E, ovako treba... > Plovila

Novi brodić - Albin 25

<< < (45/67) > >>

DuleN:
Prosecna brzina ce biti tri dana, sa odmorom u Slankamenu a prosecna potrosnja dva piva i 100gr rakije na sat...

LSI:
Дуле, избаци једну променљиву из једначине, да можемо и ми остали да израчунамо.

Ја сам се с математиком посвађао још у основној школи и таман сам хтео да поставим обрнуто питање: колико је то пива на релацији од Старог Сланкамена да Новог Сада и назад?

zankiki:
Koliko god da je, ja više nikad neću da se napijem  sajkaca sajkaca sajkaca

zankiki:

--- Citat: Terca  26, 07, 2018, 15:02:35 posle podne ---Ovo je pravi momenat za malo zanimljive matematike:
recimo da Dunav teče 5km/h konstantno... a neka brod plovi na mirnoj vodi 10km/h, što će reći uzvodno 5km/h u odnosu na zemlju a nizvodno 15 km/h.

I sad ide pitanje: kolika će biti prosečna brzina broda na relaciji Novi Sad- Zemun- Novi Sad (recimo da u jednom pravcu ima 75 km)?

--- Kraj citata ---

7,5km/h

Ali to nema veze sa onim što sam ja govorio, pošto sam ja pričao o brzini u određenom vremenu, a ti o brzini na određenu kilometražu.

Terca:
A zapravo si govorio o brzini u odnosu na vodu i približnim metodama da se ona eksperimentalno utvrdi na tekućoj vodi, a ne o prosečnoj brzini... i ja to savršeno razumem ali izaziva čudesnu zabunu kod mnogih ljudi, i onda ti 98% ljutih nautičara kažu "ja se spuštam nizvodno 15 a uzvodno idem 5, moja prosečna brzina je 10"... što u pomenutom primeru daje grešku od 33% iliti 5 sati plovidbe.

Sve u svemu 7,5 je tačan a redak odgovor  114

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju