E, ovako treba... > Palubna oprema

Sklopivo sidro

<< < (7/9) > >>

Gandalf:

--- Citat: poljo  23, 12, 2009, 15:19:26 posle podne ---Sa ovakvom podvodnom strukturom punom svakaolikog otpada onda uz tu sajlu ide i neminovno bonsek . Gledao sam ljude u problemu zbog toga sto su koristili lanac (toboz jace je ) .Naleti oluja za cas a ti zaglavljenog sidra pa ni ovamo ni onamo . Hm .

--- Kraj citata ---
Apsolutno tacno  :good: samo kanap , pomagao sam drugaru koji je koristio sajlu i rucni cekrk napravljen od zamajca za auto i onog zupcanika  sa anlasera ( bendiks valjda).Nije naletela oluja nego prilicno veliko drvo sa sve korenom i zemljom izmedju zila. To je toliko pritisnulo pramac da je propeler jedva dodirivao vodu. Pokusavali smo mojim camcem da okrenemo njegov da drvo dodje nizvodno ali su se grane zamrsile u sajlu tako da je to bilo bezuspesno, mala sekirica koju smo imali je vredela samo za ono iznad vode. Dok nije stigao bonsek nista nismo uradili. I jos sve se to desavalo u nekom polu limanu gde je pecao soma, da je bilo u matici bilo bi bas napeto. Ono jeste da je camac kabinas sest metarski ali verujem i da bi veci imao problema. A sidro koje je sve to tvrdoglavo izdrzalo je Danford tezine oko 15 kg iz domace radinosti koje je ostalo na dnu na nekih 13 metara dubine. Znaci samo kanap i par metara lanca do sidra.

Misha D:
Da, ovo da ti veliki panj ili potpoljeno stablo naleti na usidreni lanac ili sajlu je jedna od velikih opasnosti. Na mom plovilu imam odmah kod krme lepljivom trakom pricvrscen veliki noz - panic noz. Nijedna oprema nije skupa da se odbaci kada je plovilo u opsnosti. Jos veca opasnost je kada ste privezani bocno uz neko plivilo koje vas slepa. Ako pukne pramcani kanap, samo reakcija sa secom krmenog kanapa u desetak sekundi spasava vase plovilo od potapanja. Uvek sam protiv takve zajednicke voznje. Doziveo sam jednom, silom prilika, u takvoj voznji da pored nas prodje Bela ladja, talasi samo sto nam nisu pokidali bitve. Belu ladju jos i vidis izdaleka, ali isto tako su opasni i glesri koji ti projure na destak metara. 

Kapetan:
misho imao sam isti problem kada se vezem u tegalj... ali smo zadnjih par puta vezivali camce tako da "landaramo" jedno pola metra do metar .... jesu prolazili gliseri ali je udaranja camaca i nekontrolisanog ponasanja bilo dvostruko manje....

busa2:
JESTE LI IKAD POMISLILI ZASTO NA ORGINAL VINTAMA IMA VARIJANTA LANAC, KANAP ILI LANAC-KANAP A NIKADA SAJLA????

sceka:
Evo jednog interesantnog linka za temu sidrenje, test 14 tipova sidra:

http://www.rocna.com/press/press_0612_wm_ym_testing.pdf

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju