E, ovako treba... > Plovila

"Siz", "pasarela" - mostić za izlazak na obalu

<< < (3/5) > >>

zankiki:
Sve si to lepo i tačno napisao.

Ja sam zato na Marissi napravio fiksne merdevine, koje mi pomažu kad na brzinu treba da se popnem ili sidjem... Kada ćemo negde boraviti duže, onda spustim mostić (siz) i lepo šetamo unutra i napolje. Pogotovo je korisno što mostićem prebaciš onaj prvi sloj mulja i izlaziš na čvrstu zemlju, pa ni ne ideš blatnjav u brod. Mostić se kači na te fiksne merdevine. Slikaću, pa će sve biti jasnije.

Sa druge strane imao sam situacije na Tisi kada je obala dosta iznad broda i onda je opet izlazak preko mostića prava stvar.

Bakara:
Odlični odgovori, hvala što ste podelili svoja iskustva thumbup

Mostić, ili da se naviknem da kažem, "siz", bih gledao da ima mogućnost da se fiksira ne za ogradu, već za sam pramac tako da bude kruta veza, baš u slučaju da treba da posluži kao šorpanj. Posle svega mi on deluje kao najpoželjnije rešenje, a merdevine bi mogle dobro da dođu naknadno.
Nadam se da ću ovog leta probati taj siz na Tisi, da vidim da l' ste bili u pravu  a0335

114

Misha D:
i to su ljudi rešili, da bude delimično fiksirano za pramac a fleksibilno i da može držati i odstojanje a da bude i pomerljivo levo-desno i gore dole. Nemam te slike u dobroj veličini, ali napraviću pa ćeš videti.
Na pasareli postoji "muški" zglob a na pramcu Linssena "ženski" utor.
Ukoliko je preklopna pasarela moraju se imati dva kanapa na kraju mostića prema vodi da bi mogao da ga ukrutiš i spustiš ili podigneš. Ujedno ukoliko je strmo spuštanje-penjanje na pramac ti kanapi su i rukohvati.

zankiki:
Hajde da probam da iskopam neke slike... Ja sam to rešio ovako...
Na donje dve prečke kačim merdevine kad je obala niska, a na koju ću zavisi od visine obale.
Kada je obala viša, kačim ih na onu prečku koja je skroz gore (povezuje levu i desnu ogradu), i bez problema se izadje i kad je obala metar - metar i po viša od pramca.
Uz te merdevine mogu da se uzverem sa obale kad god treba. Kad sam sam uglavnom ne stavljam mostić, on služi za ženu i dete.

zankiki:
Niska obala

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju