Nepogode na rekama... > LED NA REKAMA

Led na rekama 2017

<< < (62/84) > >>

Bucho:
Da postavim jedno, mozda, glupo pitanje. Sta mislite mogu li vlasnici plovila koja su registrovana i sve dazbine placene za godinu dana, da tuze drzavu,  prvo za stetu koja je nastala nemarom ili ne cinjenjem nadleznih organa a drugo sto ti nadlezni organi, koji zive od tih para, nisu omogucili da covek koji placa registraciju za GODINU DANA,  je onemogucen da ga koristi. Jos se kreteni javno na TV pojavljuju i kazu da su oni upozorili u oktobru da se plovila izvade iz vode. Najbolje je da platimo registraciju a da plovilo drzimo u basti.(kao nekad LSI hahaha)

LSI:
Бучо, питање није глупо али је на њега тешко дати паметан одговор.

Кога у држави тужити?
Једино је влада та која је одговорна за креирање закона којима би се овакве ситуације предупредиле. Али не постоји закон који би у потпуности заштитио грађане.

С једне стране, имамо власт која је издељена на ресоре (који, узгред, често делују неповезано, као да нису ни чули да постоје они други), у којима, уз неке изузетке, често има много некомпетентних људи. Таква власт није у стању да предвиди ни оно што се у природи понавља (у нашем поднебљу, нормална је ствар да у зимском периоду падају температуре испод 10 степени испод нуле и да то може да траје и више дана узастопно али то њима као да не иде у главе).

С друге стране, имамо власнике пловних објеката који својим неодговорним понашањем себе доведу у ситуацију да им овакве непогоде оштете или сасвим униште пловило. А могли су благовремено, пре мраза, пловило извадити из воде и обезбедити.

И онда се ту нађе неки државни службеник, из неког од ресора, који покушава свој посао да уради како треба, пошаље инспекторе да, пре него што се нешто деси, поделе упозорења, дају налоге, а грађани се о то оглуше. И шта онда добијемо?

Управо ово што нам се дешава ових дана.
И што нам се десило пре неколико година.
И што ће нам се, какви смо, десити опет за неколико година.

У свему овоме, било би добро када би власници пловила имали могућност да уплатом полисе осигурања себе заштите, макар и делимично, ако не могу сасвим.
Али, опет, ни једно осигуравајуће друштво не би исплатило осигурање ако државни орган објави упозорење, а власник пловила се оглуши о њега.

Да не дужим, све се своди на свест власника пловила.
Свако мора да брине о својој имовини.

broker975fx:
Odgovor ti je ne. Posebno sto i kada bi nesto pokrenuli oni imaju pravdanje da su nesto muljali i kao radili,struke tu nazalost nema i to je jasno. Odluke donose vise skolaraca koji su led videli na Pancicevom vrhu pa brze bolje pobegli sa staze na kuvano vino. Svaka odluka koja je doneta doneta je sa zakasnjenjem od barem 5 dana. Mi udruzenje nemamo a realno ga nemaju ni vlasnici nazovimo marina i splavova, pojedinacno nista ne mozemo da uradimo. Ja ako ovo prezivim naravno brod necu vaditi ali cu samo raditi ono sto sam do prosle godine radio a to je da se u novembru pomerim na bezbedniju poziciju a to je za mene visnjica. E sada bas me zanima kada bi svi izvadili svoja plovila i svi otisli u nazovimo zimovnike gde bi stali, to je prakticno ne izvodljivo.

Kapetan:

--- Citat: Bucho  20, 01, 2017, 08:30:06 pre podne --- Jos se kreteni javno na TV pojavljuju i kazu da su oni upozorili u oktobru da se plovila izvade iz vode.

--- Kraj citata ---

pa kako sad rekli da se plovila vade ?
evo njihov camac izvadjen pre dan dva tek ...

zveki66:
Moram malo da se umesam posle LSI-a. Ne razumem sta znaci to da inspektori podele upozorenja. Da li je drzava sa tim upozorenjem skinula svaku odgovornost sa sebe i brigu o ljudima i njihovoj imovini. Po meni nije. To bi bilo kao kada bi na radiju iz nekod odseka za puteve objavili da je vec nekoliko dana minus, pada sneg i da su putevi zbog toga zavejani i zaledjeni i da vozaci treba da povedu racuna. Po toj logici onda, nadlezne sluzbe ne bi morale da ciste puteve jer je drzava izdala upozorenje a vozaci neka sami brinu o svojim kolima i bezbednosti.
Drugo LSI, ti mozda svoje plovilo mozes bez neke velike muke izvuci iz vode a sta da radimo mi cija su plovila teska 2 i kusur tone a pri tome nema magucnosti za izvlacenje istih sem sa dizalicom koja u vecini slucajeva ne moze ni da pridje do svih marina.
Jos jedan razlog sto velika vecina nas drzi svoja plovila i preko zime u vodi je i mogucnost plovidbe i preko zime kada ima jako lepih dana za to, za sta Vi koliko sam do sada prateci ovaj forum zakljucio nemate nekog afiniteta, bez ljutnje.
Sta cemo i sa vlasnicima splavova i raznih plovnih objekata koji imaju dozvolu za drzanje istih, sta njima znaci upozorenje koje su navodno nadlezni organi izdali. Sta su trebali da rade, da podignu u vazduh svoje objekte ili da led guraju rukama i cakljama kako bi pokazali brigu za svoju imovinu.
Mislim da nije sve tako kako Vi tumacite i da je drzava, da je prvenstveno htela da reaguje mogla u velikoj meri da spreci ovu katastrofu. Kada nesto hoces, onda nadjes i finansijska sredstva, i ljudstvo i materijalna sredstva.
Posle svega ovoga doci ce prolece i porast vode, mogucnost i za poplave. Da li ce drzava tada reagovati blagovremeno. Iz svega ovoga sto se desava do sada sumnjam. Naravno i tada ce se naci neki drugi krivci.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju