E, ovako treba... > Majstori, Majstori ...
Ispravljanje svanca na brodu.
zankiki:
Kod tebe je baš jak švanc, i po meni bi ga trebalo ublažiti. E sad, da je moj brod, ja bih uradio sledeće:
1. Doveo majstora da mi na vodi izvari nosač za veći motor, to malo zafarbao i odvezao sezonu. Sajle napravio jedno pola metra duže. Taman bi imao celu sezonu da vidiš kako se ponaša, ako bi bio zadovoljan ostaviš tako, eventualno na zimu to sve središ malo lepše i krštenije.
2. Pošto će verovatno da potapa malo više nego što treba, a samim tim da te usporava i naruši plovne karakteristike, na zimu izvadiš brod, ublažiš taj švanc, a pošto zbog jakog švanca imaš prostora i produžiš zadnju platformu 20-30cm (to uvek treba). Majstor će da ima celu zimu, uradi to kako bog zapoveda, lepo sve zafarbaš i premažeš i spreman si u fulu za sledeću sezonu, a ni ovu nisi propustio.
Možda i ne treba da me slušaš, jer to što sam ja radio sa svojim brodom malo ko jeste...
Bakara:
Dobro, ako je ZoranT to pogledao i dao svoje misljenje, ja u to ne sumnjam. Mozda i nije mislio da skroz ispravis svanc, nego u nekoj meri kao sto Zankiki kaze. Moje korito ima izrazen svanc, i sve radi vrlo korektno osim kad hoces preko 10kmh uz Dunav, onda zadnjih 15cm platforme pocne da uranja u vodu. I to se ne bi desavalo da je platforma malo vise postavljena, sto je itekako moguce jer motor svakako ima dugu nogu.
Treba da vidis kako je to kod Ljube i kako se njemu ponasa. On je pametno uradio pa je malo odigao platformu, a mislim da je i pod minimalnim uglom na gore, bas zbog tog slucaja kad je na vecem gasu.
Slozio bih se sa Zankikijevim predlozima, najbolje je kad vidis kako ti se sta ponasa, pa onda menjas(i najjeftinije) hi
Za kubotu, pisi na pp, mada sam sve manje zainteresovan za brodski motor. Jedan ventil na dnu korita koji je ostao od nekadasnjeg brodskog motora za dohvat vode, poceo je da mi pusta na spoju ventila i korita, i sad mora brod napolje...
zankiki:
Sad sam gledao slike sa radova, taj švanc je baš jak, a neko ga je stavio da bi mogla da stane elisa.
Stvarno nemaš potrebe za njim.
Koliko se sećam, kod tebe čak i kad sedne par ljudi na kraj broda potopi se zadnji kraj dobro.
budens72:
ok je ublaziti svanc ali nikako ispraviti potpuno....vukao bi vodu i usporavao bi brod.... deplasmanac mora da ima svanc
Zoran T:
Ja sam video samo samo slike a pogledat cu i camac...jeste kod Radovana puno duzi i vislji svanc nego kod Ljube da bi bilo mesta za prop i kormilo i zbog toga ga treba ublaziti pogotovo ako stavlja 100kg motora nazad...gore od toga za potapanje krme je i pomeranje propelera nazad jer pored toga sto gura u napred ujedno i vuce na dole...treca bitna stvar je pramac pogotovo kod ravnog tabana...to je jedna ravna ploca koja stoji pod uglom na vodu...ugao koji zahvata u odnosu na vodu njena povrsina i brzina kojom se krecu dodatno potapa krmu...ukoliko je krma manjeg volumena od pramca potapat ce s lakocom...to se najlakse vidi kad slepujete neki manji camac...generalno stabilni motor, kopca , direktna osovina i propeler su zakon za sve vrste pogona maltene u svakom pogledu od rasporeda tezina do gubitka snage,radilica-osovina kod propelera...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju