E, ovako treba... > Brodski motori

Impeler

<< < (6/11) > >>

Terca:
Tako i treba, to je suštinski isto, a svako od nas ima svoju statisiku upotrebe.

zankiki:
Slažem se. Sa mojih oko 200 sati godišnje, preventivna zamena na 3-4 godine i nema zime  114

Bojan Bakic:
U narednim danima kolega iz marine treba da promeni fabricki impeler na volvo penti ili ti hondi b 100 iz 78 godine.Pa saljem slike posto je impeler fabricki znaci 43 godine :-/ a vodu je bacao skroz korektno.Ko zna sta ce zateci kada ga otvori.

budens72:
Dobra tema...
Taman da i ja kažem svoje iskustvo.... Dakle, Yamaha 25 High Trust 2006.god. kod mene je 8 godina, nikada nije menjan impeler,godišnje između 250-300 sati rada. I dalje lepo baca vodu.
Do sada sam promenio 30-tak motora na čamcima i samo jednom sam menjao impeler na jednom Johnsonu 9,9. imao sam dva Johnsona 20 i 25 ks iz 1969.god na kojima nikad nije menjan impeler,sve funkcionisalo savršeno (osim potrošnje ;) )
Moje mišljenje je da dok lepo baca vodu ništa ne dirate jer je definitivno impeler u fabričkoj ugradnji daleko kvalitetniji od zamenskih.

Losmi:
Mislim da su podeljena misljenja.

Preuzeo sam camac ove godine, na njemu su dve honde od 20ks. Stariji motor ima oko 700 sati (2008), drugi jos manje. Impeleri su menjani pre nekih 3-4 godine i vecina ljudi mi je rekla da nema potrebe da ih menjam sada pogotovo sto od tada motori nisu radili vise od 30 sati. Nisam poslusao druge vec su mi zamenili komplet pumpe na oba motora (sta vec ulazi u to: impeleri, solje, dihtunzi) i redovan servis ulje, svecice, filteri. Uzeo sam orginal Hondine impelere (bar tako kazu). Ono sto sam uspeo da procitam po inostranim forumima je zamena na 200 sati ili 2 godine. Motori su stajali podignuti na suncu, i sigurno je da guma izgubi svojstva posle 4 godine na suncu.

Motori su normalno bacali vodu na kontrolnom mlazu ali moje razmisljanje je bilo bolje da ih promenim pre sezone nego da ostanem bez motora na odmoru pa da jurim impeler. Ili kako to vec biva na vodi, kada ti bas treba on zna da zakaze.

Sve to iziskuje vreme i novac ali mislim da je preventivna zamena uvek bolja opcija.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju