E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Izrada plovaka za mini pecaroski katamaran?
Zoran T:
--- Citat: Kapetan 19, 01, 2016, 08:55:33 pre podne ---Pogledaj ovo ... 33.000 dinara u Uzicu, besplatna dostava ... imas dole link radnje...za te pare ga neces bolje napraviti ...
http://www.freetime-ribolov.com/Nautika/Camac-PONTON.html
--- Kraj citata ---
U grubo racunica...poliuretan oko 5500,daska borova sa obradom 1000-1500,plastika ne znam kako se pogodis s majstorom 3000-5000 po sistemu uradi sam...Ovaj zeleni splav vetric bi nosio kao list po vodi na sve strane...
.
Zoran T:
[quote author=LSI link=topic=14370.msg150644#msg150644 date=145336964
Ипак бих ја конструкције бродова препустио онима који су се школовали за то. Оно што сам ја имао на уму, то је у ком програму се могу урадити идејне скице, да човек може да покаже шта би желео, а онда да то неко ко је стручан уобличи у радионичке и извођачке пројекте.
Apsolutno tacno i jedino pravilno pod uslovom da se taj skolovani razume u taj i takav problem(mozda je specijalizovan za nesto drugo)...Salveta je najbolja za idejne skice jer treba puno salveta a to nekako ide najbrze...Salveta ide posle u freeship na oblikovanje i tu se dosta i puno puta menja...Razradjen idejni nacrt ide u acad i tu se rade radionicki crtezi(nije iskljuceno da se i odatle vraca u fs na jos malo dorade)po zelji nacinu ili mogucnosti gradnje(naravno i majstor mora da zna da cita crtez i da ga razume inace nista od posla)plastika metal drvo kombinacije itd...Ako bi "pravio"nuklearnog ledolomca ili neki ekonomski kruzer trebala bi ti citava ekipa strucnjaka...
Kapetan:
glupo pitanje, moze li ACAD da da proracun crvstoce na udare za uneti materijal i konstrukciju ? uvijanje, ponasanje u fluidima i slicno ?
Zoran T:
Ne ACAD je prvenstveno crtaci program...za ponasanje u fluidima,otpori,stabiliteti,zapremine,opstrujavanje vode oko korita freeship(sasvim dovoljno)...Za proracun cvrstoce konstrukcije torzije i ostalo masinski prirucnik pa prelistas sta te interesuje(za metal) ostalo empirijski ili tablice...kod brodogradnje postoje neka pravila i to je to...za manje camce brodice jahte i ovo sto mi koristimo i ovo je previse...
ladjaVlajko:
--- Citat: Kapetan 21, 01, 2016, 22:17:13 posle podne ---glupo pitanje, moze li ACAD da da proracun crvstoce na udare za uneti materijal i konstrukciju ? uvijanje, ponasanje u fluidima i slicno ?
--- Kraj citata ---
Dave Gerr "The Elements of Boat Strength" ... to ti je biblija za samograditelje.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju