E, ovako treba... > Restauracije
Grunfovanje Nuthy-ja
Dora:
Prva kafa na novoj "terasi" :)
I ozbiljno pitanje, pravim nosač za pomoćni motor, kolegi trebao jači meni njegov odgovarao (valjda) ali se njemu izjalovila trgovina pa tako i meni..
Shodno tome nemam pojma kakav će biti motor u smislu dug ili kratak i šta već ide uz to.
Koliko bi trebao nosač da bude iznad vode? I koji bi motor preporučili po snazi za oko 5-6 tona. Zankiki je negde napisao da voli dvotaktni jer može da ga obori u skladište, ja sam već spremio jedno takvo ispod poda :)
George:
Ako nećeš da ga držiš celo vreme montiranog na držaču, već bi da ga turiš u neko skladište na brodu i samo povremeno da ga postavljaš, u svakom slučaju je dvotaktni po mom mišljenju pogodniji, jer je dosta lakši od četvorotaktnog. Ja se tu ne bih zaletao sa nekim skupocenim motorima, pošto sam i inače ljubitelj dobrih, starih, jednostavnih i pouzdanih motora, pa i u ove svrhe ne bih bežao od jednog recimo Tomos 18 ili barem T10. U principu po gabaritima su oba motora identična, pa bi onda T18 bio pravi izbor po meni. Možeš ga kupiti očuvanog za par stotina evra, delova ima, dovoljno je snažan da pogura Holandeza, i na kraju krajeva težinski je u prihvatljivim granicama da ga po potrebi skidaš i postavljaš na brod.
Dora:
Pa nemam pojma, vidim da mnogi koji imaju VB motore drže oba spremna za rad a sa druge strane mnogi sa brodskim motorima nemaju na držaču pomoćni.
Ja sam to zamislio da ako idem iz lokala nataknem ga a ako ne, neka čami čekajući u skladištu ali bih svakako voleo da imam neki u rezervi...
Ja sam tako dje stara škola majstora i opasno mi idu na ganglije ovi novi gadžeti od motora gde udje u blokadu da zaštiti motora tebe što spiči Lasta autobus nema veze...
Na vodi sam još više pristalica toga, zato sam hteo brodić sa matorim dizelom, taj može da dobije vode u gorivu mada će i to progutati ili da crkne anlaser, struja mu ne treba i nema šta da se pokvari...
George:
U principu, rezervni motor (kod mene je to Tomos 4.5) držim u prednjem piku, i montiram ga samo kada idem na duže plovidbe. Meni je ovih 4KS dovoljno za rezervni motor jer mi je brod oko 3 tone prazan, a sa svim pivom, rakijom i ostalim drekom što se nosi na dužu plovidbu, plus posada, bude i blizu 4 tone. Četvorka nije za trke, ali može da odradi posao za ne daj bože. Isprobano!
Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
calypso2:
Ako se odlučiš za plovidbu Atlantikom ili Severnim morem, obavezno pomoćni preko 20ks.
Ako ćeš ploviti rekama i kanalima u rodnoj nam grudVi, svakako će ti i Tomos 4 biti više nego dovoljan kao pomoćni motor 114 (4.5 može čak da ima i teretnu elisu)
Konzerviraš ga sprejom (preporuka zbog vlage i stajanje u spremniku) i turiš kako god hoćeš. Ne razmišljaš o ulju iz karterara, elektronici...A ni o pucanju kičme pri vađenju i montiranju većeg motora, baš kada će ti kičma trebati za sedenje za kormilom i dužu plovodbu...
A i novac ne bacaš 114
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju