Autor Tema: Savet,pomoc kako god!!!!  (Pročitano 25095 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže shomysss

• DrinskoSavski Brčkaroš
Odg: Savet,pomoc kako god!!!!
« Odgovor #60 poslato: 03, 04, 2010, 11:43:26 pre podne »
Doslo lepo vreme pa sam vratio sredjivanju camca pa mi trebaju neki saveti  ;) !Farbam dno tj. korito zavrsnom bojom pa me interesuje da li mogu da namazem anti-algin i da tako stoji camac van vode odredjeno vreme?Posto sam onda planirao da ga okrenem i ofarbam kabinu!

Van mreže LSI

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #61 poslato: 03, 04, 2010, 20:01:12 posle podne »
Poceo sam da struzem  :smile:!Rdja ide super ali imam problem sa skidanjem sloja katrana i farbe :aggressive:!!!Jel postoji neka fora da lakse skinem????

ima - peskarenje..:) ali to je i najskuplja fora...

e da, kad radis dno, moras da uzmes neke naocare koje dihtuju, makar i za ronjenje jer ce ti upadati sitne cestice katrana u oci konstantno...obavezna je i maska za nos i usta, s tim se ne treba igrati...

Koliko se naplaćuje peskarenje?
Ja se danas nešto raspitivao i čujem da se naplaćuje po minutu!
Da li je to tačno?

Koliko može da košta peskarenje dna na mom alu-čamcu (4,65 x 1,75 m preko svega; deo koji je u vodi je dosta manjih gabarita - verovatno ne više od 4-5 m2)?

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #62 poslato: 03, 04, 2010, 20:09:57 posle podne »
Da se nadovežem na prethodno postavljeno pitanje o peskarenju.
Da ponovim - radi se o čamcu od aluminijuma.
Debljina lima je verovatno 1,5 mm, a spojevi su izvedeni zakivanjem (zakovice, nitne).

Danas sam malo razgovarao sa Kempijem i Stvladom i pominjali smo i peskarenje kao jednu od opcija.

Pod pretpostavkom da očistim dno na čamcu (peskarenjem ili na neki drugi način) šta posle?
Koji premaz kod nas ima da se kupi koji bi išao na aluminijum?

Čujem da postoji neki specijalni kit (pominjali su mi ljudi da kod Max Mayer-a ima nešto što se zove 9-9-9 ili tako nekako).
Da li neko zna koji prajmer bi trebalo naneti i koliko slojeva? (Da li uopšte ići sa prajmerom?)
Koji premaz naneti kao završni za deo koji je uronjen u vodu (i koliko premaza)?

Unapred se zahvaljujem na odgovorima.

Van mreže STG

« Odgovor #63 poslato: 03, 04, 2010, 20:18:36 posle podne »
Da se nadovežem na prethodno postavljeno pitanje o peskarenju.
Da ponovim - radi se o čamcu od aluminijuma.
Debljina lima je verovatno 1,5 mm, a spojevi su izvedeni zakivanjem (zakovice, nitne).

Danas sam malo razgovarao sa Kempijem i Stvladom i pominjali smo i peskarenje kao jednu od opcija.

Pod pretpostavkom da očistim dno na čamcu (peskarenjem ili na neki drugi način) šta posle?
Koji premaz kod nas ima da se kupi koji bi išao na aluminijum?

Čujem da postoji neki specijalni kit (pominjali su mi ljudi da kod Max Mayer-a ima nešto što se zove 9-9-9 ili tako nekako).
Da li neko zna koji prajmer bi trebalo naneti i koliko slojeva? (Da li uopšte ići sa prajmerom?)
Koji premaz naneti kao završni za deo koji je uronjen u vodu (i koliko premaza)?

Unapred se zahvaljujem na odgovorima.
Mene zanima ista stvar,trudim se da nadjem hempelove boje za aluminijum....

Van mreže busa2

• Kapitalac Dunavski
  • "TEHNONAUTIKA" ZEMUN
    • www.tehnonautika.rs
« Odgovor #64 poslato: 03, 04, 2010, 20:47:37 posle podne »
koljiko ja znam za zink,alu i inox kao prvo ide osnovna wash praimer (primer zorka)koji je osnov da bi mogla da se nanese neka druga boja, wash praimer je na nitro bazi a posle koliko para imas.
www.tehnonautika.rs - KONTRAADMINISTRATOR

Van mreže Zole

• DrinskoSavski Brčkaroš
  • Brod tip: Neptun 22
  • Veličina: 6,95m
« Odgovor #65 poslato: 03, 04, 2010, 21:00:16 posle podne »
da ne dužim mnogo, Hempel ima sve što je potrebno za aluminijum, kako nadvodni tako i podvodni deo a razlika je i u tome da li staru boju skidate do metala ili ne. Detalje možete naći u Hempelovom priručniku za boje. Poštovati vreme između premaza. Wash primer, Zorkin i ostali  nije predviđen za plovila i mislim da je rizično koristiti ga u te svrhe.
LSI, ako stara boja dobro leži i nema 100 slojeva možda nije potrebno da se peskira. Naravno, to je najbolje rešenje!

Van mreže Zoran

• Kapitalac Dunavski
  • BEOGRAD
    • Jedrilica
  • Brod tip: sam napravio
  • Marina: Ada Ciganlija
  • Veličina: 6m
« Odgovor #66 poslato: 03, 04, 2010, 21:08:15 posle podne »

Lsi

Obavezan je prajmer.Ja imam hempelovu knjižicu boja,pa mogu da ti je dam.
 U svakom slučaju kada nanosiš primer,obavezno uzmi parče stakla pa i na njega.Ka-
 da pogledaš kroz staklo ako se ne providi,dobro si naneo.
Vazno je ploviti,ploviti i ploviti.

Van mreže Dule HU

• DrinskoSavski Brčkaroš
« Odgovor #67 poslato: 03, 04, 2010, 21:23:09 posle podne »
LSI i Goranče moj predlog su Epifanesove boje za Aluminijum, ima ih sigurno u Bgd-u a o kvalitetu Epifanesa ne treba trošiti reči ukoliko vas zanima kačim kontakt.

Van mreže LSI

• LSI
« Odgovor #68 poslato: 03, 04, 2010, 21:33:49 posle podne »
Zahvaljujem se na dosadašnjim odgovorima.
Dule Hy, istakni informaciju - možda bude od koristi.

Jedan od vaših odgovora me je podsetio da negde na disku imam Hempelov priručnik i uspeo sam da ga pronadjem u medjuvremenu.
Obzirom da je i Goranče zainteresovan, evo izvoda dela koji se bavi aluminujumom:

B O J E N J E  A L U M I N I J A

Prvo sve površine pažljivo odmastite, a onda izbrusite papirom 180-220. Nakon otprašivanja i pranja obiljem slatke vode, nanesite jedan premaz LIGHT PRIMERa 4555 HEMPEL’S, a zatim na neravnine stavite kit HEMPEL’S EPOXY FILLER 3525.

5.1 Nadvodni dio novih plovila
Nakon pripreme, na nadvodni dio nanesite dva do tri premaza HEMPEL’S LIGHT PRIMER 4555 a (najmanje 150 mikrometara). U roku od najmanje četiri sata, a najviše tri dana, na posljednji premaz  HEMPEL’S LIGHT PRIMERa  4555 nanesite
prvi premaz  HEMPEL’S POLY ENAMEL a 5510  ili HEMPEL’S POLYBESTa 5555.
Nakon toga nanesite još dva do tri premaza iste boje.

5.2 Podvodni dio novih plovila
Nakon jednog premaza HEMPEL’S LIGHT PRIMERa 4555 , kojega ste nanijeli na sve površine (i podvodne i nadvodne!), na podvodni dio nanesite još pet do šest premaza iste boje (300 do 350 mikrometara suhog filma). Umjesto ovog sistema
zaštite možete nanijeti dva premaza  HEMPEL’S HIGH PROTECTa 3565  (oko 300 mikrometara) i jedan premaz a . Na posljednji premaz  HEMPEL’S LIGHT PRIMERa 4555 u roku od pet do devet sati, tj. dok je premaz još mekan, ali se ne lijepi na dodir, nanesite tri do pet premaza HEMPEL’S ALU-SAFEa 7120 .  Antivegetativne boje koje sadrže bakrene spojeve ne smiju se upotrebljavati na aluminijskim površinama, kako bi se izbjegli problemi sgalvanskom korozijom.

5.3 Nadvodni dio ranije bojenih plovila
Kod ranije bojenih čamaca površinu treba temeljito očistiti i odmastiti HEMPEL’S DEAGREASERom 9963, lagano obrusiti i otprašiti te oprati slatkom vodom. Kad se površina osuši nanesite jedan do dva premaza HEMPEL’S POLY ENAMELa 5510 ili HEMPEL’S POLYBESTa 5555 .
Mjesta koja su jače oštećena očistite do golog metala. Ako je potrebno, nanesite i kit HEMPEL’S EPOXY FILLER 3525, ili kod većih površina HEMPEL’S PRO-FILLER 3537. Zakitanu površina zaštićujete s dva do tri premaza HEMPEL’S LIGHT PRIMERa 4555 i flekate jednim premazom HEMPEL’S POLY ENAMEL a 5510 ili HEMPEL’S POLYBESTa 5555 . Nakon toga nanesite još jedan do dva sloja istog premaza na cijeloj površini.

Na podvodnom dijelu aluminijskog plovila uvijek mora biti dovoljan broj cinkovih anoda. Pripazite da ih slučajno ne obojite!

5.4 Podvodni dio ranije bojenih plovila
Ako je podvodni dio u dobrom stanju, cijelu površinu operite mlazom slatke vode
pod visokim pritiskom. Postojeći antifouling izolirajte jednim premazom HEMPEL’S UNDERWATER PRIMERa 2603, a na njega nanesite tri do pet premaza  HEMPEL’S ALU-SAFE a 7120 . Ukoliko je podvodni dio jako oštećen, površinu pripremiti tako da je vidljiv čisti metal. Nakon toga površinu zaštitite kao da je riječ o novom brodu.

Van mreže Arsa

• Kapitalac Dunavski
    • salveta
  • Marina: Ada Ciganlija
« Odgovor #69 poslato: 03, 04, 2010, 21:43:10 posle podne »
Čini mi se da su ovde mnogi prefarbani. :on_the_quiet:

Ofarbaše brod na sto načina a ni ne videsmo ga. :lol:
Ispuni godine životom, a ne život godinama.

Van mreže shomysss

• DrinskoSavski Brčkaroš
« Odgovor #70 poslato: 08, 05, 2010, 15:29:36 posle podne »
 :) :) :) :) :) :) :) Ja volim da zavrsim posao pa onda da prezentujem finalni proizvod :)!Stigao sam do prozora i tu mi je dilema   :snooks:!Vidim da svi stavljaju kedere ali svi isto tako imaju zaobljenog oblika prozore a moji su pravougaonasti!Da li da ih samo zalijem silikonom da ne stavljam uopste kedere????

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #71 poslato: 09, 05, 2010, 14:06:26 posle podne »
:) :) :) :) :) :) :) Ja volim da zavrsim posao pa onda da prezentujem finalni proizvod :)!Stigao sam do prozora i tu mi je dilema   :snooks:!Vidim da svi stavljaju kedere ali svi isto tako imaju zaobljenog oblika prozore a moji su pravougaonasti!Da li da ih samo zalijem silikonom da ne stavljam uopste kedere????

upravo sam to hteo da ti kazem .. meni su stakla takodje pravougaona , stavljaj silikon i ne beri brigu .. sa kederima vazda neki problem , sa silikonom jedino ano ne zalijes kako treba...

ovo ti je moj savet kod mene se pokazao dobro ...

1 prvo roknes silikon jedno 2 cm od ivice plexija ka unutra , ceo krug (naravno plexi treba da je siri 3-4 cm od prozora
2 prislonis na mesto gde treba da stoji i utegnes necim da tako stoji 24 sata,
3 dok je zategnuto na coskovima sipas malo vecu kolicinu silikona da podesca recimo kao da si zalepo zvakom prozor (malo na metal malo na silikon)
4 posle 24 casa sa spoljne strane zalijes prozor tako da voda ne moze da se provuce i to je to  :good:

ako stignem danas slikacu kako sam to uradio (uradi bolje ja sam nula od majstora :)

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #72 poslato: 09, 05, 2010, 14:07:54 posle podne »
e da ... 1kvm plexija je oko 5 evra (4mm) ... prednost je takodje sto kad anesto zvekne u pleksi ili izvali prozor na unutra ili prozor pukne u 5-6 parcica za razliku od stakla...

posle dve godine on malo matira pa je potrebno opet uci u trosak od 5 evra :)

Van mreže shomysss

• DrinskoSavski Brčkaroš
« Odgovor #73 poslato: 09, 05, 2010, 16:37:30 posle podne »
extra hvala puno :good:!Plexi sam vec kupio i isekli su mi ljudi tako da za to ne brinem jos samo da smislim kako da mi se otvaraju bocni prozori i stvar gotova  :)!Ako imas neku ideju rado prihvatam savete?

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
« Odgovor #74 poslato: 09, 05, 2010, 20:01:52 posle podne »
extra hvala puno :good:!Plexi sam vec kupio i isekli su mi ljudi tako da za to ne brinem jos samo da smislim kako da mi se otvaraju bocni prozori i stvar gotova  :)!Ako imas neku ideju rado prihvatam savete?

meni se otavraju prednji , ali sam ivario ramove pa na njih stavio plexi .... nisam skontao nista pametnije