Šta znam, ja ne bih bežao od brodskog motora, imao sam prvo vanbrodski pa brodski i ja se ne bih na vanbrodski nikad vratio.
A održavanje je servis jednom godišnje, naravno ako je motor

.
I ne znam kako je to održavanje VB motora jednostavnije, i tu mora majstor doću na brod, jer neki 4T motor od 40-50KS se sigurno ne može skinuti i staviti u gepek pa odneti majstoru.
Da se vratimo na temu, za te pare može sa severa da se dotera ozbiljna plastika, ali će kao što neko reče uvek imati brodski motor.
Meni se ovo svidja
http://www.botentekoop.nl/motorkruisers/Princess-30-DS-1985/2001301Doduše, ovo je verzija sa 2 motora, ali ima ih često i sa jednim motorom i osovinskim vodom. Nadju se za 15000-16000e, što bi sa prevozom bila otprilike ova cifra.
Ako ćeš nasukavanje na pesak gde poželiš onda je taban i VB zakon, ali zaboravi brzinu - tabani su jednostavno sporiji od V korita...
Ovaj brod sa oglasa da je jedno 15000e, pa da kažem OK, ali za 22000e mora to sve da bude mnogo ozbiljnije.
Vidim da ti najviše smeta brzina tvog broda, 9km/h jeste malo za neke duže plovidbe, ja sam Marissu sa platformom nagurao da ide u ekonomiku 11 km/h, i to mi je onako minimum, ali je OK.
Nije ona priča, je gledam vrbu, gleda ona mene i nikako da prođem....
Prošle godine kad sam se vraćao sa tise sa odvalio u podvodni panj blizu obale (ne od onih što plutaju, nego što su vezani za dno), i cela desna strana mi je mislim izletela iz vode koliki je udarac bio, čak sam se zabrinuo i na putu kući proveravao kobilicu da se ne puni vodom ili slično... Evo sad sam izvukao brod, nema ni ogrebotine... Nije plastika tako slaba, ako ima kvalitet i debljinu, koju strani brodovi uglavnom imaju.....
Okreni obrni, moje skromno mišljenje je da ako već hoćeš da izdvajaš neke ozbiljne pare dovučeš kvalitetnu plastiku od gore, jedino što će imati brodski motor. Ali to je po meni prednost.