Opšta...Tu smo... > Stigao sam !!!
Kabe Nautica - Razvigor
DuleN:
--- Citat: STG 18, 12, 2019, 09:23:43 pre podne ---
Za nauk svima i kao dobra smernica onima koji se dvoume izmedju plastike i aluminijuma.
--- Kraj citata ---
STG misljenja sam da su ljudi vec masovno poceli da kapiraju razliku... Jedan sam od "krivaca" da danas postoji Kempijeva radionica u Ugrinovcima. Pre ne tako mnogo godina, Kempi je proizvodio i prodavao 10 camaca godisnje. U poslednjih par godina on proizvodi stotine camaca godisnje. To je dobar dokaz da su ljudi shvatili... A jos kada se tu dodaju Djena, Apatin, ... koji takodje proizvode alu camce, onda se lako moze isvesti zakljucak da se momentalno naj bolje prodaju alu camci...
Misha D:
Ko namerava da iduće godine vozi Kempijev nov čamac teško da će doći na red, mozda za 2021.god.
Njegov dobar rad i realne cene su mu natovarile na vrat mnogo kupaca, a dodatne i nove majstore nije lako naći (čim malo uvide kako to dobro ide, odlaze i otvaraju svoje radnje, jedan mu je skoro "pobegao").
Takodje Kempi je započeo i 2 nova, mnogo veća projekta, pa su mnogi rokovi razvučeni.
"Aqua lux" imam već 6 god, bela boja, nigde ništa nije popustilo.
Ovde nije osmoza već je siva boja loše naneta, a Stevan mi je delovao kao korektan majstor i trebalo bi da sanira problem.
Dobro uradjeni plastični čamci će trajati 20-30 god bez potrebe za bilo kakvom popravkom.
Oni koji se kunu u aluminijumske čamce prvo neka se malo bolje raspitaju o kvalietu aluminijuma koji se kod nas može kupiti, a Kempi kupuje ono što se najbolje što se ovde može naći i što nije neka EU klasa,
Šta ugradjuje njegova konkurencija koja pravi lošije kopije je tek pod znakom pitanja.
Aluminijum koji se ovde prodaje je pravljen od reciklažnog, otpadnog Al, a ne od originalne rude.
Posle nekoliko godina te kopije će pokazati svoje mane.
Još uvek kod nas nema Al čamaca starijih od 10-15 god da bi se pravila realna poredjenja.
Drivee:
Misho, postoje testovi materijala koje koristi Kempi. Neverovatno sta rade camcima i nista ne mrda. Sto se tice starijih camaca, naravno da postoje i camci stariji od 40 godina, kada su se nitovali itd jer nije bilo varenja tog materijala. I dan danas su ok a iance, taj aluminujum i ovaj koji se sada koristi je nebo i zemlja, ovo je sa legurom Mg3, pisao je Kempi o istegljivosti itd.. skoro pa kao celik. Sto se tice Al materijala, znamo da je kopanje neisplativo trenutno pored reciklaze, a reciklazom se ne gubi nista kod aluminijuma. Nije to plastika pa da..
Recimo lijem olovice, izlijem 3 i pretopim ih 1000 puta, na kraju kada ih zadnji put izlijem, nece one biti nista losije od onih prvih, ni po cvrstoci ni tezini.
A naravno da tokom proizvodnje alu materijala ne ide samo aluminijum, tu se mesaju i drugi materijala kako bi se dobila tabla koja zahteva XXX standarde.
Postoje i vojni camci od AL, svi su jos uvek TOP.
Moj camac kada je jedan covek video, krstio se i vikao to je tenk a ne camac.
Jedino ovde sto moze biti problem je nepostojeca anoda ili pogresna. Nebih da komentarisem ostale prozvodjace jer nisam imao njihove camce. Mogu samo da komentarisem rad mog camca gde vidim da ljudi otvore usta do poda kada vide njegov var i rad.
Sto se tice plastike, imam ja jednu u garazi, stoji 3 godine, Tajmen, 28 mi po redu napravljen. Posle AL, nikada ga vise nisam uzeo u obzir za koriscenje.
Aluminium: 94.2 to 97.4%
Chromium: 0.3% max
Copper: 0.1% max
Iron: 0.4% max
Magnesium: 2.6 to 3.6%
Manganese: 0.5% max
Silicon: 0.4% max
Titanium: 0.15% max
Zinc: 0.2% max
Residuals: 0.15% max
DuleN:
--- Citat: Misha D 18, 12, 2019, 10:25:34 pre podne ---Oni koji se kunu u aluminijumske čamce prvo neka se malo bolje raspitaju o kvalietu aluminijuma koji se kod nas može kupiti, a Kempi kupuje ono što se najbolje što se ovde može naći i što nije neka EU klasa,
Šta ugradjuje njegova konkurencija koja pravi lošije kopije je tek pod znakom pitanja.
Aluminijum koji se ovde prodaje je pravljen od reciklažnog, otpadnog Al, a ne od originalne rude.
--- Kraj citata ---
Miso,
Iz ovga sto si napisao, a ja boldovao, jasno je da se da se ti metalsku industriju ili slabo ili u opste ne razumes, sto naravno i nije obavezno. Ipak iznesene tvrdnje mogu mnogima pobrkati sliku o aluminijumu kao materijalu...
Cisto da bih drugima bilo jasno, a posto sam u metalskoj industriji i metalima do guse, objasnicu dve stvari:
1. Kempi aluminijumske table kupuje iskljucivo u fabrici Impol Seval, koja skoro 90% svoje proizvodnje izvozi u ES i ostatak sveta. Primenu proizvedene robe mozete pogledati na njihovom sajtu http://www.impol.rs/ pod kategorijom TRZISTA.
2.Reciklazni aluminijum i aluminijum dobijen iz rude se ne razlikuju ni po jednom parametru !
Misha D:
Kempi koristi ALMG 3 MN, a ne Almg 4mg kao sto se prave camci u EU.
Ako znas kolika je tu razlika onda da ne sirim pricu u ovoj temi gde je predmet plastika.
99% Al ovde se koristi iz reciklaze sa raznim primesama i necistocama, da je dobar pravili camce i u Eu i u USA od njega .
Moze da bude ali ne mora da znaci.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju