E, ovako treba... > Restauracije
Grunfovanje Nuthy-ja
Losmi:
Interesantna diskusija.
Na starom camcu je bio stabilan ficin motor i pomocni T4. Pre svake ozbiljnije plovidbe (duze od 30 minuta), ja bih palio cetvorku da vidim da li je sve ok u slucaju da zatreba, da ce upaliti. Bas iz tog razloga koji su ostali naveli, nikad ne mozes biti 100% siguran u nju.
I da, neke stvari se ne mogu predvideti, naidje kesa i zapusi dovod vode za hladjenje. To se da relativno lako resiti, ali dok covek skapira o cemu se radi, skine crevo, produva ventil, a to sve jos po losem vremenu ili brzom Dunavu moze biti previse.
Evo prosli petak, spala mi je sajla za gas sa motora i on se odmah ugasio. Vozio sam na dva vanbrodska motora pa mi nije bio problem ali mi nije bilo ni svejedno. Naravno, to je nesto sto sam trebao da predupredim i ranije, ali napravi se previd ocas posla i nesto se desi. Pri tome duvao je lepo severac a Dunav je trenutno poprilicno brz.
Sada se setih, valja proveriti i da li nesto blokira vidno polje kada se koristi pomocni.
George:
Sa većinom rečenog se slažem, ali moram makar malo da stanem u odbranu dobrog, starog Tomosa 4. Godinama, da ne kažem decenijama sam ih popravljao i znam ih u dušu. Možda sam u određenim momentima bio precizionista, ali kojeg god sam uštelovao taj je posle palio bez greške. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da su kod nas bili rasprostranjeni u toj meri u kojoj ni Tohatsu ni Yamaha ni Honda nikada neće biti, bojim se ni zbirno. Bili su jeftini, i kupovao ih je bukvalno ko je stigao, a održavao retko ko. I naravno kada je i došlo vreme da se odnese kod majstora, ko ih je uglavnom popravljao? Uglavnom domaća radinost-komšija, drugar, kum posle par rakija, itd. itd. Retko ko je uzeo na primer gore pominjane platine da mu precizno našteluje na 0.35mm, a još ređe pretpalenje na 1.6mm pre GMT i to precizno sa komparametrom. Sve se to odokativno podešavalo, pa je i rezultat bio "odokativan"-pali, pali, a možda i neće. Danas se ovi ne baš jeftini motori današnjice po mom skromnom mišljenju više maze i paze uglavnom u ovlašćenim servisima samim tim što su mnogo skuplji nego što je bio Tomos. Na kraju ne treba zaboraviti da je on ipak motor konstruisan pre oko 50 godina. Kao što neko reče, ovi primerci što su danas još uvek na vodu su stari oko 30-40 godina, pa bih voleo da vidim šta će za narednih 30-40 godina biti na vodi od ovih današnjih skupih motora.
U stvari, možda sam i ja malčice pristrasan pa sad lupetam. Doduše ja ne držim četvorku u sobi za ukras, ali zato u radionici stoji na zidu jedan Tomos Lamo 06 iz 1964-restauriran, u znak poštovanja prema tim motorima.
Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
zankiki:
Rispekt hi
Bakara:
clap ok
broker975fx:
Pa jeste to uvek nekako dilema kod brodova sa jednim motorom. Sa druge strane mora se sve uciniti u odrzavanju da do zastoja ne dodje. Pola flote iz Deadliest catch-a ima samo jedan motor. Ja sam navikao da imam dva i to da u milisekundi drugi mogu da upalim ali na sadasnjem to nije moguce. Zato vucem sa sobom camac sa 20 ks koji u slucaju otkaza bi trebalo da glavni skloni na bezbedno. To ti je takodje opcija posebno sto onda nisi primoran da pomeras veliki brod za razne stvari i svrckanje.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju