Nautika opšta... > Zakoni i Propisi

Преглед чамаца у 2018. години

<< < (32/42) > >>

Kolibri:
Izvinjavam se ako sam dosadan. Po pitanju CESNI, postoji jako zanimljiv manevar za delovanje. Članovi su države u statusu člana i posmatrača. Srbija trenutno ima status posmatrača. Zatim međunarodne nevladine organizacije, sindikati, različite asocijacije i federacije koje si iz oblasti unutrašnje plovidbe. Praktično udruženje građana tipa Moja Lađa, ako postane deo medjunarodne asocijacije može da uzme direktnije učešće u postavljanju standarda. Odnosno da utiče takvim statusom iz mnogo bolje pozicije na domaću izvršnu vlast.

LSI:

--- Citat: Zoran T  10, 01, 2018, 21:46:21 posle podne ---...
ma ,mislio sam na ono pod 20)...ako vide onaj sator sa regate na pramcu i wc ispred bi ce i tvoj camac "jahta" za visednevni boravak

--- Kraj citata ---

Ех, шта ми радиш?
Али не вреди.

Хајде да пробамо то да разјаснимо.
Ево три важне дефиниције:

20) jahta je plovilo koje služi za rekreaciju, sport i razonodu, koje može da se koristi za lične potrebe ili za privrednu delatnost;

36a) plovilo za rekreaciju je plovilo koje je namenjeno za sport i razonodu čija je dužina trupa od 2,5 m do 24 m, nezavisno od vrste pogona;

72) čamac je plovilo, osim tegljača i potiskivača, bez obzira na njegovu dužinu i zapreminu, registrovano za plovidbu na unutrašnjim vodama, čija dužina trupa iznosi manje od 20 m i čiji je proizvod dužine, širine i maksimalnog gaza manji od zapremine od 100 m3, a koje prevozi najviše 12 lica;

Ако би се и нашао неки паметни стручњак који би покушао да ми објасни да је мој чамац јахта, верујем да би и он признао да се из ове три дефиниције види следеће:

ако је пловило, које служи за спорт, рекреацију и разоноду, и које се користи за личне потребе (а могло би и за привредну делатност), краће од 20 метара и чија је запремина мања од 100 м3 и које превози највише 6 лица (на толико је регистровано), онда моје пловило никад не може бити проглашено јахтом, чак ни кад бих ја то хтео!

Kolibri:
Prva podela.
Sport i razonoda, pregled radi Kapetanija.
Privredna registracija, podleže pregledu Uprave za utvrđivanje sposobnosti za plovidbu. Stari registar. Potpuno nejasno na osnovu čega vrše pregled. Tehnički pravilnik još uvek u izradi. Nakon dobijanja svedočanstva, registracija u Kapetaniji. Bitna razlika u administraciji, privredni dobija knjigu Poiis posade i Knjigu rada za privredni čamac.
Više ćemo znati kada završe pravilnik, šta će se odnositi na privredne a šta na sport i razonodu.

vepar:

--- Citat: Kolibri  10, 01, 2018, 21:24:25 posle podne ---Zakon o policiji predviđa primenu navedenih ovlašćenja po ispunjavanju uslova predviđenim ZKPom. Tek kada se ispune uslove koje sam već naveo mogu da postupe po ovom Članu i imaju još jedan koji se odnosi na dokumenta

--- Kraj citata ---

ZKP je zakon o krivicnom postupku. Kakve veze ima ZKP sa ovlascenjima policije, koja su definisana zakonom o Policiji. Ovim sto pisete navodite ljude na gradjansku neposlusnost i mozete ih dovesti u jako neprijatnu situaciju. Ovim dezinformacijama mozete dovesti nekoga u situaciju da ga sa sve brodom sprovedu u najblize sidriste i da ga privedu na 48h. Policija ima pravo na privodjenje u trajanju od 48h uz diskreciono pravo (bez objasnjenja sta, zasto i kako). Mislim da bi bilo njabolje da neko od administratora pobrise prethodne postove na ovu temu kako forum ne bi delovao neozbiljno sa ovakvim savetima...

vepar:

--- Citat: LSI  10, 01, 2018, 22:07:22 posle podne ---
--- Citat: Zoran T  10, 01, 2018, 21:46:21 posle podne ---...
ma ,mislio sam na ono pod 20)...ako vide onaj sator sa regate na pramcu i wc ispred bi ce i tvoj camac "jahta" za visednevni boravak

--- Kraj citata ---

Ех, шта ми радиш?
Али не вреди.

Хајде да пробамо то да разјаснимо.
Ево три важне дефиниције:

20) jahta je plovilo koje služi za rekreaciju, sport i razonodu, koje može da se koristi za lične potrebe ili za privrednu delatnost;

36a) plovilo za rekreaciju je plovilo koje je namenjeno za sport i razonodu čija je dužina trupa od 2,5 m do 24 m, nezavisno od vrste pogona;

72) čamac je plovilo, osim tegljača i potiskivača, bez obzira na njegovu dužinu i zapreminu, registrovano za plovidbu na unutrašnjim vodama, čija dužina trupa iznosi manje od 20 m i čiji je proizvod dužine, širine i maksimalnog gaza manji od zapremine od 100 m3, a koje prevozi najviše 12 lica;

Ако би се и нашао неки паметни стручњак који би покушао да ми објасни да је мој чамац јахта, верујем да би и он признао да се из ове три дефиниције види следеће:

ако је пловило, које служи за спорт, рекреацију и разоноду, и које се користи за личне потребе (а могло би и за привредну делатност), краће од 20 метара и чија је запремина мања од 100 м3 и које превози највише 6 лица (на толико је регистровано), онда моје пловило никад не може бити проглашено јахтом, чак ни кад бих ја то хтео!

--- Kraj citata ---

Po meni je iz ovih definicija jasno sta je jahta. To je plovilo koje prelazi 20m ili 100m3 ili je registrovano za vise od 12 ljudi a sluzi za sport i razonodu u licne svrhe ili komercijalne svrhe.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju