E, ovako treba... > Majstori, Majstori ...

Potreban majstor za vetrobran/nadkabinski prozor

<< < (3/5) > >>

Zoran T:
Epoksi je jaci i puno bolje drzi za podlogu od poliestera.Kod drveta ili spera po svim merilima i pravilima za impregnaciju ide epoksi.Epoksi je i nesto veceg viskozitete od polija pa ga drvo jos i puno bolje upije. Poli samo u pripremnom namazu razredjujes acetonom da bi ga drvo ili sper bolje upilo bukvalno kao podlogu ili prajmer jer je nesto gusci od epoksija i slabije drzi.Posle normalno epoksi je jaci tvrdji bolje drzi pa ti jedan sloj dosta a za poli 2.Jedan sloj 300g platna sa smolom je debljine oko 0.75mm i tezine oko 0.6kg/m2.Sper okume je oko 500kg/m3(6mm debljine sper je oko 3kg/m2) ovaj drugi breza ili topola(???)je oko 750kg/m3(6mm debljine oko 4.5kg m2)pa racunaj.
                I poli(a on malo zna i da vuce vlagu)  i epoksi lose stoje sa suncem pa gitovanje pored ravnanja povrsine i lepseg izgleda malo i stiti(tj menja gelcoat) i preko jos dobra poliuretan boja za zastitu svega...
                Ako brod cuvas negde gde ima ptica(galebova)sve ce da upropaste (z@seru) sta god da stavis a ona kiselina izgrize sve  kako god da stavis...

Srecko Sojic:
doktoree!  clap

sve jasno i detaljno.

posto ne radim ogromnu povrsinu onda je bolje da idem sa epoksi smolom umjesto polija.
gledao sam video instrukcije nekog amera. on lijepi to 4-5-6 slojeva. doduse ne znam debljinu njegovog platna ali je on to natropao bas bas.
medjutim jasno je da platno i smola stite sperplocu i omogucavaju sjedinjenje, nema potrebe sad za nekim slojevima.

nasao sam fischer i BiH, Visoko, i imaju (bar na sajtu) AW100 okume/topola 4,5,6 mm a i deblje. bilo je rijeci o tome na forumu u vezi tezine. mene samo plasi da ce 6mm biti prejako za savijanje...

cini mi se da sam skroz blizu odluke da opet vadim alat napolje.....

LSI:

--- Citat: Srecko Sojic  19, 12, 2015, 10:45:45 pre podne ---...
gledao sam video instrukcije nekog amera. on lijepi to 4-5-6 slojeva. doduse ne znam debljinu njegovog platna ali je on to natropao bas bas.
medjutim jasno je da platno i smola stite sperplocu i omogucavaju sjedinjenje, nema potrebe sad za nekim slojevima.
...

--- Kraj citata ---

Срећко, мат и ровинг (платно) додају се смоли зато да би дали механичку чврстоћу. Сама смола ће заштитити премазану површину али механички је веома слаба. Зато се врши ламинација, наношење слојева.

У пракси, то се ради наизменичним наношењем мата и ровинга, при чему се ровинг још и преклапа. Е сад, колико слојева?

Видео сам да неки наши произвођачи чамаца наводе како чамце праве ламинирањем 5-6 слојева. А видео сам и да неки од њих своје чамце продају уз изјаву да њихови чамци задовољавају тамо неке немачке стандарде. А кад сам гледао какви су то стандарди и шта у њима пише... чак до 15-16 слојева!

Наравно, колико слојева и која грамажа, зависи од намене и оптерећења која се очекују. Ви нећете правити корито чамца да би вам био потребан слој од 10 мм, већ сама конструкција с ослањањем на више тачака допринеће јачини споја, ипак, ако сте у прилици, покушајте да додате слој ојачања више - за сваки случај.

Srecko Sojic:
hvala LSI

sad sam malo u autu....."mat i roving (platno)"

sta je sta?

Zoran T:
mat je platno nepravilnog tkanja izgleda haoticno a roving je pravilnog tkanja kao pojas u kolima samo malo krupnije.Poli smole imas ciste prozirne pa sam dodajes katalizator i ucvrscivac ili plavicastozelenkaste u koje je vec dodat katalizator a ti samo dodajes ucvrscivac...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju