Autor Tema: Izrada plovaka za mini pecaroski katamaran?  (Pročitano 11012 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Danijel raf

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
    • Danijel raf
  • Brod tip: Bass boat
  • Marina: Srbobran
  • Veličina: 3m
Izrada plovaka za mini pecaroski katamaran?
« poslato: 14, 01, 2016, 15:45:46 posle podne »
Poz. drugari trebala bi mi mala pomoc saveti oko izrade plovaka za mini katamaran za pecanje, imam par ideja racunam kalkulisem merim vazem  ha   
zamislio sam imam i neki nacrt da duzina plovka bude 2,8 do 3 m.    precnik nekih 30-35cm

Opcija  1.  limenu cev poput cetvrtastog  oluka da oblozim stiropor te da stavim mrezicu i izglertujem lepkom kao na kuci i kad se to lepo osusi da odnesem kod kolege da mi to presvuce vlaknima i poliesterom u par slojeva, ex da raspitao se sve tako bi dobio lepo oblikovane plovke nepropusne  ali pomalo teske za to sto sam zamislio i ima dosta da se radi oko toga .

2.druga opcija mi je bila da kupim alu cev od 3 metra precnika 30tak cm i da je napunim stiroporom i zacepim za obe strane no kad sam se raspitao takve cevi ne postoje no ok ajmo dalje, u tel. razgovorima jedan menager jedne firme koja radi sa metalima me posavetuje da uzmem tablu aluminijuma 3m * 1,5 metara i podelim je na pola i od tih polovina napravim 2 tube da al kako spojiti to varenje je jako skupo ima li neki drugi nacin da spojim tu tablu aluminijuma kad od nje napravim cev , kako da je spojim na tom savu ?

imate li neki drugi savet od cega da napravim te plovke a da normalno izgledaju tj lepo estetski?

Van mreže maverick

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
Odg: Izrada plovaka za mini pecaroski katamaran?
« Odgovor #1 poslato: 14, 01, 2016, 22:07:03 posle podne »
Jeftino tesko...imas tube za kanalizaciju promjera i 500-600 i vise mm....izvana su rebraste i da se nabavaiti od javnih ustanova kao vodovod isl...za gajbu dvije piva...imaju i svoje orginalne cepove

Van mreže LSI

• Drekavac sa Srednjih voda
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #2 poslato: 15, 01, 2016, 07:26:48 pre podne »
Данијеле,

Лепо је што имате вољу да својим рукама урадите тако нешто. Међутим, у старту вам је јасно да без помоћи са стране то неће ићи. И ту увек испадну неки проблеми.

Размислите о ономе што је препоручио Маверик - има тих пластичних цеви великог пречника. Претражите по огласима.

А постоји и оно, истина скупље, решење ако сте у могућности да га себи приуштите. Писано је и на нашем форуму, постоје фирме које то професионално раде. Не могу сад да се сетим али има фирма која прави понтоне за сплавове (сећам се да су чак писали да би одобрили и неки попуст за наше потребе).

Ја сам синоћ у огласима видео и ово: http://www.kupujemprodajem.com/Pontoni-plasticni-24543975-oglas.htm?filter_id=58076770. Имате у огласу телефон - назовите, проверите колико би таква опција коштала. Можда се на крају покаже да се исплати.

Van mreže Zoran T

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #3 poslato: 15, 01, 2016, 13:34:22 posle podne »
Vidi jedan taj plovak precnika 35cm a duzine 300cm volumena je 164lit ili 1m duzni nosi 54kg.Da bi iole imao malo komfora za pecanje i da bi mogao da se pomeris malo napred nazad nemoj ni da razmisljas o manjem precniku od 45-50 za duzinu 300cmm...Od 50cm precnika i 3m duzine imas 235lit volumena i sa tim bi vec nesto i mogao da uradis...
Kad ne mozes sa drugarima na Dunav ni more nije lose!

Van mreže marke

• Kapitalac Dunavski
« Odgovor #4 poslato: 15, 01, 2016, 15:23:27 posle podne »
Mozda nije najelegantnije resenje ali mozete spojiti po tri bureta i napraviti pramac od lima, to nije skupo resenje.

Tri odvojene komore na svakoj strani daju sigurnost i ne treba ih puniti nicim. kuku
Marke

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #5 poslato: 15, 01, 2016, 18:11:50 posle podne »

mada iskreno ... batali tu gimnastiku i kupi siklju ...

Van mreže LSI

• LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
« Odgovor #6 poslato: 15, 01, 2016, 19:33:38 posle podne »
Погледајте овај оглас за полиестарске цеви: http://www.kupujemprodajem.com/polester-cevi-29256385-oglas.htm?filter_id=103

Van mreže Danijel raf

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
    • Danijel raf
« Odgovor #7 poslato: 17, 01, 2016, 23:30:08 posle podne »
Hvala vam na savetima a pre svega sto imam sa kim da porazgovaram na ovu temu , nadam se da cu nesto uspet sklopit  thumbup

Pristalica sam oduvek da odma uradim kako treba da nebi morao 2 puta radit i davat duple pare .

Kapetane -  imam ja i drveni i sperani camac no to mi nije lako i mobilno zato i potezam da napravim ovako nesto od 2 plovka i platforme da se moze rastavit na 4 srafa i lako natovarit na pak treger i pre svega da mogu to sve sam da odradim posto u zadnje vreme ribolov mi se svodi da pecam sam i na kasiciu kad stignem po 2-3 sata. Ovi plovci sto ste postavili na slici gore su nesto slicno kako sam zamislio .

Meverik- ta ideja je i najjeftinija al ok neuklapa mi se u plovnost i estetiku koju sam zamislio   no125   ( e jesam kontra navoj  h44 )

gledam i linkove koje ste postavili ovi plasticni plovci su i previse veliki za to sto sam naumio .

Vidi jedan taj plovak precnika 35cm a duzine 300cm volumena je 164lit ili 1m duzni nosi 54kg.Da bi iole imao malo komfora za pecanje i da bi mogao da se pomeris malo napred nazad nemoj ni da razmisljas o manjem precniku od 45-50 za duzinu 300cmm...Od 50cm precnika i 3m duzine imas 235lit volumena i sa tim bi vec nesto i mogao da uradis...
ovaj vas post mi je zapao za oko o nosivosti plovaka  o tome sam dosta razmisljao a nisam mogao da odgonetnem ,
Zorane jel po ovome ispada  da plovak  precnika 30cm i duzine 300 cm     nosi oko 141kg ?   ako je tako to je ok jer bi imao takva 2 plovka pravilno rasporedjena ,  znaci nosivosti bi bila  oko 280kg??

Van mreže Danijel raf

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
    • Danijel raf
« Odgovor #8 poslato: 17, 01, 2016, 23:50:29 posle podne »
Evo vidite na ove 2 slike kako sam to zamislio   odprilike i dajte neki savet ako vam nesto zapadne za oko i cinim gresku u startu

ovako nekako  sam zamislio te plovke od aluminijuma  u duzini 280 cm i prenik 30 cm

a platformu nesto ovako i da se moze odvojiti  od plovaka na 4 srafa da se lako skida

Van mreže Danijel raf

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
    • Danijel raf
« Odgovor #9 poslato: 18, 01, 2016, 00:04:08 pre podne »
da dodam , koristio bih ga iskljucivo na mirnim vodana kanal DTD i barama, jezerima  a koristio bih elektro pentu .

Van mreže Zoran T

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #10 poslato: 18, 01, 2016, 15:10:30 posle podne »
Mali ti je precnik 30 i tih 140lit...jedan OKRUGLI plovak treba da nosi svu tezinu splava,opreme i tebe i da ostane van vode bar 1/3 ili sa komplet teretom oba plovka uronjena do pola.
Slika 1 je veci precnik od 30cm i generalno velik splav.
Slika 2 sa cetvrtastim plovcima ti je prihvatljivija varijanta a na istu dimenziju obezbedjuje vise volumena od okruglih.
       Napravi plovke od poliuretan pene http://www.atmadoo.rs/poliuretanski-sistemi.html plastificiraj povezi platformom i pecaj 114

Van mreže Danijel raf

• Brodski mali
  • *
  • www.mojaladja.com
    • Danijel raf
« Odgovor #11 poslato: 18, 01, 2016, 17:06:17 posle podne »
Hvala Zoki.
Aj opet da te pitam  kuku  u vezi ove matematike

Platforma , stolica, akomulator, el.penta ,ja i pribor tezine je nekih 123kg ajd da zaokruzim na 130 kg  dali bih smeo ici na 35cm precnik alu.plovaka ili i na tu kilazu  bi trebao bit vec precnik ?

Nije losa ideja ni sa tim poluuretanom al jos kontam ovo alu.plovci

Van mreže Zoran T

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #12 poslato: 18, 01, 2016, 19:56:50 posle podne »
Evo ovako zapremina valjka je
       V=(r"2*pi)*H
   Gde su r"2---poluprecnik na kvadrat
             pi-----3,14
              H---duzna ili visina valjka
Povrsina valjka
           P=2*(r"2*pi)+2(r*pi)*H
        Valjda sam dobro napisao nezgodno sa mobilnog nisam kuci
 Aluminijum Almg3 od 2mm ti je 5,6kg po m"2 a cena otprilike oko 5e za 1kg
 Za varenje ne znam...mislim da je i 35cm malo...
« Poslednja izmena: 21, 01, 2016, 09:39:38 pre podne od strane Zoran T »

Van mreže Kapetan

• Administrator
  • www.mojaladja.com
    • Ypsiolon
  • Brod tip: Aloa 23
  • Marina: Nautilus marina
  • Veličina: 7 m
« Odgovor #13 poslato: 19, 01, 2016, 08:55:33 pre podne »
Pogledaj ovo ... 33.000 dinara u Uzicu, besplatna dostava  ... imas dole link radnje...za te pare ga neces bolje napraviti ...

http://www.freetime-ribolov.com/Nautika/Camac-PONTON.html

Van mreže Zoran T

• Kapitalac Dunavski
  • www.mojaladja.com
« Odgovor #14 poslato: 19, 01, 2016, 22:41:43 posle podne »
Poliyretan ploce 1000*5000*100 osnova za plovke seces na pola zbog visine 25cm manje vise sve je tu samo neznam kolko se vidi(pustim pdf ako se ne vidi)...platforma stafle 50*20 bor a preko sperka 6-8mm sta nadjes...tezina oko 30tak kila nisam racunao stafle...