Sutra rano nastavljamo dalje... Magla, vetar duva, ružno vreme...
No, negde iza Beograda se razvedrava... Ulazimo u dunavac Ivanovo, gde provodimo veći deo dana kupajući se...
Vreme je konačno lepo... Nekoliko sati pred mrak nastavljamo dalje, sa namerom da noćimo u Gajskom ili Kostolačkom dunavcu.
Kako smo prošli Smederevo, odjednom magla, kiša, vetar... Kako smo bili kod Kovinskog dunavca, a u njemu nikad nisam bio, odlučujemo da se sklonimo... Ulazimo unutra, ulaz ružan, a unutra jedan od lepših dunavaca u kojima sam bio... Neka račvanja, ostrva, trava uz obalu, slika nedirnute prirode... Uskoro vetar i kiša smanjuju, mada ne staju do kasno u noć, ali ipak pada kupanjac pred spavanje...
Naravno, pri nizvodnoj plovidbi se svakih pola sata - sat pravi pauza od 10-15 minuta za kupanje dok nas Dunav nosi nizvodno... Voda i onako radi za nas... Znam, znam da se ne sme, ali pazili smo

Kod Smedereva smo zamalo imali neugodnu situaciju, kada je počela kiša i vetar, vidim ribara kako piči preko Dunava ka obali... Oni dok puštaju mreže, uvek stave kantu sa druge strane dok plutaju, pa na osnovu pozicije čamca i kante znam gde je mreža da obiđem... E ovaj ludak je, valjda u želji da se skloni od kiše, ili ne znam zašto i za drugi kraj mreže vezao kantister i otišao... U poslednjem trenutku sam shvatio o čemu se radi, i uspeo da zaustavim brod par metara od mreže... Nije to bilo ni blizu obale.... Debil...