Ako smem da zakljucim, do sada:
+ Dalamtinka je ima bolja plovna svojstva od T 9. Veca, lepsa. Brzina u okvirima moje namene. Motor vanbrodski od 10 KS je prava mera ( i za porez
). I gaz je prihvatljiv. Evidentan problem sa mestom sa "kuhinjicu" i
, se resava nekim plinskim gorionikom, malim friziderom i hemijskim WC-om.
- Nema mladih polovnih Dalmatinki (ili su neprimerne cene), osmoza, pretezno se nude sa brodskim motorem (bucan, po pravilu star, zauzima mesto u centralnom delu krme, kaljuga), teska za prepravke po principu - uradi sam.
Posto pricamo o recnoj plovidbi, plovna svojstva su vrlo diskutabilna. Tu bi ja ipak dao prednost T9, ali samo zbog brzine. Na T9 ne mozes da postavis komande, a da pritom ne radis ozbiljne prepravke. Ako ti ne smeta da sedis nazad i upravljas ruckom motora, to je onda OK, ali ja sam ove godine vezao kormilo i
meni je razlika u samom uzitku je neopisiva. Pasara moze da pristane svuda gde za pristajanje nije potrebno dizati motor, jer zbog kobilice dizanje motora nema smisla. Za pasaru, na mestu motora potrebna ti je dubina oko 0.5m. Tu je prednost T9 sto kad dignes motor mozes da pristanes na dubini od 0.1 - 0.2m. Sto se lepote tice, to je stvar licnog ukusa. Vanbrodski motori takodje imaju puno prednosti u odnosu na brodske, uglavnom vezano za popravke.
Ja na pasari koristim mali plinski gorionik i to je OK, kad ne moze bolje. Za frizidercic ces naci mesto, npr i pramcu gde je ostava za sidra i kanape, a njih mozes da smestis u palubna spremista koja ces mozda morati da napravis isecanjem otvora na zadnjim klupama. Time ce sam camac izgubiti nepotopivo svojstvo, ali ne mozes sve da imas. Slazem se da moze da se koristi hemijski WC, ali mislim da je ogromna prednost kada se on postavi u prostor namenjen samo za njega, a to na ovom camcu nije moguce.
Sto se tice uradi sam popravki, to nije bas nikakav problem, ali posto su ti camci stari preko 30 godina, tih popravki ce biti bas puno. Ali OK, ako odvojis dva - tri meseca pred sezonu za restauraciju, bices miran narednih 5 godina.
Dalmatinka je camac koji su projektovali ozbiljni inzenjeri u vreme ozbiljne drzave, a mislim da je korito projekat neke strane kuce. Na tom camcu, u osnovnoj verziji je sve uradjeno idealno, mislim na ergonomiju. Verzija sa nadgradnjom ima svojih mana, ali i prednosti. Ni jedan camac na Dunavu duzine 6m nije tako dobro osmisljen. Spremista su ispod vodene linije, mozes kamaru stvari da natovaris, a da pritom kabina bude sasvim funkcionalna. Danak tome je gaz i mala brzina. Mozda ti se sada cini da brzina nije nedostatak, ali kada od Zemuna do Belegisa treba da plovis 3.5 sata, onda shvatis da bi bilo lepo da moze i malo brze.
Razlog zbog cega ja ovaj camac ne bi preporucio je starost i ta prokleta osmoza. I jos nesto, normalno je da svako hvali camac koji ima jer ga je zbog njegovih karakteristika i kupio. Mane nekog camca nekome smesaju, nekome ne smetaju, prednosti su nekome znacajne nekome nisu.