Nautika opšta... > Nautičke reportaže
Beograd - Beška - Beograd
LSI:
Занкики, не слажем се само с овим делом твоје поруке:
"Pa nije Dunav autoput da nas iznenadi kruzer brzinom 200 km/h...
Kad ugledate brod ima se uvek bar pola sata za reakciju..."
Све остало стоји и уз мало пажње и мало среће, то и јесте оно зашто је на води лепо.
Нећу даље да ширим ову дискусију јер није примерено. Дел_маре је написао леп извештај, о лепој пловидби, и не бих да му кваримо задовољство тако што ћемо сад једни друге уверавати ко је у праву.
Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
zankiki:
Slažem se.
Uvek je bitno biti pažljiv i normalan, ali ne smemo dozvoliti da nas preterana briga sputava. Bitno je poznavati svoje plovilo, ali i reku... Danas je bar lako preko mapa, foruma upoznati i neki deo reke na kom do sada nismo bili, pa unapred znati šta može da nas čeka.
Dell_mare, lepa plovidba, za početak, da se navikneš na brod. Što se plićaka tiče, karte plovputa i opencpn svi koristimo i zadovoljni smo. A kad znaš da si u plićaku smanjiš gas, pa oprezno... Mogu ta korita dosta da izdrže, ne mogu ih probiti pesak ili panj... Meni je na Marissi jednom potopljeni panj bukvalno podigao iz vode celu stranu broda, a na koritu nije ostala ni ogrebotina. O raznim nasukavanjima koja doživljavamo mi koji često plovimo i vučemo kobilicu po dnu da ni ne govorim.
Ako mene pitaš (a i da ne pitaš sajkaca ) napravio si dve baš ozbiljne greške, koje u nekim drugim situacijama mogu skupo da koštaju: dozvolio si da te uhvati mrak, ne poznaješ brod, ne znam koliko poznaješ taj deo Dunava, i druga da ti ne stane goriva, to je baš ozbiljan propust, da je umesto košave naišla salauka a ti ostaneš bez pogona ne bih ti bio u koži...
U svakom slučaju, bitno da je sve prošlo ok, na greškama se uči... Samo peglaj dalje.
BTW, ja uvek preračunam potrebnu količinu goriva pred put, pa ponesem duplo. Pokazalo se da onda nema greške 114
MiletaStamat:
Bravo Mare, dobra plovidba. Samo guraj što više na reci to bolje. Čućeš razne savete o plovidbi, sve čitaj i preuzimaj ono što misliš da će tebi koristiti. Te belegiške Ade su predivne, ali stvarno su nivo vode i sprudovi svake godine drugačiji. Kad sam išao uzvodno pre dve godine sam prošao kroz njih, dok prošle nisam mogao pa sam išao plovnim putem.
Samo ti uživaj sa svojim brodom, želim ti što više sati plovidbe, i da se češće srećemo na reci.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju