E, ovako treba... > Plovila

Novi brodić - Albin 25

<< < (46/67) > >>

vepar:
JBT stvarno je tako! A ja to nisam kontao do sada!  tamburanje upavusi kazna hvala danas nesto novo naucih!

zankiki:
Zato je Dunavu bitno imati, aj da ne kažemo brz, a ono bar ne spor brod. Zato sam ja dodavao platformu i produžavao vodenu liniju.

Kad mi neko kaže, ja ne idem brzo, ali malo trošim. Problem je baš uzvodna plovidba, jer šta ima veze što trošiš malo, ako stojiš u mestu i to malo trošiš zauvek  sajkaca

Terca:
Na Dunavu uzvodno od Slankamena  sajkaca

Nego, to otvara nekoliko zanimljivih tema i teorija, al ajd o ovome:
kolika ti je bila dužina na vodenoj liniji ranije i kolika je sad, a kolika ti je bila max. brzina (ili bar brzina na optimalnom opterećenju motora) pre i posle produženja?

zankiki:
Na vodenoj liniji sam povećao sa (otprilike) 6,5 na 7,8 metara, a na istim obrtajima umesto 9,8 idem 11,2

Naravno, sem samog povećanja vodene linije sam popravio i to što mi se na jačem gasu dosta krma potapala, što se sada ne dešava.

Terca:
sve je to povezano.

evo još malo zanimljive teorije za razbibrigu petkom:
"kritična (maksimalna) brzina kretanja deplasmanskog trupa  (u kilometrima na sat) se računa približno po formuli Vmax=4,3*sqrt(LWL) gde je sqrt kvadratni koren a LWL dužina na vodenoj liniji.

(a formula je "domaća" aproksimacija formule koja se češće nalazi u literaturi  Vmax=R*sqrt(LWL) (gde se Vmax računa u čvorovima, LWL se daje u stopama, a konstanta R je speed/lenght ratio i može iznositi od 0,9 do 1,47... najčešće je oko 1,3 da ne davim detaljima).

Po toj teoriji, ti si maksimalnu brzinu svog brodića podigao sa (približno) 11 na 11,8 km/h. Koliko se to poklapa sa tvojim merenjima?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju