Ljudi pomagajte molim vas. Problem je bojadisanje moje jedrilice (Volksboot 480). Izgitovao sam trup, ošmirglao i odlučio se za Hempel dvokomponentne boje. E sad kako ja nisam profesionalac a nisam nikad farbao trup imam i par dilema. Pokazao sam na slici kako bi trebalo da izgleda kad se završi! Dakle antialgin dole, waterline crta, bokovi u crvenoj boji (identična je i moja jedrilica) i jedna dekorativna bočna linija.
Dileme:
- Da li waterline crtu izvlačiti bojom ili upotrebiti neku specijalnu traku. Na jedrilici je bila je stara traka koju sam skinuo.
- Predlog je da se koriste Hempe bojel, ima li još neka fabra za poliesterske trupove za preporuku?
- Drugar koji isto ima jedrilicu (ali deplasmansku koja stalno stoji u vodi) prepručuje da izostavim antialgin jer će moj trup biti samo u letnjoj sezoni u vodi. Da je taj AV premaz jako prljav i nezgodan a da će se naslage koje se stvore lako na jesen sasušiti i oprati vodom pod pritiskom. Dakle ofarbati sve jednom bojom (Hempel Poly Enamel)?
- Tanku dekorativnu crtu izvući na kateru, ali koju foliju koristiti?
- Površina je dosta glatka, da li da koristim valjak ili čeku?
- Ili da sve batalim i prepustim profesionalcu? Ima oko 10 m2 površine što se tiče spoljnjeg trupa. Unutrašnjost ne bih za sada radio.
- Volje i snage imam samo se plašim da ne upropastim skup materijal i zamajavam se sa ispravkama grešaka posle!