E, ovako treba... > Plovila

"Siz", "pasarela" - mostić za izlazak na obalu

<< < (2/5) > >>

marke:

--- Citat: Misha D  04, 06, 2018, 13:52:52 posle podne ---Мердевине те спуштају или у плићак или у блато. Мостићем то избегаваш, а и можеш изаћи на обалу која је понекада виша од прамца.
Мостић може бити преклопни са шаркама на средини и може се привезати бочно за ограду.
Када дуне јак ветар једино је сигурно имати и предње канапе као на твојој слици и бити ослоњен на обалу.

--- Kraj citata ---

Moje iskustvo sa salaukom je da se ne vezem navucen pramcem na obalu vec na pola metra od obale sa dva prednja kanapa kao na slici ali sa zategnutim krmenim sidrom ili vezan za nesto iza (ako ima) da ne udaram u obalu kad talasi dizu i nabacuju agresivno pramac na obalu.  Naravno ako je samo zemlja na obali onda moze i na kratko nece ostetiti pramac.  Svaka salauka je problem za sebe zavisi of smera vetra vrste obale I slicno...    114

zankiki:
Ja imam aluminijumski mostić od 3 metra već 2-3 godine (pravio ga naš kolega sa foruma) i prezadovoljan sam.
Uslikaću ovih dana kako sam to rešio pa postaviti.

Mostić je mnogo bolje rešenje, jer kad je pliće ostane izmedju pramca i obale određen prostor koji premostiš...

MiletaStamat:
Nemam baš iskustvo u tome, ali listajući sve i svašta u vezi nautike po internetu, nailazio sam na razna iskustva u vezi silaska sa čamca na obalu. Mislim da su ti mostići dobra stvar, a ima ih raznih. Lako izadješ na obalu, kao što rekoše premostiš blato, i dr. Na Guglu ima zasita raznih, ti sklapajući su baš dobri,  mislim da to Kempi može lako napraviti. Možda bi uz malo mašte i sopstvenog rada-sam svoj majstor, mogao naparaviti mostić na uvlačnje elmenata jedan u drugi,  zauzimao bi manje prostora.
Mostići za ulaz na brod i platforme [11]

DuleN:
Video sam mostic napravljen od aluminijumskih sklapajucih merdevina, gde je samo na precage zasafljen alu lim.. Prosto i jeftino...
Nesto slicno ovome:
https://www.marinastores.hr/images/products/800x800/1194.jpg

Terca:
Ja bih prvo samo skrenuo pažnju da se taj "mostić" u nas zove "siz", a na engleskom i po morima se paralelno koriste "pasarella" i "gangway"...
Slično tome, "distanciona daska" bi bila "šorpanj".

A u vezi sa dilemom, merdevine i siz nemaju ni približno istu primenu, i ako razmišljaš o izlasku na obalu bez upotrebe ruku (a to je kad god nešto nosiš, ukrcaj, iskrcaj) i bez kvašenja nogu (a to je kad god je obala plitka) ili ekstremnih sportova (kad obala strma ili ima recimo trske) recimo da onda dilemu i nemaš, siz je rešenje. Neću obrazlagati šta ako imaš decu ili psa...

Možeš da ga koristiš i kao šorpanj, a to zavisi od čvrstine siza (jer na primer ako je sklopiv zgodan je ali je manje čvrst), a zavisi i od mesta oslonca na lađi (ipak je ona plastična, a ogradice obično budu od fensi rostfraja sa po tri holšrafića).

Sa druge strane, u zavisnosti kakav tačno siz napraviš, možda će ti i merdevine biti korisne (ako ne možeš sa broda lako da povučeš siz), recimo kad pristaneš na obalu gde voda dobrano nosi (uzvodno od Slankamena  sajkaca ), a moraš sam da obaviš i privezivanje i isplovljavanje... to može biti situacija kad žuriš da se popneš sa obale na svoj pramac visok 1,5m, jer si pre toga morao sa obale da pustiš uzvodnu krmenu uzdu, (iliti "spring" iliti "špring")...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju