E, ovako treba... > Restauracije

Grunfovanje Nuthy-ja

<< < (13/37) > >>

Dora:
To znači da ako bih hteo povećati kapacitet uzeti dva nova ista ili jedan veći.
Mesta imam dovoljno, da li ima neke razlike ako su dva manja ili jedan veći?

Molim te za malo strpljenaja :)
Kod nekih panela je naglašeno da su za 24V a neki su za 12V, prvi obično imaju napon od 36-39V  ili tu negde.
Da li ti od recimo 36V mogu raditi na 12V akumulatoru? Pretpostavljam da zavisi od kontrolera ali da pitam :)
Ne treba elaborat, samo smernice  da znam u kom pravcu da razmišljam.

zoki_ns:
Ja bas nemam nekog većeg praktičnog iskustva da bih mogao da ti dam konkretan savet. Ne vidim razlog da na panelu piše 12 ili 24 V. Panel ima svoj napon u mmpt tacki i napon praznog hoda kao parametre tako da ne znam sta znači to 12 ili 24 V za panel i zašto je to bitno...
To 12 ili 24 V je bitno za kontroler. Lakse je napraviti kontroler kada je napon akumulatora blizi nalonu panela al to je bitno za onog ko je pravio kontroler.

I ja mislim da treba da se odlučis ili za 12 ili 24 V i držiš se jednog naponskog nivoa, jedino ako hoćeš da zadržis postojeće resenje zbog neke uštede u ceni, mada je po meni ta ušteda minorna u odnosu na sve ostale troškove koje si imao i koje ćeš tek imati.

Dora:
Ok, tenk ja :)
U karakteristikama panela piše da je pogodan za 12 ili 24V pa sam zato pitao. Nij naravno imperativ ušteda jer si lepo rekao da to će biti manja stavka :)
Iščitao sam valjda sve teme na ovom i drugim forumima i boli me glava od kombinacija :) Ako imam 24v imam tanje kablove što ne znam da li mi je sad baš toliko bitno ali nemogu recimo da upotrebim drugu banku za paljenje motora ako prva crkne bez prevezivanja a sa istim naponom mogu koristiti onaj prekidač za izbor grupe ili obe odjednom.
Tako misli mali Perica a možda i nije, Sad treba da saznam koliko mi treba uopšte struje jer nisam proveo nijedan ceo dan u normalnoj ekspoataciji plovila što bi verovatno trebao ali imam žarku želju da od početka lepih dana krenem u plovidbu a ne u restauraciju.

Ovaj deo sam shvatio samo da vidim šta na kraju da uradim. 

zankiki:
@zoki_ns
Meni je sada jasnije da je bolje uzeti jedan panel od 200w nego 2 x 100w jer će u praksi 2 x 100W opet retko davati identičnu snagu. Pogotovo u slučaju montaža koje vidjamo na reci, tipa jedan panel nagnut na jednu stranu, drugi na drugu, da bi se u svim uslovima imalo sunca? Tko postavljeni paneli nikad ne daju istu snagu?

Voleo bih i da mi objasniš zašto priča i akumulatorima ne pije vodu, ne znam da li si pročitao Nidzin post na tu temu (postavio sam link). Ovo nije moja struka, ali mi je delovalo da čovek zna šta priča, i delovalo mi je logično....

@dora
Ikreno mislim da preteruješ sa grunfovanjem, i da bi trebalo da ploviš godinu-dve-tri, pa da vidiš šta ti u stvari treba a šta ne. Nekim koji pecaju i vezani su po nedelju dana u hladovini treba dosta rezerve u akumulatorima, paneli i nisu toliko bitni,  i eventualno agregat za dopunu. Ja recimo skoro nikad nisam na istom mestu preko dan - dva, pa mi minimum akumulatora završava posao da nikad ne ostanem bez struje, jer ako ne solar, onda alternator dopunu pri plovidbi... Krenuo si u ozbiljne radove, a ne znaš da li ti brod odgovara, i da li ćeš možda za godinu - dve uvideti da ti treba ipak nešto drugačije...

Što se tiče napona panela, ako je mppt kontroler (a logično je da jeste, ako već sve sređuješ kako treba), njemu treba 15 ili 18V (zavoravio sam sada, ima na linku koji sam okačio, mislim da je 18) onda je bolje da je napon što veći. Recimo, uzmeš panel od 20V, čim sunce malo zađe na stranu, napon pada ispod 18v i punjenja više nema. Ako imaš panel od 40V, on će i u težim uslovima (rano jutro, veče, oblačno), imati preko 18V i biće moguće punjenje. Kod PWM kontrolera je priča malo drugačija.
Iskreno, mislim da treba da uzmeš lep mppt kontroler, ostaviš ploču koju imaš i ploviš. Ako ti se pokaže kao premalo, lako ćeš dodati / zameniti ploču. Ako nemaš frižider na struju, 185W je mnogo više nego dovoljno.

Pročitaj pažljivo linkove koje sam postavio (o kontrolerima i razlici izmedju pwm i mppt) posle toga malo šta ima da bude nejasno.

zoki_ns:
Sa jednim od 200 W ces sigurno dobiti više nego 2 x 100 W koji su vezani u paraleli na jedan kontroler, ako je sve odradjeno i postavljeno kako treba. Da bi dobili tih 200 W panel treba da bude postavljen pod optimalnim nagibnim uglom sto na brodu nije uvek moguce jer necemo praviti specijalan nosač za panel vec cemo se zadovoljiti i sa malo manjom snagom
E sad sta je praktičnije za postaviti i da li je taj gubitak od desetak ili par desetina wati,snage bitan ili ne to je sad pitanje pojedinacne primene i potreba

Sto se tice baterija evo jednog zgodnog članka o povezivanju baterija redno i paralelno i kako se rešavaju problemi (primena je druga ali nije toliko bitno). To je jedno tehničko rešenje koje su realizovano u saradnji sa nasim fakultetom. Zadnji deo o bidirekcionim (dvosmernom) kontroleru je objašnjen kratko i bez detalja tako da je lako citljivo i shvatljivo. 

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.iritel.com/images/new_pdf/sistem-za-kontrolu-baterija.pdf&ved=2ahUKEwiQs7CE0a7tAhVM26QKHSiOBQUQFjANegQIDRAB&usg=AOvVaw1IVH9tLSEvDAVh8QLlmh90&cshid=1606889598777

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju