E, ovako treba... > Restauracije

Grunfovanje Nuthy-ja

<< < (12/37) > >>

mesechar:
meni se prosle godine desavalo da dodjem na camac napon na monitoru 15 volti. Sve u mirovanju nema potrosnje kako upalim nesto on vrati na 13.8 u pitanju je bio kineski pwm 30A . kakok bilo vecinu vremena je radio u rasponima napona koji su normalni ali je vise puta znao da pusti vise u mirovanju camca. Promenio sam ga i ugradio MPPt i primetno sam bolji sa strujom a nemam vise prepunjavanja .
Sto se tice projektovanja i prepravke sistema na tvom brodu Terca je u pravu...mislim da visenaponska slozenost sistema komplikuje zivot na brodu 12 pa 24 neunificirani uredjaji ....moj savet uprosti sto vise  sve to ,svedi na jedan sistem 12 ili 24 sta ti je manje komplikovano .Onda ces tacno znati da ti sve dobro funkcionise da u svako doba lako cekiras stanje baterija a ne jedna grana druga grana pa jedna se brze prazni pa dal dve ploce sa regulatorima na 12 v ili jedan na 24 tu se prilikom prerada dorada lako napravi greska

zoki_ns:
Nemam sada vremena za detaljan odgovor

Drive je u pravu sto se tice dimenzionisanja panela i akumulatora. Nema potrebe predimenzionisati panele. S obzirom na njihove karakteristike najbolje je da su identični. Sve preko toga ako svaki za sebe nema svoj mppt kontoler je bacanje para. Na slici se vidi sta se desava kada uparite različite panele. Posto je napon na njihovim priključcima isti jer su vezani paralelno, od njihove kk-e ce zavisiti struja tako da necete moci da izvučete maksimum ako nisu isti... Mogu i detaljnije objasniti ako je potrebno...

Dora:

--- Citat: Terca  01, 12, 2020, 08:48:22 pre podne ---Dora, čitajući ovu temu sa pauzama, naiđem na bar jedno tonu stvari sa kojima se ne bih složio, ni u kom kontekstu.

--- Kraj citata ---
Kod nas na forumu je bila jedna izreka, tagline, "svi bi rado vozili Korado" ko ne zna šta je Korado džaba pričam.
Ja bih rado vozio Korado ali numem :) Rad sam saslušati sve savete i obrazložiti moje ideje i odustati ako su nerazumne. Sadašnja konstelacija struje je takva da ima banka sa 12, banka sa 24 i montirana instalacija za 220. Sva moja pitanja u vezi toga 12 vs 24 su dilema baš oko toga je da je jednostavnije održavati 4x12 nego 2x12=12  i 2x12=24. Počev od radija koji nema baš izbor za 24v a konvertor sa 24 na 12 imam ali troši struju...
Zima  je duga i hladna tako da imam(o) vremena ko je raspoložen. Može neko kafansko sveučilište da se dogodi...

zankiki:

--- Citat: zoki_ns  01, 12, 2020, 12:46:40 posle podne --- Mogu i detaljnije objasniti ako je potrebno...

--- Kraj citata ---

Hajde molim te... Ne mora mnogo detaljnije, samo laganije da shvatimo i mi koji nemamo školu iz te oblasti.

Hvala.

zoki_ns:
Svaki fotonaponski panel ima svoju familiju karakteristika koje kažu kako ce se ponašati u različitim uslovima (misli se na temperatru i osvetljenost). Dole je jedan primer kako izgleda familija karakteristika. Ukoliko su paneli različiti (različiti proizvođači, različite snage ili bilo šta drugo), kada se vežu paralelno napon na njima mora biti isti, kao kod bilo koje paralelne veze elemenata. Ukoliko su oba panela na istom MPPT kontroleru, što pretpostavljam da je za ovu primenu obično slučaj zbog cene, kontroler će na svom izlazu davati napon takav da se izvuče maksimalna snaga iz panela, ali taj napon ako su paneli različiti nije optimalan za oba panela jer ne daju oba maksimalnu snagu pri istom naponu. Zbog toga ce izlazna snaga biti manja od one koja bi se dobila pukim sabiranjem maksimalnih snaga
Na dijagramima su date karakteristika napon struja i dole snaga napon za jedan panel. Snaga se dobja prostim mnozenjem napona i struje i vidi se da za odredjene uslove temperature i osvetljenosti postoji samo jedna tačka gde je snaga maksimalna i kontroler ima za cilj da se pozicionira u tu tačku. Ako ne uspe, a nece moci za oba panela ako su različiti neće dati punu snagu. Ne treba sad tu očekivati razliku od 50 posto ali razlika u opsegu 10-20 posto je realna.

U skladu s ovim pričom na slici na prethodnom mom postu oba panela mogu da daju max 180W ali upareni ne mogu da daju 360W jer su razlicitih karakteristika vec max 330 W iako su cak i iste snage.

Sto se tiče akumulatora priča je drugačija i tu ova priča ne pije vodu. Najbolje je imati iste akumulatore ali u praksi to obično nije slučaj pogotovu ako se drugi kupuje naknadno al je pozeljno da je bar od istog proizvođača.

Napomenuo bih jos da su ove kk-e panela takve kakve su i da ih daje proizvodjac i na njih ne mozete uticati. Vremenom se gubi malo na snazi, oko 0.5% godišnje ali nema nekih značajnijih promena karakteristika

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju