Nautika opšta... > Zakoni i Propisi
Преглед чамаца у 2018. години
broker975fx:
Pa ko i auto, ako prekocis registeaciju za neko vreme, moras da menjas saobracajnu i tablice
LSI:
Ако прође више од 30 дана од истека важности пловидбене дозволе (то је важило и до сада), врши се брисање из регистра.
Кад се власник одлучи да га поново региструје, подноси захтев за први упис у уписник. То значи да ће морати да обави технички преглед и да приложи све оне документе које је потребно имати за први упис.
У пракси, ако је чамац већ био регистрован, мислим да би могло бити једноставније али то и не мора да буде тако, зависи ко и како тумачи закон. Видели сте како је то решено кад су у питању приколице - коме је истекла регистрација дуже од 30 дана, тај више није могао да је региструје иако је раније била уредно регистрована и постоји документација о томе.
Зато, савет свима: водите рачуна о важности пловидбене и продужите регистрацију благовремено!
LSI:
До сада је, по правилу, било тако како је Зокс написао. Свака њихова новина коштала нас је све више и све нам је било компликованије да је испоштујемо, чак и кад смо хтели.
Међутим, ово сад с овим Правилником...
Боже, ја сам и остарио и нисам се опаметио! Па ево, ја опет и сад верујем - можда се из овог изроди нешто боље.
Шта мислите, зар не би било лепо да из ресорног министарства стигне тумачење у стилу: регистрација чамаца обавља се сваке треће године, уз обавезу власника чамаца да пријаве све проме у конструкцији чамаца ако до њих дође у међувремену?
Па онда, последица тога буде да платимо регистрацију једном, па после сваке треће године...
Па већ само то, било би знатно олакшање. Чак и ако пореска управа настави да захтева да сваке године плаћамо порез на "луксуз" сваке године.
Само да после не буде као на крају Микине песме: "Марш из мог сокака кад не умеш да сањаш; сад ћу да те поломим к'о лебац..."
LSI:
Него, да ја вас нешто питам: Да нису то ови из власти сазнали да смо ми регистровали удружење па се уплашили да их не разбуцамо, па одлучили да ускладе неке ствари с Европом?
iggi:
Ne znam ljudi kako ce biti na delu, ali evo konkretno moj primer, kupio camac iz 1980. god, zadnji put registrovan 1998. god u Pancevu, kada sam otisao u Kapetaniju Beograd objasnili su mi ovako: Prvo mora vlasnik da ispise plovilo iz Kapetanije Pancevo ( ili ja sa ugovorom o prenosu (pre svega razgovor obavljen sa Pancevom mogu da ispisem plovilo bez vlasnika i bez ugovora)). Sledeci korak kod notara da se zakljuci ugovor o kupoprodaji, pa u amss na procenu, pa u poresko da se plati porez. Sa svim tim camac na prikolicu pa u kapetaniju na tehnicki, ili da cekam maj kada ce oni izlaziti na teren ( konkretno Obrenovac), kada izvrsim tehnicki onda u osiguravajucu kucu po polisu, pa u postu- banku da uplatim registraciju, kako su izracunali oko 2000 rsd, zatim porez oko 4000 rsd, pa kod njih u kapetaniju ( Beograd), da mi izdaju plovidbenu dozvolu i to pod uslovom da nefali ni jedan papir. Kad sve to lepo zavrsim onda mogu na vodu, a posle svega verovatno ce mi se sve smuciti da cu camac lepo registrovan odvesti na sred Save potopiti ga i precicu u planinare.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju