Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA

Precenjena plovila i realna cena

<< < (3/7) > >>

srsa:
Свако одређује продајну цену према свом нахођењу. Они реалнији продавци узимају у обзир и цене истих или сличних пловила која се продају. У сваком случају, добо је да постоје и такве нереалне понуде - оне само олакшавају продају оних реалних.  umnik

Kapetan:
Markez dobro dosao !
Imas na forumu par tema i jedno 5 6 iskustava sa uvozom polovnih plovila iz inostranstva .. za te pare koje spominjes, mozes da kupis dobru ladju u inostranstvu i uvezes je ovde... i da ti ostane za Vinjak   :D

Ima i jedno 2-3 ljudi koji se bave prevozom tih ladja i sl...

neptun:
pozdrav.slazem se sa kapetanom. uvoz je mozda najpovoljnije resenje.sigurno je petljavina,al ce ostati u secanju kao avantura.ovi narvali mozda i nisu skupi,tu je mnogo para potroseno.treba ih videti uzivo.al ne treba bas to sa cenom pojednostavljivati.npr 1m2 tikove palube kosta 500-1000e.
ne znam brodove iz oglasa,al sam bio na takvom brodu i ne deluje lose,osim mozda fali malo sirine,ali ga zato mozes lako prevoziti na more.brodovi slicne velicine,hrvatske proizvodnje, su skuplji,mada su uglavnom  i kvalitetniji.
Inace ja nemam poverenja u domaca plovila od poliestera.

Ljuba:
Ako si u mogućnosti, idi na nov. Broker je lepo rekao i to je opšte poznato, novo korito je 1/3 cene kompletnog broda. Neka normalna cena za brod od 9-10m u limu, po krštenom projektu, finalno ofarban je oko 5-6k.
Dakle računaj još oko 10-12 da se dobije ono što vredi, naravno bez bahanalija.

Međutim, ako već prekosutra rešiš da ga prodaš, više od 12-13 nećeš dobiti jer je tržište jako plitko.
Brodovi umeju da se prodaju po više godina, iz navedenih oglasa prepoznajem bar 3 koji se vuku poodavno.

Ja kada sam kupovao lađu trebalo mi je skoro 1 god. da ubodem ono što mi se sviđa. Pa opet, tek kroz eksploataciju sam mogao da otkrijem neke funkcionalne nedostatke i video šta mi još treba. E a sve to naknadno odnelo je još blizu 3k a nema šanse da se unapred proceni šta još i koliko treba.
Banalan primer, pojavila se horda galebova u Višnjici i krenula da "prefarbava" lađe, odbrana je mreža protiv ptica a ona prava koštala je 50e. E sad zamisli još n takvih potrepština koje samo iskaču a nisi ni sanjao da ti baš to treba. Sreća moja pa znam svašta nešto da radim a imam i alata, ko ne zna taj se u startu z####o.

neptun:
Ja da ne radim sam ne bih imao sanse da odrzavam brod.pored toga ode mi gomila love svake godine,jos brod nije veliki.ako hoces da sve bude kako treba,odrzavanje je skupo i trazi dosta vremena.ja volim da na brodu sve bude ispravno,bez budzenja.
Polovni brodovi u evropi su jeftini samo ako su zapusteni.ovde se to uglavnom moze srediti,za neku normalnu lovu,dok na zapadu ti radovi debelo prelaze vrednost plovila,pa se zato i prodaju .uglavnom im ne gine kompletno farbnje,spolja i unutra.remont opreme,a i nesto se dokupi obvezno..

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju