Dakle, zanima me sta je pravo resenje za hladjenje.
Na ovako postavljeno pitanje teško je dati odgovor u konačnom broju rečenica. Postoji više osobina frižidera koje su od interesa na plovilu i može se rešenje optimizovati po svakoj od njih. Rešenje nije jednobrazno za sve, jer na malenom kajutiću za dve osobe kojim se plovi oko Balkana i na katamaranu 12x6 metara koji se iznajmljuje za proslave devojačkih večeri na ušću Save u Dunav važe potpuno različiti kriterijumi.
Osobine za rešenje frižidera koje mogu biti od interesa su recimo:
Ukupni energetski zahtevi, gde u računicu ulazi pogon, alternatori, solarni paneli... efikasnost i energetski bilans.
Ukupni gabariti i oblik prostora koji je potreban za postavljanje, mogućnost postavljanja u zgodan nekorišćeni deo broda.
Ukupni korisni rashalđen prostor, sa sve mogućnosti držanja provijanta na ledu.
Orijentacija (sandučar- vertikalni) , mogućnost slaganja provijanta i lako pronalaženje
Cena izvedbe
...
Sada bismo mogli po svakoj stavci da polemišemo opširno... a da ne bih gušio opisaću samo rešenje koje sam sebi osmislio i nevesti razloge zašto sam tako uradio:
prva odluka je da izbegnem korišćenje kutijastih frižidera tj bele tehnike namenjene za kuhinje po stanovima, iz nekoliko razloga:
- kockaste su i nemenjene su za ugradnju među kuhinjske elemente standaardizovanih dimenzija što u stanu imam a na brodu ne,
namenjene su za priključenje ne elektroenergwetsku mrežu "teorijski beskonačne snage" nema ograničenja u pogledu pogona,i stoga im je izolacija optimizovana, ne predebela
namenjeni su domaćicama da lepo širom otvore vrata i razgledaju, jer struja u kući nije skupa, iako glumimo ekologe i izmislili smo energetske razrede
namenje su za ugradnju u okruženja koja su klimatizovana makar toliko da i živi ljudi lako borave u istom prostoru,
Ono što je meni smetalo je da mi je svaka takva kutija prevelika, zahtev za previše prostora posebnog oblika koji ja nemam na raspolaganju. Izolacija je kilava, reda 2cm, dodavanjem 1cm stiropora se samozagrevanje (gubitak hladnoće) smanjuje za 50%.. linearno je zavisno. Oblik svake kutije diktira da ga ugradim u neku dodatnu kutiju u kojoj ne da je preko 40 stepeni nego zbog rada morota komptresora i razmene toplote na kondenzatoru dostigne i 70...
Zato sam ja odeliko klupu za sedenje (uzor su mi bile rashaldne komore za ribu na ribarskim i big game

brodovima) , napravio kutiju od rostfraja, nalio purpenu da bude 4cm izolacije,unutra stavio veću ploču isparivača od starijih obodinaca (iz vremena kada je taj deo bio samostalan i vidljivi deo u frižideru, dodao izolaciju poklopca (stirodur obučen u forex ploče), izdvojio kompresor sa ventilatorom i kondenatorom u prozračni deo ispod sudopere i to namontorao u direktni kontakt sa oplatom broda... i tako dobio nekih korisnih 90 litara prostora (klupa je 100x 40 x 45 cm, nepravilni uglova), sanduk koji je dopola uronjen u vodu maksimalne temperature 25 ili 26 stepeni, rad mu mnogo manje zavisi od spoljašnje temperature vazduha, nije zauzelo ni kubni centimetar prostora viška jer sam tu inače držao cugu u rinfuzi pre nego što sam napravio frižider.
Konpresor je 12v, kineska kopija Danfosovog BD35, kada radi vuče 3A. Ako donesem zaleđenu flašu kisele vode, do 2 dana se ne uključi kompresor.
Godinama je radio na akumulatoru od 100Ah (sada sam igrom slučaja ugradio nešto više) i na panelu od 140W (da, imam i pravi alternator na dizel motoru), uključuje se u februaru- martu, isključuje se u novembru. (izveden je tako da su minimizovai rizici, mora da radi stalnoi jer nikad i ne potrošim sav provijant, ništa ne vraćam kući, skoro svaki dan sam na brodu...).
Zamrzavanje je moguće, npr upecana učišćena riba se stavi u kesu nasloni na ploču i za par sati je kao kamen, (samo posle mora kesa da se ocepi sa ploče

)...
Da mi je brod veći, poput Dorinog, da nisam plovio 15 godina i bez frižidera, da sam navikao na cugu iz vinskih staklenih vitrina... sigurno bih drugačije uradio.
Evo i slike kako to izgleda: