Opšta...Tu smo... > Stigao sam !!!
Pozdrav od Zileta
Zile-nbg:
Naravno, to je jedna od solucija i to je u planu sledece nedelje. Polako, ali sigurno, hvatam se za nautiku kao som na bucku roll4
Drivee:
Preskocio si 4x4 :) Ja sam posle motora presao na 4x4 vozila i offroad voznje. sada je to kombinacija 4x4 + Dunava. Na zalost nemam vremena za brodic ali imam manji camac..
Zile-nbg:
Juce sam malo cunjao po zemunskom keju da vidim uzivo i u vodi par camaca koji me zanimaju. Generalno sam malo razocaran sirinom BigFoot-a, ali sam se poprilicno iznenadio velicinom Commander-a 18.
Gledao sam i neke metalne koji bili izvuceni na obali, 6x1.25.
Uglavnom, treba da obavim jos par razgovora ove nedelje pa cu znati na cemu sam.
Hvala svima na savetima.
A da, 4x4 me ne zanima u smislu dzipijade i tako toga, ali me veoma zanima u smislu SSV-a i tome slicno. Cak imam i projekat za sredjivanje Pande 4x4, samo da nadjem nelu povoljno upavusi
calypso2:
Commander 18 nema akdekvaktno korito za tu širinu, lupa po talasima kao da ti neko izbija bubrege, a hoće i od lupnjave da se razlabave nitne koje povezuju korito sa gornjom nadogradnjom. Big foot je težak i trazi min 25ks i ne mnogo ljudi da bi isao brzo, ali je svakako bolji. Ima tu još dobrih opcija, ali moje mišljene je da ti nije Commander 18. Ua tu veliku širinu svakako mora duboki V i glisersko korito.....I jači motor
LSI:
--- Citat: Zile-nbg 05, 04, 2021, 07:57:58 pre podne ---Juce sam malo cunjao po zemunskom keju da vidim uzivo i u vodi par camaca koji me zanimaju. Generalno sam malo razocaran sirinom BigFoot-a, ali sam se poprilicno iznenadio velicinom Commander-a 18.
...
Uglavnom, treba da obavim jos par razgovora ove nedelje pa cu znati na cemu sam.
Hvala svima na savetima.
...
--- Kraj citata ---
Пре свега, препоручио бих да не журите с доношењем одлуке (а знам колико је то тешко кад се црв увуче у мозак и тамо негде у оном делу који је одговоран за слух почне да шапуће: "Купи чамац, купи чамац, купи чамац...).
Уз оно што је Марко у претходној поруци рекао о Командеру и Бигфуту, додао бих следеће: корито Командера је заиста такво да на таласима удара и одваљује бубреге.
Имам чамац с веома сличним коритом, Supermarin AQ575, направљен исто у Новом Саду пре неколико година.
Чамац је дугачак 5,75 м и широк 1,75 м што је заиста веома лепо и згодно за вожњу до шест особа, на колико је могуће регистровати чамац. И за све има простора, како на палуби, тако и испод, у коморама.
Међутим, кад дуне кошава и кад се Дунав и Тиса заталасају, вожња већом брзином практично није могућа јер отпадају бубрези. А то корито је веома слично кориту Командера 18.
Када га упоредим са Бигфутом, ја бих опет купио Супермарина, ако се ради о уживању на води. Додатних 35 центиметара ширене много значе.
Што се тиче брзине, Командер и Супермарин се понашају готово исто.
И једном и другом је потребан мотор снажнији од 20 КС. Ја сам имао Хонду 25 КС али с њом сам добацивао највише до око 30 км/сат по лепом времену и кад је вода мирна, а у чамцу само ја или још једна особа.
Тек с мотором од 40 КС успео сам да остварим брзину која прелази чак и 40 км/сат. На мање од половине гаса, плови се лепом брзином која, зависно од услова и оптерећења, варира између 15-ак до 20-ак километара на сат - што је по мени брзина за уживање на води.
Произвођач каже да је чамац могуће возити с моторима до 60 КС - мислим да то можда и јесте могуће али ја то не бих препоручио зато што ти мотори својом тежином дубоко потапају крму.
Да не дужим, чамаца има много, много је разних конструкција - не журите с одлуком. Размислите шта је то што желите. Да ли волите да уживате у лаганој вожњи, уз тих рад мотора и да уживате у звуку ветра, воде и птица или више волите рзање коња смештених испод поклопца мотора?
Ако сте за велике брзине, онда потражите чамац с израженим "V" коритом.
Имајте на уму и да је велика разлика у тежинама мотора, зависно од конструкције и снаге. На пример, четворотактна Хонда 25 КС тешка је исто колико и двотактна Јамаха 40 КС аутолуб. Наравно, хонда је тиша и троши мање али јамаха даје већу снагу и већу брзину...
Што би се рекло: све има своје!
Срећно!
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju