Rekao bih da ces to lako da popravis, a ugradnja hidraulike je potpuno nov sistem, cena bitno razlicita. I tvoj sistem je pouzdan, samo sto kao i svaki drugi dotraje i mora da se servisira, u ovom slucaju to je sajla i neki fiting za sajlu, a kod hidraulike imas creva, ulje, hidraulicni cilindar,... Mislim da nemas razloga za hidraulikom, radice istu stvar. Mehanicki ima i jednu prednost, kad ovo sad resis, mocices verovatno i sam sledeci put to da resis na vodi.
Po tvom opisu ocito da je na strani lista kormila

, jer mi zvuci da je dobro bilo zakaceno i da si to morao ti alatom da odspojis. Ostaje strana kormila kao sto i sam kazes. Pretpostavljam da je ona treca slika od nazad kraj sajle koji si izvukao? To sto ti je kormilo radilo u jednom smeru meni zvuci da kad si okretao na tu stranu da guras list kormila tj. da sajla izlazi kod lista, onda je klip gurao sajlu bez obzira sto je bila otkacena/pokidana, a kad si okretao kormilo u nazad, buduci da klip nije vukao sajlu, onda si imao proklizavanje. Nije ni bitno da li je pukla ili se otkacio fiting, to mozes u svakom servisu sajli da sredis. Posto ne poznajem tvoje samo kormilo i koliko si i sam vest sa mehanikom, pitanje je da li je takvo da ga mozes sam otvoriti da vidis kakav je spoj ili ces morati i kormilo da odneses kod tih majstora, u svakom slucaju, to je jako jednostavan mehanizam. Znam gde to mozes u Bgd, ali to sigurno imas gde i u NS da sredis.
Javi sta si uradio, racunam da ces to brzo da resis uz minimalne troskove i da ponovo plovis.