Hvala.
Taj FC11 ima mnogo jaku silu lepljenja u odnosu na 291, sto je

za metalne brodove, ali kod plasticnih ako treba da predihtujes ili skines fiting nekad, hoce nekad da otkine i plastiku pa onda umesto samo dihtovanja imaju i meni mrski plasticarski radovi (citaj vise dana posla). Tako da sam vise za 291 ako je vec poliuretanska diht masa. Mada, tamo gde ide 291, ja sad sve menjam za butil traku, malo zezanja prilikom postavljanja, ali nakon sto sam zavrsio, odmah je spremno za upotrebu i cisto je i nikad mi nije procurelo (svuda osim ispod vodene linije). Za ovde opisani problem curenja, nekako bih voleo ako postoji jos neko resenje pored poliuretana i silikona. Mozda ima jos neko resenje koje nismo nabrojali.
Sto se tice pleksiglasa, nijedan poliuretanski lepak/diht masa se ne hvata za pleksiglas osim Sika 295UV i to iskljucivo primenom primer-a. Primer je taj koji izvrsi lepljenje izmedju 295UV i pleksiglasa. Naucio na licnoj kozi, naravno, isto kao i Zankiki

. U prevodu, ako ne stavis primer, nema ni lepljenja, ali nema ni dihtovanja. E ako pleksiglas ide u ram, ili ga srafovi priljubljuju uz okvir prozora bez rama onda mozes i obican akrilni silikon, dihtuje odlicno. Jedino sa silikonom ne mozes zalepiti pleksiglas jer silikon nije lepak, nego samo dihtung. Tako da ako pleksigals lepis bez rama, onda ti ostaje 295UV sa primer-om. Taj 295UV ima inace i najmanju silu lepljenja od svih tih poliuretana. Meni se cini da sto je slabiji lepak, duze zadrzava svojstva diht mase, jer duze ostaje rastegljiv tj duzi je period dok se ne ukruti skroz (upijanjem vlage iz vazduha) i izgubi dihtujuca svojstva, sto je opet tipcno za poliuretane. Silikon kad skidas i posle decenije i dalje je rastegljiv, zapravo ja sam skidao neki silikon star i skoro tri decenije i bio je rastegljiv.
U principu, za dihtovanje po palubi, ako je brod od plastike, silikon se teze odstranjuje, prodre nekako u farbu i plastiku, mora dobro mehanicki da se "obrusi" da bi ga skinuo, a poliuretani se vec skidaju sa nitro razredjivacem i trljanjem. To je jedan razlog sto su preuzeli primat poliuretani, a drugi je sto su za razliku od silikona i lepak, a ne samo diht masa. Samo ja silikon ne bih tako lako zaboravio, ima odlicne karakteristike za mnoge namene, otporan je na sve i svasta. Silikon je UV otporan sam po sebi, a za poliuretane mora aditiv, zato i ima ta oznaka UV uz 295. To je i razlog zasto po obodu stakla/pleksiglasa ide ono zatamnjenje, ne radi estetike samo vec da cuva diht masu od UV zraka. U stvari ima jos jedan razlog za primat poliuretana danas, ne skupljaju prljavstinu kao silikon i mogu da se prefarbaju pa je estetski lepse. Na silikon se nista ne hvata, pogotovo kad se zaprlja.
Cak iako imate metalni brod, a kacite plasticni podvodni senzor, bolje 291 nego FC11 da ga ne biste polomili prilikom skidanja. Dok nije bilo tih slabije lepljivih poliuretana, neki proizvodjaci su preporucivali i dalje silikon za te senzore. Npr NASA za svoje sonde eho sonara.
Otisao sam u offtopic, ali eto da prenesem, mozda ce nekom znaciti na jednom mestu jer sam se sa tom tematikom bas namucio i citajuci gomile stranih foruma i tehnickih clanaka, a i licnim iskustvom.