Autor Tema: WC NA BRODU  (Pročitano 50555 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zorter

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
Odg: WC NA BRODU
« Odgovor #60 poslato: 07, 05, 2011, 13:53:55 posle podne »
Jasno mi je kako da napravim postolje i kako da postavim solju, samo nisam razumeo vezu izmedju solje i odliva. Jel veza preko metalne cevi (kruta veza) koja je varena na odlivnu cev ili je veza preko neke savitljive cevi koja je za odliv ucvrscena shelnom? Da li je ta cev savijena u obliku slova "U" ili je ravno spojena od solje do napolje.

Ajde, molim te, (ako ti nije tesko), nacrtaj mi shemu cevi, kako si postavio. Sve ostalo mi je jasno kako mislis da treba da izgleda.

Van mreže zorter

« Odgovor #61 poslato: 07, 05, 2011, 13:58:51 posle podne »
Novuse,

ideja nije losa, samo jos paravan i gotova stvar. A i zmija ako prodje nece u kabinu, opet je van broda. :good:

Van mreže BEGEJ

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #62 poslato: 07, 05, 2011, 14:04:32 posle podne »
Jednostavno ravno standardno debelozidno  crevo, gumirano impregnirano sto krace (solja sto blize boku broda) crevo stegnuto sa selnama prohromskim odgovarajuce sirine na WC solji i na odvodu sa klapnom koji je celina.
mema nikakvog savijanja labudji  vrat ti je upravo " Baltik solja" i to odlican, zbog same visine do daske za sedenje.
Bolje da ti uslikam pa postavim fotografiju nego da crtam, a jos ti je bolje da sa dedom dodjes na kafu i da ti objasnim,  pod uslovom da se WC solja ne  koristi.  :taunt: :lol:

Van mreže BEGEJ

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #63 poslato: 07, 05, 2011, 14:13:06 posle podne »
@zoki novus, ovo je dobro resenje pogotovo za regate, a prilikom pecanja mozes i kedere da drzis tu. :taunt: :slow_en:

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #64 poslato: 07, 05, 2011, 14:18:19 posle podne »
crvena tacka sa bika skoro pri vrhu .... znaci jedno 30 35 cm

na drugoj slici pored odvoda mozes videti i obicno crevo (dovod vode) koje izlazi sa boka i sa njim usisavam vodu a kada mi ne treba samo ga uvucem ...

Van mreže BEGEJ

• Oficir sa Malih Voda
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #65 poslato: 07, 05, 2011, 14:30:40 posle podne »
Zanimljivo resenje  :swoon: :hi:

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #66 poslato: 07, 05, 2011, 14:42:03 posle podne »
kod mene je otvor ispod vodene linije f-110 sa unutrasnje strane navarena je cev koja se dize 20cm iznad vodene linijea a tek na nju ide klasicno  gumeno crevo.
zimi sipam antifriz u solju i nikad nisam imao problema .
jedina mana je eventualno visoka pozicija wc solje ali ni kad bi pukla nebi bilo nikakve druge stete

Van mreže zorter

« Odgovor #67 poslato: 07, 05, 2011, 15:38:49 posle podne »
Da rezimiramo ovu varijantu:

Odvod jedno 35 do 40 cm iznad vodene linije (moze i nize ali navariti cev do iznad vodene linije kao kod Novusa), solju postaviti u ravni ili malo vislje od odvoda.

Na odvod postaviti klapnu i u sustini to je to. :good:

Jos da vidimo sta kazu, oni koji imaju, koje su mane i prednosti odvoda koji su ispod korita.

Iko, (ODISEJ) ti imas takav WC pa reci svoja iskustva.

Van mreže Barba

• Dunavsko-Savski trbusasti brka...
« Odgovor #68 poslato: 07, 05, 2011, 18:01:16 posle podne »
e moji ekolozi... 
a posle kukate na kvalitet vode  :taunt:

"Niko nije tako beznadezno porobljen kao onaj koji pogresno veruje da je slobodan" - Gete.

Van mreže zorter

« Odgovor #69 poslato: 07, 05, 2011, 18:52:49 posle podne »
Ma sta kukamo kad nasa g..na odose u Bugarsku i Crno more..... :yahoo: :taunt:

Van mreže IKA

• Tisa
  • Kapitalac Dunavski
    • trenutno bezimen
  • Brod tip: samogradnja-Ika design-zetovo vlasništvo
  • Marina: Tisa-9km,desna obala,šesta vrba od mosta
  • Veličina: 6,5m
« Odgovor #70 poslato: 07, 05, 2011, 20:34:24 posle podne »
čitam toliko pametovanja oko sr..a.Se..š bre gde stigneš važno je da stigneš na vreme.
Ja sam već elaborirao temu WC šolje , pa sam dobio sto i jedan komentar na rešenje .Sad mi nešto nije ćef da se upuštam u nova sr..a.
Šalim se...prvo i osnovno , nebitno je gde je odliv, ispod ili iznad vodene linije , bitno je na kojoj visini je gornja strana cevi na koju priključuješ šolju.Ako je vrh cevi na 50cm iznad vodene linije nema straha da će se brod potopiti.Da je to opasno onda bi se i sve šiklje čija je visina stranice 50 cm nemilice potapala.Kod tebe je Zorter problem visina stranice , kao i visina kabine.Zbog toga je prihvatljivija baltik šolja.Cev na koju priključuješ treba da je bar 30cm iznad vodene linije.Ta mera ti onda određuje i visinu poda u WC-u kao i visinu kabine.
Bitno je, ako je odliv ispod linije, da imaš odušku.Između vode u cevi i vode koja se zadrži u šolji ( sifonu) postoji vazdušni čep koji prilikom ljuljnja čamca izbacuje vazduh kroz šolju pa tu vodu koja je u šolji vrlo često istisne i van šolje.Zato je možda bolje da kod tebe odvod bude iznad vodene linije , sa klapnom kako je kod Begeja.

Van mreže zorter

« Odgovor #71 poslato: 07, 05, 2011, 21:21:39 posle podne »
..........
Zato je možda bolje da kod tebe odvod bude iznad vodene linije , sa klapnom kako je kod Begeja.

E, zato sam trazio tvoje misljenje.  :good: :drinks:

Znas kakvo je korito, koji oblik, visinu stranica i tvoje misljenje mi je presudno. Otprilike sam i ja tako mislio, ali sad si mi potvrdio kako da radim. :good:

Hvala svima na sugestijama i savetima.

Van mreže deda

• Administrator
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
« Odgovor #72 poslato: 07, 05, 2011, 21:57:04 posle podne »
A zasto onda nisi odmah pitao Iku a ne da ovde zamajavas ljude!!! :wild: :taunt:
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran

Van mreže zorter

« Odgovor #73 poslato: 07, 05, 2011, 22:03:54 posle podne »
Ej bre, nije zamajavanje. :nono:

Begej, Kapetan (a i ti) ste mi ukazali i pokazali kako je najbolje izvesti sa bocnim odlivom. Da je Ika i rekao sta da odaberem, bez vasih sugestija, objasnjenja, slika ne bih razumeo kako treba. :good:

Znaci, nije bilo zamajavanja, vec istinsko raspitivanje, sta i kako.

Van mreže deda

• Administrator
  • Marina: 4.juli.....Zemun
  • Veličina: 7,60
« Odgovor #74 poslato: 07, 05, 2011, 22:21:43 posle podne »
Ej bre, nije zamajavanje. :nono:

Begej, Kapetan (a i ti) ste mi ukazali i pokazali kako je najbolje izvesti sa bocnim odlivom. Da je Ika i rekao sta da odaberem, bez vasih sugestija, objasnjenja, slika ne bih razumeo kako treba. :good:

Znaci, nije bilo zamajavanja, vec istinsko raspitivanje, sta i kako.

:taunt: :dance:  HE he he he!!
Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran