Autor Tema: RIB i Zimsko vreme  (Pročitano 6451 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • Drekavac sa Srednjih voda
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
RIB i Zimsko vreme
« poslato: 11, 10, 2009, 01:02:06 pre podne »
Posto sam ove godine kupio RIB, zanima me da li neko zna ispravnu proceduru za cuvanje RIB-a preko zime... planirao sam temeljno pranje i skidanje algi , al sta dalje ? da li ga izduvati , sta raditi sa koritom (ima duplo dno) ... ideja je da ga odnesem u garazu gde ne bi trebalo da temperatura pada mnogo ispod nule...

Van mreže SALE NB

• Pol: Muškarac
Odg: RIB i Zimsko vreme
« Odgovor #1 poslato: 11, 10, 2009, 01:09:17 pre podne »
Što se tiče plastičnog korita, samo ga dobro operi i ne beri brigu. Ako duplo dno ima čep za pražnjenje, odvrni ga i ostavi da se ocedi 1 dan.
Moj Zeko provodi zimu napolju pod ceradom.

Za tubuse... pojma nemam, ali verujem da nećeš pogrešiti ako ih izduvaš.
"Moreplovac ne moli za pravac vetra, već uči kako da plovi po postojećem"

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #2 poslato: 11, 10, 2009, 01:12:41 pre podne »
Za tubuse... pojma nemam, ali verujem da nećeš pogrešiti ako ih izduvaš.

sto se tice korita ima organizujem klopu i da dodjes na marinu pa da vidis dal treba nesto raditi ima par ogrebotina...

a tubuse sam mislio da ispustim recimo na 30% ali ne znam da li je to pametno , da li da sipam nesto unutra da li a ih mazem necim... u svakom slucaju na prolece oma na vodu ide :)

Van mreže SALE NB

« Odgovor #3 poslato: 11, 10, 2009, 01:17:46 pre podne »
Ma dolazim i za piće  :drinks: Ionako već nedeljama vrebam priliku!
Ako ga trpaš u garažu, ispusti ih do kraja, zauzima manje mesta, a nema razlike.
Raspitaj se da li ima neko sredstvo za konzervaciju, pa da ih premažeš.

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #4 poslato: 11, 10, 2009, 01:24:28 pre podne »
ma garaza prazna :) ima 40kvm i niko je ne koristi tako da nije frka sto se mesta tice... e sad reci mi kad ga polazem korito je dole ili gore ? sta ispod korita da li da pravim neke drvene useke pa da na tome lezi ?

Van mreže ПЕЦОВ

• Veliki Rovac
  • ај на ВОДУ
« Odgovor #5 poslato: 11, 10, 2009, 01:25:43 pre podne »
zavisi od materijala.ne razumem se previse ali znam da se guma maze glicerinom

Van mreže SALE NB

« Odgovor #6 poslato: 11, 10, 2009, 01:31:45 pre podne »
Kap , svrati kod prvog vulkanizera, uzmi 2 stare gume, neko ćebe ili novine preko njih ( da ne ostanu crni tragovi na koritu) i to je to!
To je lagan čamac!

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #7 poslato: 11, 10, 2009, 01:36:22 pre podne »
50 kila max .. to cu i da uradim ... pecov i ja sam cuo za glicerin ... ali nije kod mene cista guma vec ono kao platno guma pa me to malo brine

Van mreže SALE NB

« Odgovor #8 poslato: 11, 10, 2009, 01:42:19 pre podne »
Pa zar nisu ovi što rade gumenjake tu kod tebe, na Višnjici? Pitaj njih!

Van mreže zorter

« Odgovor #9 poslato: 11, 10, 2009, 08:48:33 pre podne »
Kapetane, samo obican talk (kupis u apoteci na meru, 1kg - 154,00 din), sipas u tube sto vise a i poprskas ih spolja. Bolje je od glicerina, a guma ne moze da se zalepi jedna za drugu kad su tube izduvanje. Video si sta sam ja radio na onom gumenjaku. Nisam zalio talk a na ceo je otisao jedan kilogram. Kad vec imas mogucnosti ne moras ga celog izduvavati, vec samo toliko da ne gubi formu, da se guma ne pregiba i savija. Samo vodi racuna na sta ga postavljas da ne bi misevi napravili gozbu od tvog camca, (mada sam cuo da nece na talk).

Van mreže samardza

• Veliki Rovac
« Odgovor #10 poslato: 11, 10, 2009, 22:36:18 posle podne »
kep za gumu glicerin a na prolece ce ti trebati i malo talka :drinks:

Van mreže skipper

• Talasožder Mali
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #11 poslato: 11, 10, 2009, 22:40:52 posle podne »
Konzervacija gume

Tek sa početkom godišnjeg odmora, većina od nas često počne razmišljati o održavanju gumenjaka,međutim za mnoge stvari tada je već pomalo kasno. Da ne bi došlo do poroznosti gume, upijanja raznihboja u gumu i plastiku, tube i plastiku je potrebno na vreme rasoliti, oprati od prljavština i eventualno
namazati zaštitnim sredstvima. Bez obzira da li je tuba vašeg gumenjaka rađena od poliuretana, hipalona ili polivinil hlorida potrebno je tokom upotrebe plovilo redovito negovati.

Zato hajdemo redom, najbolje od početka tj kraja sezone...

Pretpostavljamo da ste gumenjak izvukli na suvo. Ukoliko nemate mogućnost ispiranja mini wash-em u dvorištu, uradite to u marini. Preporučujemo kupovinu mini wash-a jer su danas cene nekih takvih pomagala došle na cenu nekoliko pranja u marinama. Jedna od stvari na koje morate paziti kod
korištenja mini wash-a je da mlaz pod pritiskom ne približavate gumi, kao ni da vam ugao mlaza prema gumi nikad ne prelazi 60 stpeni, jer lako možete oštetiti gumu ili je čak i probiti. Voda obavezno mora biti hladna… nikako para!!!
Nakon skidanja vegetacije sa podvodnog dela ostaje nam ispranje i ostatka broda u slatkoj vodi. Nakon toga potrebno je sve gumene delove na brodu obraditi sredstvom za "dubinsko čišćenje". To sredstvo postoji u obliku spreja, tečnosti ili paste. Sitne nečistoće koje se uvuku u strukturu materijala na ovaj način izvlačimo iz materijala i na taj način onemogućene su sve hemijske reakcije i oksidacija unutar materijala. Ovogodišnje mrlje koje ostavimo u materijalu dogodine ćemo jako teško isprati. Nakon ovakvog «dubinskog pranja» guma se ispira u slatkoj vodi ( opet prednost ima postupak pranja pod
pritiskom ) i ostavi se na vazduhu kako bi se dobro osušila. Kada je guma suva namaže se sredstvom koje će joj dati sjaj i impregnirati gumu.
Nakon ovakvog postupka bi šteta bilo našeg ljubimca ne prekriti ceradom, tj bilo kakvom zaštitom od sunca i prašine. Idealno bi bilo ukoliko bi mogli mazanje za impregnaciju i sjaj ponoviti još 2-3 puta u toku godine. Ukoliko ovo ne uradite tokom zimovanja onda obavezno još jednom pre spuštanja u vodu.
Naravno da ima kojima gumenjak stoji malo duže u vodi, a nekima i celu godinu. Gumu je u takvim uslovima preporučujemo namazati impregnacijskim sredstvom svake 3-4 sedmice. Vodite računa ukoliko to radite dok je gumenjak u vodi da obavezno obratite pažnju da sredstvo ne zagađuje vodu.
Vazduh u tubama ostaviti na oko 80% naduvanosti ( maksimalno propisanog od strane proizvođača ), a niža zimska temperatura učini će ostalo. Sve delove od hroma, takođe je potrebno očistiti od patine, koja se pojavljuje i kod najkvalitetnijih materijala. Kao najbolje sredstvo za zaštitu hroma preko zime
pokazala se vazelinska mast . Ukoliko hromirane delove namažete vazelinom, neće doći do oksidacije, a tako ni do mat-patine. Za drvo takođe postoje različita zaštitna sredstva, kako za čišćenje, tako i za zaštitu preko zime.

« Poslednja izmena: 11, 10, 2009, 22:56:22 posle podne od strane skipper »

Van mreže zoki novus

• Predsednik ф odeljenja
    • Nemo
  • Brod tip: Carver
  • Marina: Ada Ciganlija VK Partizan
  • Veličina: 33ft
« Odgovor #12 poslato: 11, 10, 2009, 22:58:19 posle podne »
talk je za stare camce koji su vec porozni za tvoj nema potrebe
a i mnogo je bolje da ostane naduvan
glicerin je ok

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #13 poslato: 11, 10, 2009, 23:09:40 posle podne »
onda cu ovo sto skipper kaze , pa glicerin i u garazu na dve gume ... i milina do proleca

Van mreže power70

• DrinskoSavski Brčkaroš
« Odgovor #14 poslato: 16, 10, 2009, 21:36:07 posle podne »
20 godina sam redovno talkovao gumenjak sport II i guma mu nije bila uopste ispucala,sada to planiram i sa ovim gumenjakom...