E, ovako treba... > Majstori, Majstori ...
Ispravljanje svanca na brodu.
srsa:
Теби се онда много више исплати да тај новац који си планирао за ванбродски мотор и преправке, уложиш у детаљно сређивање постојећег мотора и потпуно решавање проблема које си навео (носачи мотора, алтернатор....). 114
Bakara:
Dobro, ako je čovek prelomio a mislim da jeste, onda nam ne vredi da ga ubeđujemo...
I jedno i drugo rešenje imaju svoje prednosti i mane, i svi mi to donekle znamo. Ja mogu da kažem iz mog iskustva šta mi se sviđa kod vanbrodskog motora na čamcu sa kabinom, evo nekoliko konkretnih stvari:
- veoma niska buka motora jer stoji van čamca
- vibracije skoro nepostoje
- mnogo veći prostor u kokpitu
- za bilo kakvu intervenciju na motoru, motor može odvojeno od broda kod majstora
- sa čamcem sa ravnim tabanom, pristajanje u plitkoj vodi
- lak pristup elisi
- vrlo dobra upravljivost na malim obrtajima i u rikvercu
- nema potrebe za otvorima na koritu ispod vodene linije sajkaca
itd itd....
Mana ima isto toliko, počev od:
- male snage punjenja zbog nedostatka alternatora
- mogućnosti izlaska elise iz vode u slučaju većih talasa, samim tim i do gubitka hlađenja i prekida rada motora
- manji potisak od brodskog motora
- značajno veća potrošnja
- ko ima platformu, sajle upravljanja i instalacija, zauzimaju mesto, kao i motor
- na većem gasu, može doći do uranjanja platforme, zbog oblika korita i težnje motora da krmu potapa na gasu( ovo zavisi i od konstrukcije platforme, ali i samog korita)
- dodatnih xx kilograma iza korita, može da naruši težište i balans, u mom slučaju bilo je potrebno otežavanje na prednjem delu korita
- itd itd...
Često mi se dešavalo da sin od 3.5 godine zaspi dok smo negde na obali ili na sidru, i da startujem motor i plovim još sat vremena a da ga to ne probudi. Na mom čamcu dodatnu ulogu igra i krmena kabina koja je visa od pozicije vb motora, pa dosta odbija zvuk motora tako da je u prednjoj kabini buka najminimalnija.
E sad, verovatno da dosta toga zavisi i od brodskog motora i broja cilindara, marke motora i kako je sta uradjeno, pa se sve negativne stavke vezane za brodski motor, mogu ublaziti. Imao sam prilike da plovim jedan dan na par sati sa "Tercom", i iznenadilo me kako je DMB lepo upakovan, i koliko je buka svedena na normalan nivo. Vibracije normalne, motor lep, čist i nigde se ne oseća nafta kao što ljudi znaju često da pominju, potrošnja manja od minimalne, za moj pojam... jh
Između Yamahe FT25 i brodskog motra, mrtva trka, ali kad bih imao prilike da biram za moje plovilo od 1.5 tone, ja bih se pre odlučio za Yamahu 6589
Zoran T:
Mislim da je Dule u pravu...svi znamo sta bi ili sta je bolje al ako ti je nesto dozlogrdilo neka putuje dalje... 114
Zoran T:
Ako ti je problem da sam nosac namontiras sad me Bakara podseti da pitam Carlija...
budens72:
Ja imam na brodu od 10,3 metara + platforma sto je ukupno nesto preko 11 m, sirina 3,3m tezina oko 4 t Yamahu 25 High trust i veoma sam zadovoljan....
u uslovima voznje na 2500 obrtaja gde postizem brzinu od oko 6 km/h uzvodno potrosnja je oko 2 litre...
e sada moze Yamaha da posrce i 9 litara i tada je brzina uzvodno oko 12-13 km/h ali ja nigde ne zurim kada plovim osim ako bezim od nekog nevremena...
buka je minimalna,gorivo se ne oseti... maritimna svojstva su odlicna.... naravno stvar je ukusa...neko vise voli brodski motor...ima on svojih prednosti,vec ste ih nabrojali, da se ne ponavljam...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju