E, ovako treba... > Tehnike i saveti...
Meteor 380
MarkoSK90:
Zvuci odlicno. Ako bog da ja cu svoje utiske za nedelju dana da pisem 25648
Terca:
--- Citat: Zox 03, 06, 2017, 23:06:12 posle podne ---Данас сам био на води и мало тестирао поново чамац. Са две особе низводно 52 на сат, са 5 особа узводно 42 на сат.
Прешао сам 23 километра узводно и исто толико низводно, (укупно 46км). Све време сам глисирао на 4400 обртаја и потрошио 16 литара бензина. Пловидба је трајала укупно 75 минута.
--- Kraj citata ---
Sad sam se malo zbunio: preplovio si ukupno 46km za 75 min, što mu po današnjem kursu doďe prosečnih 36,8 km/h.
A sve vreme si plovio brže od toga... pa kako to?
MarkoSK90:
Zox, koja ti je tezina plovila ako nije tajna? Meni na plocici u camcu pise 95kg, a u plovidbenoj 120ks
maverick:
Lastin rep ili kako ga vec tko zove...ne znam sto bih rekao...u teoriji svima pomaze i svi idu brze i svi manje trose...u praksi nije ni blizu toga. Imao sam ga na yamahi 25 ks na tiger sharku...stavljanjem gubis jedan km na sat u maximalnoj brzini ali lakse ides u ekonomiku i motor nesto malo manje trosi...Na elanu gt 402 slična priča. Nesto ozbiljnija opcija takvih nastavka je sting ray...., dosta reklamiran u Americi i puno skuplji od ovih sa slike koji kod nas dodju 20 eura za manje motore, stig je vec debelo preko 100...Isto slična situacija...spporije skoro 2 km, lakse izglisiravanje i ekonomicnija voznja u nekom rezimu recimo 70 posto gasa...Sting se ne busi vec se samo stavi na manje motore i dotegne....U svakom slučaju kad se zbrojiš vise pomognu nego odmognu...ali onom da bi glisirao s covjekom vise...pa mu treba 5 ili 10 ks vise nece pomoci...Mi sad pravimo nesto drugo gdje motor bez obzira na konjazu udaljavamo nekih 15 cm iza zrcala i onda uz sting ray...kao trebalo bi da bude veceg pomaka...e sad sta bi se tu moglo matematicki dokazati...bas me zanima sto Zoran T misli o tome
Zoran T:
apsolutno sve dodatno sto se spusti u vodu sa camca ili motora povecava otpor i usporava plovilo pa i taj hidrofil,stabilizator,lastin rep,sting ray kako god da se zove...uloga hidrofila je u samom profilu kao avionsko krilo...usled kretanja vode sa gornje strane strane profila(izbocena strana) stvara se negativan pritisak a sa donje (ravnije strane)pozitivan i na taj nacin"olaksava" izglisiravanje...treba prakicno da "podize" pentu na gore i olaksava plovidbu ili glisiranje...da ubrza ne moze...na nekom camcu pomaze na nekom ne...
ova skica je za racun po metodi savitskog za glisirajuca korita...manje vise svi napredniji programi,kalkulatori itd rade po tome...maltene sve sto treba da glisira racunato je da glisira po tom principu...97% korisnika plovila ne zna pozicije tezista,tezista deplasmana,uglove itd (a i sta ce im)...vi bi ste tu poziciju propelera koja dodje na kraj(ili pocetak) uzduznog centra gravitacije LCG da pomerite 15-20cm unazad...ako taj sting ray ostvari dovoljno uzgona da izravna korito u glisiranju to je to a ako ne mora da dodajte brzine ili jos ks...kad bi mogli pentu da ubacite tih 15-20cm u camac mogli bi da skinete koju ks...naravno zavisi od camca motora itd...gruba racunica na slici je da razdaljina od propelera do plave tacke pa puta 3 ili 4 u zavisnosti od korita je brzina glisiranja(m/s)...veca razdaljina je prakticno veca brzina vec otpor vise ks itd...jedino taj sting ray ako svojim uzgonom poremeti tu pricu pa izglisira ranije onda je ok...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju