E, ovako treba... > Restauracije

Plastifikacija metala?

<< < (2/4) > >>

Barba:
Ja bih to samo presao sa 6-8 slojeva epoksi prajmera i preko naneo poliuretanski lak u dva sloja. 

Zoran:
      Metal i plastika se lepo slazu.Najveci je problem sirenje i skupljanje metala
 pri razlicitim temperaturama.Ne vidim razlog da plastificiras metalni camac,to se
 najvise radi sa drvenima zbog rasusivanja i itd.Ali ako si bas zapeo,a ti dobro pri-
 premi metal,najbolje ispeskari,i nanesi dva tanka sloja mata mokro na mokro,
 mozda od 150grm2.Vazno je da ti sloj bude sto tanji.Ionda moras svako ostecenje
 odmah da popravljas,inace ce ti se odvojiti od lima.Mozes i debelo da naneses,ali onda
 idi malo preko palube,tako da imas korito u koritu ba te bas briga i da se odvoje.

giganova:

--- Citat: giganova  16, 10, 2009, 13:57:46 posle podne ---Oko konstrukcije se slabo razumem ali ti nikako ne preporucujem oblaganje metalnih bova poliesterom.Sa epoksidom nemam iskustvo.
Naime poliester u dodiru s metalom oslobadja neku hemiju koja opet ubrzava proces korozije tako da za kratko vreme ode sve u ......

--- Kraj citata ---

Nisam neki strucnjak ali ovo sam napisao iz licnog iskustva.Naime prilikom svoje gradnje zarobio sam par L. profila u poliester,slucajem okolnosti posle dve god morao sam to da prepravljam i zacudio se koliko je korozija napredovala na tim metalnim profilima.Bukvalno ih je prepolovila.Napominjem da su bili uredno ocisceni od korozije i zatvoreni sa sest slojeva poliesterske smole,atmosverske prilike nisu imale nikakav uticaj.
Inace imam lose iskustvo i sa oblaganjem starog drvenog korita poliesterom. :suicide:
Ovo je samo moje iskustvo sto neznaci da je tacno :party:

poljo:
Hvala na misljenjima , koja su definitivno razlicita , ocito zavisno od afiniteta i iskustva . Zasto oblaganje metalnih plovaka(pontona ili kako vec) plasticnim slojem. Najvazniji razlog je da se izbjegnu veoma ruzne krivine lima i spojeva lima. Zatim i da se dobije na plovnosti, smanjuje se trenje i povecava "probojnost" trupa kroz vodu. Pokusavam da napravim konstrukciju koja ima vitke katamaranske trupove i nadgradnju obicnog splava, ponavljam. Koja je poenta ako to sve izgleda kao da je neko sazvakao ili skuckao na panju. Moj rijatelj koji je i odgovoran za konstrukciju i varove je napravio "nebrojeno " motornih zmajeva tako da nikakav moj hir nije nemoguc za ovog genijalca. Kompletan donji postroj se pravi od cisterni za gorivo presjecenih na pola plus vrhovi i krajevi od lima (meni nepoznate debljine ) .Sva se ova skalamerija vari u kopaktnu cjelinu .Opet meni nepoznatim postupkom.   :smile:....

zorter:
Poljo, ocito govorite o dve razlicite stvari. Giga je rekao da ne valja metal plastificirati poliesterom, i potpuno je u pravu. Poliesterske komponente sadrze veoma abrazivne materije koje reaguju na metal. A Zoki je mislio na materijal koji se specijalno koristi za plastifikaciju metala i on je u praskastom obliku. Taj, nazovimo prasak se "poprska" po metalnoj povrsini i grejanjem se topi i sjedinjuje u kompaktnu masu koja se istovremeno "lepi" za metal. Tako je plastificirana aluminijumska stolarija, stolovi i stolice za bastenske garniture, ......itd.
Znaci obojica su u pravu ali se niste razumeli oko vrste plastifikacije. :good: :drinks:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju