-oglas.htm
Ako bih se odlicio da nekad napravim sebi metalni camac sa limom 3 mm odlucio bi se za obostrano zavarivanje oblozenom elektrodom, sa co2 nemam iskustva tako da ta mogucnost odpada.
I za kraj koliko je pametno zavarivati elektrodom, tj bezbedno, a da se lim ne pokrivi, naravno postovati raspored zavarivanja.
Potrosnja struje kod rotacionog je po meni dosta veca u odnosu na ostala dva aparata, gresim li?

Van mreže stvlada

• Talasožder Mali
  • www.zavarivanje-stanimirovic.rs
  • Brod tip: sunbird corsair 198
  • Marina: ajk
  • Veličina: 6m
« Odgovor #36 poslato: 06, 03, 2012, 17:11:07 posle podne »
Ako nameravas amaterski da se bavis zavarivanjem ovaj aparat ti je i vise nego dovoljan.Na njega mozes da prikljucis i pistolj za tig zavarivanje ali ne moze da zavaruje Al i kontaktno je uspostavljanje luka kod tig postupka.Naravno da je bolji od rotacionog i trafoa to uopste i ne treba uporedjivati jer su rotacioni i trafo odavno prevazidjeni.Ako je stvarno neotpakovan mislim da je i cena ok.

Van mreže Vuk

• Savski dupegric . Kratkorepi
« Odgovor #37 poslato: 06, 03, 2012, 20:12:00 posle podne »
Ma hocu ja jednog dana da krenem Ikinim koracima, misim da se necu uspeti oduprti toj zelji. Svakog dana sanjam da gradim brod i to vec premasuje svaku meru! A aparat bi da kupim jer volim da imam takav gedzet, jest nije mi potreban bas preterano ali hocu da imam, a i nadam se da ce uspeti da izavari brodic Ikine velicene, polako nigde  ne zurim, danas malo sutra jos malo i gotovo. Karikiram ali je to poenta.

Van mreže mesechar

• Administrator
  • Kapitalac Dunavski
  • sledece godine u ovo doba bicemo milioneri
  • Marina: Savska Oaza
« Odgovor #38 poslato: 06, 03, 2012, 23:29:22 posle podne »
Imaš u metrou na akciji invertorski Einhel za 19.000 didzi sa dve godine garancije posle možeš da dokupiš i tig crevni paket pa da malo varkaš i prohrom .prednost invertorskih aparata nad transformatorskim između ostalog je i ta što mu ne smeta pad napona u mreži čak i do dvadeset posto pa je zgoda živa kad se radi na vodi sa produžnim gajtanima a i trpi dugačke kablove za  zavarivanje.
nikad kravata nikad stalni posao

Van mreže Arsa

• Kapitalac Dunavski
    • salveta
  • Marina: Ada Ciganlija
« Odgovor #39 poslato: 07, 03, 2012, 04:08:13 pre podne »
Ma hocu ja jednog dana da krenem Ikinim koracima, misim da se necu uspeti oduprti toj zelji. Svakog dana sanjam da gradim brod i to vec premasuje svaku meru! A aparat bi da kupim jer volim da imam takav gedzet, jest nije mi potreban bas preterano ali hocu da imam, a i nadam se da ce uspeti da izavari brodic Ikine velicene, polako nigde  ne zurim, danas malo sutra jos malo i gotovo. Karikiram ali je to poenta.

Snovi su vrlo zahbana stvar!!!   roll4   114

Verujem da ćeš ti polako doći do njihove realizacije...

Samo žalim IKU (on neće moći da spava zbog tebe, tvojih pitanja i podpitanja).  lol
« Poslednja izmena: 07, 03, 2012, 08:19:19 pre podne od strane Arsa »
Ispuni godine životom, a ne život godinama.

Van mreže kemppi

« Odgovor #40 poslato: 07, 03, 2012, 22:26:19 posle podne »
Nemam bas iskustva sa amaterskim aparatima,ali znam da kineski inverteri nisu bas pouzdani,ako ces s' vremena na vreme nesto da privaris onda ce da posluze,ali za neke dugacke varove ne bih bas preporucio.Cak su i Varstrojevi aparati koji se kupuju u Merkuru kineski,jer u ovlascenom servisu ne mogu da ih poprave,niti imaju semu za njih.Taj Kemppi sto si pomenu je profesionalni aparat,dobro ti je stvlada rekao.
Za zavarivanje rutilnih elektroda bi bio dobar i neki trafo aparat,jer je lakse variti sa ac/dc strujom,tj kod varenja inverterom dolazi do skretanja elektricnog luka jer vari jednosmernom strujom,a opet trafo aparat je mnogo pouzdaniji i jeftiniji.

Van mreže njegos68

• Kapitalac Dunavski
  • Krapolovac
Odg: Zavarivanje, varenje --postupci i načini zavarivanja
« Odgovor #41 poslato: 25, 09, 2012, 08:19:53 pre podne »
Molio bih za par saveta..   6589 Treba mi aparat da zavarim nekih pola metra vara  na aluminijskoj cisterni za gorivo (pukao var izmedju komora.. ) E sad po našim trgovinama dominiraju Varstroj,Telwin,Ejnhel i sl ima i Esab ali je u krv skupo...  no125 E sad taj aparat bi koristili za povremene varove  za sitne popravke  aluminijuma i ponešto u čeliku..  e sad nebih uzimao neki škart,pošto možda se upotrebi za izradu nekog limenjaka ili čak aluminijskog čamca... posle raspitivanja dopio sam preporuku za ovaj varstroj supermig 270 i kažu da je to niki optimum za moje potrebe.. a košta negdje oko 1000 eurića.. šta mislite o tome? http://www.varstroj-s.rs/varmig-270-supermig.php  I unapred Hvala...  thumbup

Van mreže kemppi

« Odgovor #42 poslato: 25, 09, 2012, 22:28:36 posle podne »
Sa tim aparatom mozes najsirovije zavariti aluminijum,tj. ne mozes dobiti nepropustan spoj,ako ti nije bitna nepropustnost,takav var je osetljiv na dinamicka opterecenja,jer se svaka naprslina siri.Ako radis dugacke zavare ne mozes bez vodenog hladjenja...

Van mreže njegos68

• Kapitalac Dunavski
  • Krapolovac
« Odgovor #43 poslato: 26, 09, 2012, 06:37:50 pre podne »
Znači ne valja?  ok Meni treba baš nepropusan var.. jer to je pregrada izmedju dvije komore i nesme puštati jer će doći do mešanja dve vrste goriva..  nutss ulaganja u skuplji i bolji aparat dovodi u pitanje ekonomsku isplativost pošto će aparat samo povremeno biti korišćen.. Hvala na odgovoru Kempi  thumbup

Van mreže nikolar

• Mali od Roštilja
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #44 poslato: 29, 04, 2014, 11:55:55 pre podne »
Zanima koji je postupak zavarivanja korita. Mislim na korita camaca koja je Ika pravio.

Konkretno kad se svi elementi motiraju i priheftaju, kad dodje na red puno zavarivanje dva poludna i secnica kako se korito zavaruje spolja, da li se korito vari u poziciji u kojoj je montirano (završeni brodomonterski radovi) ili se korito naginje u stranu da bi se izbjeglo nadglavno zavarivanje?

Da li se za var sa donje strane kod kobilice vuce u  nadglavnom polozaju ili se korito nagne na stranu da to bude bocno zavarivanje?

Kad se radi zavarivanje oplatnih limova od 4 mm da li je dovoljno da se radi prelaz sa bazicnom elektrodom 3,25 po jednom spolja i iznutra ili se mora ponoviti var po 2 puta (narocito na spoju 2 poludna)?

Jedan atestirani varioc za brodogradnju mi je jednom prilikom rekao da je potrebno na mestu zavara sa jedne strane malom bruslilicom brusom 1,8 mm debljine potrebno napraviti zlijeb na mjestu gdje se oplatni limovi zavaruju radi boljeg zavara, da li je to ispravan nacin pripreme zlijeba?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.