E, ovako treba... > Palubna oprema
Sklopivo sidro
LSI:
Dule, hvala Vam što sa nama delite svoje iskustvo.
Ovakvi tekstovi su ono zbog čega sam ja (a verujem i mnogi od nas) na ovom forumu - iz njih se može naučiti mnogo od onoga što ne znamo, a što bi trebalo da znamo kako bismo mogli da uživamo i budemo bezbedni baveći se onim što volimo, a što je vezano za vodu i nautiku.
:friends:
Kapetan:
--- Citat: Dule 25, 12, 2009, 04:41:17 pre podne ---Šansa da panj naleti na čamac koji je usidren je manja nego da čamac naleti na panj :) . Kad se sidriš sidriš se van matice a tu ako nešto i pluta, pluta sporo. Nema jakog udarca i uglavnom se samo odbije od camca. Ako se i ne odbije čaklja rešava problem za pet minuta.
--- Kraj citata ---
slazem se .. ali se desi i drugacije...
bilo smo recimo 20 30 metara od obale , izasli da popijemo kafu i doruckujemo .. lepse je na dunavu nego kod kuce ...
i dok smo sedeli culi smo neki maliudarac.. pretpostavili smo da je bure... kada smo izasli imali smo sta i da vidimo... drvo senamestilo najgore moguce, krosnja ili koren su otisli sa leve strane broda a ostatak drveta sa desne strane broda... sidreni konopac je bio prenapregnut pa smo pomisljali na secenje istog.. jedva smo se odvezali ... evo i par slika...
Kapetan:
ideja je bila da "navucemo brod jedno 5-10 metara uzvodno, cakljom uhvatimo kraj konopca ispred drveta a sa broda da odvezemo konopac pa da ga uhvatimo "preko drveta"uz pomoc caklje... jednostavna operacija za koju nam je bilo potrebno oko 20 minuta i mnogooooo misica....
inace posle smo vezali sidro preko drveta za brod i pokusali da odguramo drvo levo ili desno .. posto to nije uspelo (drvo je bilo prilicno plovno) istrimovali smo motor i nagurali drvo ispod ladje....
znaci jako nezgodna situacija... sva sreca da nismo trebali da se pomeramo po hitnom postupku inace bi presekli konopac... najgori deo je bio savladati dunav van matice gde je voda spora i vuci ladju i drvo uspravno nekih 10 metara, drvo ima vecu ödraz na maticu nego ladja pa je otprilike izgledalo kao da vucemo 4-5 siru ladju ...
e sad zbog ovog dogadjaja se nikada nisam odlucio da stavim orepinu na sidro, razlog je prost da je ovo drvo sa granama-korenom proslo preko orepine iscupalo bi sidro samo tako... a gde bismo mi zavrsili ko zna....
Kapetan:
ih da se odvezujemo a skuvana kafa... a posle ponovo sidri vezuj i slicno :)
drug_igrutin:
--- Citat: Kapetan 23, 12, 2009, 11:51:20 pre podne ---ja potrosim akumulator na alanseru za 2 minuta kada verglam ne znam koliko to moze da izdrzi , tada sam bio nepoverljiv povodom toga a i sada sam ...
ja sam cak razmiljao da pazarim ove wincheve za kola (navodno dizu 2000 kg) stavim tanku sajlu jedno 30 metara i da mi to bude winch....
na ovom linku je naprimer winch za navlacenje brodova dize 1600kg i ima 20 metara sajle...
http://www.supercheapauto.com.au/online-store/products/Ridge-Ryder-4WD-Recovery-Winch-20m-Wire-Cable-1600kg.aspx?pid=103434#details
cena nije strasna ali sa uvozom ima dodje do 350-400 evra... a opet treba menjati sajlu i kotur..
--- Kraj citata ---
U onoj varijanti ručne izrade "vinča", anlaser nebi bio opterećen ni blizu kao što je kod auta, tako da bi vukao daleko manje struje... ali nije Bog zna kako pametno rešenje
a ovaj stroj sa slike se zove sajcung ( bar ga ja tako zovem :) ), on u principu služi da vuče teret, a ne da podiže. Sajla samo prolazi kroz njega pa nema ograničene dužine, jedini ograničavajući faktor je brzina, u jednom zamahu povučeš otprilike 5 cm, pa dok namotaš 20 - 30 m bude vreme da se krene kući :)
Kao što Dule reče, koristiti sajlu za sidro je rešenje malo gore nego očajno!
Pored navedenih mana treba dodati i mogućnost pucanja sajle. ili sečenje kada je napeta, e tu nevalja biti u blizini! Može sajla i skalp da skine :)
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju