Nautika opšta... > Zakoni i Propisi

Преглед чамаца у 2018. години

<< < (4/42) > >>

LSI:
А ја сам се сад вратио из капетаније и имам мало другачије објашњење:

Тачно је да ће се редовни прегледи чамаца вршити сваке треће године. У овом тренутку, у капетанијама се очекује објашњење у вези регистрације.

Пловидбене дозволе издаваће се с роком важења од три године. Не зна се тренутно да ли ће се и регистрација радити на сваке три године или сваке године. То овим Правилником није речено, а капетаније чекају објашњење.

Сви се надају да ће се и регистрација вршити једном у три године али то за сада људи у капетанијама не знају.
Уколико би се пловидбене издавале на три године и уколико би се регистрација обављала сваке треће године, поставља се питање плаћања пореза на поседовање и употребу пловила... и тд. што је у надлежности пореске управе, а капетаније су до сада биле дужне да приликом регистрације траже доказ о плаћеном порезу. Уколико би се пловидбена издавала на три године, капетаније не би могле да виде да ли је порез у међувремену плаћен или није. Због те нејасноће и још неких ствари, чека се детаљно објашњење и упутство за поступање.

LSI:
Још нешто сам данас сазнао па ево да вам и то пренесем.

У правилнику је написано да ће капетаније до краја априла објавити распоред обављања прегледа чамаца.

Потврђено ми је да ће комисије послати у све марине календаре с означеним датумима кад ће комисија долазити да обави прегледе чамаца. Ово би могло свима нама да уштети много времена, живаца и пара јер ће чамци бити прегледани у води (или на приколици) али нико нам више неће тражити да их возимо испред зграде капетаније.

Потврда о изрвшеном прегледу може се добити 30 дана пре истека рока од три године и 30 дана по истеку тог рока. У тих 60 дана, требало би да свако нађе свој термин у календару који капетаније објаве и припреми чамац за преглед.

Што се тиче самоградње, и даље има много проблема зато што је закон којим је то регулисано усвојен 2013. године али до данас надлежна одељења нису усвојила пратеће документе и упутства. Практично, скоро је немогуће испоштовати закон.

Питао сам и у вези оних сертификата о саобразности. Речено ми је следеће:

Идеја законодавца је била да се производе чамци који ће бити технички усаглашени са стандардима и који ће бити безбедни. У том смислу, очекује се да фирме које производе чамце за тржиште, пријаве одређене моделе које производе и предвиђено је да за тај модел добију од надлежног органа сертификат да тај модел чамца који они производе, поштујући одређене стандарде у изради, задовољава техничке и безбедносне услове и може се пустити у промет.
За такве чамце неће постојати обавеза прегледа јер ће произвођач имати сертификат за тај модел.

Ljuba:

--- Citat: LSI  07, 12, 2017, 14:04:24 posle podne ---...Што се тиче самоградње, и даље има много проблема зато што је закон којим је то регулисано усвојен 2013. године али до данас надлежна одељења нису усвојила пратеће документе и упутства. Практично, скоро је немогуће испоштовати закон...

--- Kraj citata ---

Sve jasno, donese se zakon ali ga je nemoguće primeniti zbog...leva ruka ne govori sa desnom recimo.

zankiki:

--- Citat: LSI  07, 12, 2017, 14:04:24 posle podne ---Потврда о изрвшеном прегледу може се добити 30 дана пре истека рока од три године и 30 дана по истеку тог рока. У тих 60 дана, требало би да свако нађе свој термин у календару који капетаније објаве и припреми чамац за преглед.

--- Kraj citata ---

Ovaj deo mi nije jasan... Šta ako mi je čamac van vode i ne koristim ga godinu dana... A potvrda se može dobiti 30 dana po isteku roku. Ako to prekoračim više nikad ne mogu dobiti potvrdu?!

Ljuba:
Do sada je bilo, ako omašiš registraciju za koju godinu, istu možeš da obaviš i kasnije ali uz plaćanje neke nadoknade koju svi zovemo kazna.
Ogroman broj plovila se "uspešno" ne registruje godinama, pre svega zbog poreza na luksuz (čuj, luksuz) pa ponekad vlasnici progutaju knedlu, plate tu naknadu i obave registraciju pa posle opet po starom.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju