E, ovako treba... > Restauracije

Grunfovanje Nuthy-ja

<< < (31/37) > >>

zankiki:
Sve zavisi da li bi da ploviš sa pomoćnim, ili bi samo da stigneš do obale.

Po meni nema potrebe vucarati sa sobom predimenzionisani motor zato što je (opet, po meni) zadatak pomoćnog da te skloni sa plovnog puta, da dopeljaš do obale gde ćeš na miru da popraviš glavni motor...

Za tvoj brod bila šta od 4-10ks zavisno od afiniteta... Što reče kolega, T4 će te sigurno dogurati do obale, a ako voliš nešto više i T10-18 deluje kao dobar izbor, delova još ima, nisu skupi, nije ni pretežak.... Mada, u tvojim godinama možda i nije tako lako izvlačiti 35-36kg iz boxa i kačiti na nosač dok se brod ljulja... Izvini za ovo sa godinama, samo razmišljam...  sajkaca

Labud 1258:
Sve stoji i sve ste u pravu.

Ali, mene kako je jednom zeznula T4 i zamalo glavu da izgubim nikad je ne bi stavio da bude pomoćni. Znate svi kako se prepoznaju vlasnici T4 ( crta preko grudi ). To mora da bude pouzdan motor koji ne radi često al kad treba, nema dileme. Svaka T4 ima svoje "mušice" i sve one su generalno ispravne ... ali uvek ima nešto. Na kraju, retko su mladje od 30 godina

vepar:
Licno ne volim ni po dunavcu da se vozam bez pomocnog motora... uvek, ali bas uvek mi je montiran na krmi. Palim ga pred svaku plovidbu da proverim borbenu gotovost. U slucaju nevremena nema bas nikakvu funkciju ako je u komori. Kada krene zurka ne smes da pustis kormilo da ne bi odleteo a kamoli da petljas po komorama. Mada u takvoj frci veliko je pitanje i da li ti moze pomoci.... a glavni motor ima najvecu sansu da otkaze u takvoj situaciji... uzburka se gorivo, digne mulj, vodu.... slazem se da je neka cvaja najbolje resenje zbog odrzavanja. Dusa me boli kada svake godine menjam ulje koje nema ni 2 radna sata! Tohatsu 9.8 dvotaktni je jedan od najpouzdanijih motora na svetu. Sa time se mozes upoznati na hrvatskim ribolovnim forumima. Oni ih bas bas koriste preko 300 dana godisnje sa po 5-8 radnih sati dnevno. Cca oko 2000 radnih sati godisnje. I svi ih hvale! Sve je stvar licnih afiniteta, mozda sam ja suvise oprezan ali volim da imam situaciju pod kontrolom! A nosac pomocnog motora ne mozes praviti dokle ne budes znao duzinu noge motora. U svakom slucaju ide pod blagim uglom u odnosu na vodeno ogledalo, ako se ne varam oko 3-4 stepena u nazad a visina takva da kavitaciona ploca bude uronjena nekih 4-5cm. Meni je praksa pokazala da bi trebala biti i koji cm vise uronjena....

vepar:

--- Citat: Labud 1258  01, 06, 2021, 10:14:11 pre podne ---Sve stoji i sve ste u pravu.

Ali, mene kako je jednom zeznula T4 i zamalo glavu da izgubim nikad je ne bi stavio da bude pomoćni. Znate svi kako se prepoznaju vlasnici T4 ( crta preko grudi ). To mora da bude pouzdan motor koji ne radi često al kad treba, nema dileme. Svaka T4 ima svoje "mušice" i sve one su generalno ispravne ... ali uvek ima nešto. Na kraju, retko su mladje od 30 godina

--- Kraj citata ---

1000000% se slazem, svaki Tomos ima svoje bubice! Te hoce te nece, te se prepunio karburator te mu je vruce, te mu je hladno.... pa malo zeza kondezator, pa se navlazio, pojele se platine, masna svecica posle konzerviranja! Jednom recju prevazidjene, nepouzdane kante! A "ordenje" je sastavnj deo! 😂😂😂

zankiki:
Ja prošle godine izvadio T4 iz palube posle godinu i nešto stajanja, upalio na 2-3 povlačenje... Godište 73  sajkaca

Ove godine ga još nisam vadio, jer verujem u njega  114

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju