ajd mali offtopic.. u vezi Drezge
zna li neko da li se radi o visegodisnjoj biljku kao i kako je razmnoziti ? razmisljam da je prebacim u jezerce...
Можда помогне ова информација:
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2995 Vodena drezga- sium sisarum, apiaceae-štitarke
Visina: 50-150 cm
Višegodišnja biljka
Vodena drezga se danas uzgaja veoma rijetko. Potječe iz Rusije. odakle je u srednjem vijeku (prvi put se spominje 1560g) stigla do nas. Na strminama i vinogradima se povremeno susreće divlja. Postojana je biljka, s kratkim mesnatim podankom. Kod nas uzgajan oblik od divljeg se razlikuje nešto debljim korijenom. Cvijet mu je bijel a pojavljuje se u srpnju/kolovozu
Klima i stanište topla ne previše suha i sjenovita mjesta
tlo raste na svakom ne previše teškom vrtnom tlu
sjetva i presađivanje uz sjetvu moguće je i razmnožavanje dijeljenjem korijena. Može se obaviti prilikom ubiranja korijena u jesen
njega i gnojidba okopavati a za vrijeme suše zalijevati. U rano proljeće pognojiti zrelim kompostom ili odstajalim stajskim gnojem
berba u drugoj godini po sijanju. Oko 2-3 cm duge i oko 2 cm debele korije iskopati vilama, kad zeleni dio biljke postane smeđ
primjena i uskladištenje korijen se peče ili kuha u juhi od mesa. Ranije se korijen vodene drezge upotrebljavao kao pučki lijek (Radix sisar). Služi za pravljenje vina i za proizvodnju nadomjestka za kavu. Uskladišten u pijesku, drži se 1-2 mjeseca
Или ово:
http://www.akvarijum.org/forum/problem-drezga-i-lemna-minor-t10139.html Dobio u zamenu drezgu i lemnu minor pre jedno mozda vise od 2 meseca.Kad je ubacio u akvarijum lemna prekrila celu povrsinu da se nista nije videlo od nje a i drezga je bila dobro. Lemna se izgubila u roku od mozda 1 meseca dok od drezge ostala dva vrha koja polako propadaju. Ovde citao da ljudi ne znaju sta ce vise sa njima da rade a kod nas propada. Da li neko zna zbog cega, ima neki predlog i savet ako da ipak to opstane??
Sto se tice socivice, citao sam jednu temu o njoj gde se pise da se naglo mnozi ako ima stetnih materija u akvarijumskoj vodi. Uklanja razne stetne materije i koristi se kao bioloski filter. Kada izcrpi sve sto nije dobro povlaci se. A drezga i ostalo bilje ti propada zbog nje, jer zakloni svetlost tako da koliko je korisna, toliko i nije. Ako je nema vise ubaci ponovo drezgu i bice

. Cak i da pokidas drezgu na vise manjih delova nastavice da se siri. Ja sam imao socivicu i izbacio sam je, ostavio sam samo malo jer krade svu svetlost ako se namnozi a oce i da udje u filter. Evo linka za socivicu:
http://www.akvarijum.org/forum.....t8583.htmlI jedna i druga su izuzetno brzorastuce biljke, i strahoviti potrosaci nitrata, s obzirom da se hrane iz vodene kolone ukoliko ne dodajes makro-elemente vrlo je verovatno da su pokupile sto se dalo pokupiti iz vode i kraj, drezga pocinje da se raspada, a socivica nestaje, e sad ukoliko u akvarijumu kojim slucajem imas i puzeve amzonce, oni prosto obozavaju socivicu i istrebe je jako brzo. Ne znam koja ti je tempertura u aq, moze i to da bude razlog propadanja drezge ukoliko je previsoka, a jos pride nalazi se na povrsini vode gde te stedne dobro greju pa u ovom letenjem periodu temp. je previsoka i u donjim delovima akvarijuma a posebno pri povrsini.
Ostale biljke koje su zasadjene u podlozi, crpu hranu iz nje koliko-toliko. Za pocetak ako zelis da stvari popravis, a nemas makro elemente, mozes nitrate da podignes i dodavanjem ureje, (djubrivo koje se koristi u ratarstvu i lako je dostupno), na tu zapreminu akvarijuma, svakog dana dodaj po nekoliko kuglica ureje ( dve do tri )... i stvari ce...