to je sitna para, evo kako rade prevare od desetine hiljada eur.
Obično Nigerijci, Ukrajinci, Pakistanci i ostali pošteni narodi razradili su ovu šemu:
Imao sam pre nekoliko godina brod na prodaju na većim svetskim portalima.
Stiže mi email od "Amerikanca" da hoće odmah da kupi moj brod i da mu pošaljem Paypal account da mi uplati 145.000$.
Preko Paypal se ne može prodavati ništa iz Srbije jer dinar nije u njihovom sistemu.
Kaže onda "kupac" pošaljite mi ugovor da ga potpišem i pošalje mi njegov "pasoš".
Ja pitam kako to kupuje a nije video brod, a on kaže da su mu slike dovoljne i da će njegov špediter sve proveriti kada dodje sa kamionom u Bgd.
Pošalje mi "confirmaciju" od Bank of America da 145.000$ stoji kao rezervacija za uplatu na moje ime i račun, koji mu nisam ni poslao.
Sve to traje danima.
Finale: stiže mi hitan email da je kamion na granici i da odmah pošaljem "špediteru" 8.000$ da bi ga pustili da dođe u Bgd.
Ja šaljem poštenu ponudu: platiću špediteru , ne 8.000$, nego 10.000$, ali prvo hoću da vidim 145.000$ na mom računu.
Tog trenutka "Amerikanac" prestaje da šalje email-ove.
Elem, prevaranti dnevno šalju na stotine takvih ponuda vlasnicima yahti, skupih kola i slično.
Procenat prevarenih nije veliki ali je verovatno dovoljan da ovi imaju interesa da to i dalje rade.
To je bilo pre 2 god, a moj prijatelj koji sada prodaje veliku jedrilicu pre neko dan je dobio istu ponudu od jednog "Švajcarca".
Pošto mi je prijatelj malo drčan, zna većina članova foruma o kome se radi, posla on email "Švajcarcu" sa slikom svog polnog organa umesto broja računa.