Nautika opšta... > Zakoni i Propisi
Преглед чамаца у 2018. години
Kolibri:
Pažljivo pročitaj prvi post koji navodi kad MUp ima pristup na plovilo.
Definisano ustavom,
Poenta je da nisu nadležni za srovodjenje zakona o plovidbi.
Osim u delu o traganju i spasavanju.
Mogu da imaju osnov za kontrolu plovila u skladu sa ZKP. i Zakonom o obezbeđenju državne granice.
Ogromna je razlika između građanske neposlušnosti i insistiranju na poštovanju prava nakon ispunjenih obaveza.
Nemam nameru da ikad dozvolim da mi bilo ko povredi zagarantovana prava.
Policija nema apsolutno nikakva prava po pitanju kontrole dokumenata izatih od starne MGSI.
Već su zabeleženi slučajevi gde su ozbiljne prekršaje gubili na sudu zbog proceduralnih grešaka
Kolibri:
Po pitanju rečne policije, ono što mene iritira, a stalno sam na vodi i odlično znam situaciju je to što su nekako uvek na pogrešnom mestu. Ono što trebaju da rade uglavno ne rade, a obavljaju poslove koji nisu njihovi.
Njima je preče da cimaju nekog normalnog umesto da jure strujaroše, svercere i zadnjih par godina likove koji sa barži kradu sve što nije zavareno.
Kolibri:
Plovilo koje prelazi 20m i 100tona istisnine i može da ukrca više od 12 osoba bi bio brod. Odnosno važe druga pravila. Propisana posada za modele plovidbe A1, A2, B. Ukoliko je za putnike ima još dodatnih tehničkih uslova najteži za ispunjavanje zbog cene se odnosi na stabilne sisteme za detekciju i gašenje požara u mašinskom prostoru. Brodska administracija čist horor, gomila dnevnika i svedočanstava.
Koliko kod da se trudim ja iz objavljenih dokumenata ne mogu da napravim razliku između čamca sa kabinom i jahte. Potpuno je nedorečeno.
vepar:
Hoces da kazes da je onda Amidzin gliser brod? Rezimi plovidbe, dokumentacija, sistemi protiv pozara? A ima 4 sedeca mesta i 23m duzine?
vepar:
--- Citat: Kolibri 10, 01, 2018, 20:51:31 posle podne ---Pozdrav svima.
U vezi policijske kontrole na unutrašnjim plovnim putevima. Oblast koju detaljno treba proveriti sa aspekta prava. U postojećem pravnom okviru, MUPu je povereno samo traganje i spasavanje. Sve što se tiče plovidbe spada pod Inspekciju plovidbe. Odnosno policajac nije ovlaćen niti kvalifikovan da uoči postojanje prekršaja Zakona o plovidbi. (mrzime da kucam pun naziv).
Policija ima ovlašćenje da stupi na plovilo u sledećim slučajevima:
Po pozivu sa plovila
U slučaju opšte opasnosti
Ukoliko uoče izvršenje krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.
Po sudskom nalogu
Prilikom pružanja asistencije drugom državnom organu koji je ovlašćen da stupi na brod
U slučaju kad gone izvršioca krvičnog dela koji je ušao na plovilo.
Otprilike to je to, sve van toga predstavlja povredu komile zakona i pravilnika.
U slučaju da imate problem sa njima, prvi korak je sajt SUK, sektor unutrašnje kontrole, imaju opciju online podnošenja predstavke na postupanje policajaca. Naša velika greška je što uglavnom ne podnosimo prijave protiv likova koji misle da su iznad zakona.
Pristup plovilu u svakom trenutku mora da se omogući samo licima koja poseduju sledeće legitimacije:
Inspektor Besbednosti plovidbe, Ministarstvo Građevine, Saobraćaja i Infrastrukture
Pripadnik odeljenja za suzbijanje krijumčarenja na vodnim putevima, Carina tj Ministarstvo Finansija
Pripadnik Pogranične policije na graničnom prelazu.
:
--- Kraj citata ---
Iz kojih pravnih akata ste ovo izvukli, iz kog zakona, pravilnika isl?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju