Ribolov > Ribolovačka Čarda - Mesto za kafanske priče

Ribarenje mrezom...

<< < (11/15) > >>

zorter:
U pravu ste obojica, ali samo drugacije to objasnjavate.
Ribokradja je ulov strujom, plinom....... masovni pomor bez mnogo muke, pa i ribarenje mrezom ako nije placena alaska dozvola.
Ali, (po meni) nije ribokradja ako se covek opredeli da se time bavi profesionalno i plati alasku dozvolu. Isto tako mislim da i kod obicne dozvole za ribolov koja vazi za celu Srbiju i sve reke, postoji klauzula da je odobreno loviti ribu mrezom ali sa ogranicenim dimenzijama (manje) mreze, i samo jedna u posedu ribolovca.
A sto se tice drzave, trebalo bi da odobri pravljenje i postavljanje ribnjaka na tekucim rekama. Koliko znam to nigde nije zabranjeno, vec je cak, preporuka da se poveca broj takvih ribnjaka.

tyger:
Kapetane,
A u čemu je razlika kad kradeš iz radnje ili stana nečijeg na primer i kad kradeš iz reke?Po meni NEMA, i u civilizovanim državama i kazne su žešće kad potkradaš prirodne resurse jer tako kradeš od SVIH NAS,razmisli malo na taj način umesto što opravdavaš to!Ja se recimo trenutno grozno osećam jer mi je sezona pecanja prohujala a da zadnjih 2 meseca čestitog šarana nisam upecao jer je izneđu ostalog uništen u mrestu od ribokradica i ribara raznim alatima.Ja lično 80% upecanih šarana vraćam nazad.Znači,taj što krade ribu krade je indirektno i od mene i sprečava me da uživam u jedinom hobiju koji imam ako se to može nazvati hobi,ja bih pre to nazvao ljubav.Zar neko ima prava da me uskraćuje za to zato što neće da radi nego više voli leba bez motike?!

ПЕЦОВ:
naravno da ima razlike.kad krades iz prodavnice,krades od odredjenog preduzeca.a kad krades iz reke,krades od svih nas(kao sto si rekao).e sad ribarenje mrezom ne bi toliko uticalo na riblji fond kad bi se postovali propisi.tacno se zna gde i kako je dozvoljeno mrezariti.npr,u mrestilistima je to strogo zabranjeno.isto tako je zabranjeno mrezariti na 20m od obalne linije.ima tu jos mnogo propisa koji se uopste ne postuju.letos na dunavu sam doziveo da mi ribari koji verovatno imaju dozvolu 2x za dan vuku stap mrezom.isto tako ribari koji ribare na potezu vojnih basta,love kecige od kojih vecina nije ni blizu mere.jako bahato se ponasaju prema istim i umesto da odmah ociste mrezu od "ulova"i tako bar probaju da spasu sto se spasti da,malene kecige bacaju na pesak kerovima.ako se ne varam,a cesto mi se to dogadja,ove godine je dozvoljena mera za iste te kecige pomerena sa 25 na 30cm.a bas oko te mere,ili nesto iznad 25cm ona postaje polno zrela.sto ce reci da je decenijama do sad lovljena ispod mere polne zrelosti i to je bilo sasvim legalno.
zakljucak.ribarenje ne bi uticalo toliko na riblji fond kad bi se postovali propisi i kvote.veci,mnogo veci problem su zagadjenja i ribokradja

zoki novus:
nebi se slozio da onaj ko plati dozvolu krade ribu
problem su zakoni i propisi a po meni najveci problem su trovanja i razni legalni zagadjivaci vode
naravno da treba stati na put i ribokradji

Misha D:
Kao i svuda i medju tim mesarima (neki ih zovu i ribari, alasi i sl) ima sljama, ali tu ih ima najvise. Bilo bi bolje da tu svoju negativnu energiju upotrebe na rad u ribnjacima ili komercijalnim vodama, ima li bi bolje prihode. Pogledajte samo zalosne komentare koje jedan od njih zove i putopisi na http://www.navodi.com/ tema:prica sa reke

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju