E, ovako treba... > Plovila

"Siz", "pasarela" - mostić za izlazak na obalu

(1/5) > >>

Bakara:
Muči me jedno pitanje, na koje bi mi odgovor možda mogli dati ljudi koji imaju čamce sa V koritom, iz ličnog iskustva.

Kad pristanem na obalu, zbog visine pramca, potrebno je imati neki mostić ili merdevine za silazak na obalu, jer je pramac na bar jedno 1.5m iznad vode. Moja dilema je da li praviti merdevine ili je mostić bolja varijanta? Npr od aluminijuma ako se uradi, od jedno 2.5m, neće biti težak i biiće dovoljno čvrst, ali onda nemam baš odgovarajuće mesto gda bih ga držao u toku plovidbe, osim u kabini ispod poda, ali mi je to cimanje.

Merdevine bih napravio tako da mogu da se podignu i spuste po potrebi sa pramca, slicno ovome:

Ali me interesuje jedna stvar, baš ona iz nečijeg iskustva. Da li za V korito ove veličine, ima smisla koristiti "mostić" i kao neku vrstu dinstancione daske koja se fiksira za brod, i fiksira za obalu u slučaju da su talasi, pa da ne dozvoli da talasi nabace pramac previše na obalu? Ili se V korito svakako zareže u obalu pa ga talasi i ne mogu pomeriti puno? Nisam još imao prilike da me uhvati neka salauka dok sam vezan za obalu, pa me zato interesuje.

Radije bih išao sa merdevinama, ali bih da čujem i vaša mišljenja.  hi

Misha D:
Мердевине те спуштају или у плићак или у блато. Мостићем то избегаваш, а и можеш изаћи на обалу која је понекада виша од прамца.
Мостић може бити преклопни са шаркама на средини и може се привезати бочно за ограду.
Када дуне јак ветар једино је сигурно имати и предње канапе као на твојој слици и бити ослоњен на обалу.

Bakara:
To su sve dobri argumenti, hvala na odgovoru Mišo  thumbup
A šarke bi rešile problem dužine i skladištenja...

Misha D:
Ovo nije tesko napraviti, neki su to pravili od aluminijumskih merdevina

Bakara:
Video sam kod vas nesto slicno ovome sa slike, izgleda dobro, a duzinu cu da odredim u odnosu na moj pramac.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju