E, ovako treba... > Plovila

ALBIN 25 - Put do Srbije

<< < (20/26) > >>

MiletaStamat:
Srećno Aleksa, da ploviš i uživaš. Temu sam ponovo pročitao od početka. Sve objašnjeno kao da sam film gledao, ili da sam i sam učestvovao u tome. Izuzetan čamac, mnogi od nas bi ga poželeli u svom vlasništvu. Neka je sa srećom.

Zoran T:
Da se na uzivas i da te Albin dobro sluzi...zelim vam mirnu vodu i sa srecom plovidba  114

Alexa:
Hvala svima na lepim i toplim zeljama. Danas je kapetanija uradila tehnicki pregled i brod je "pod hitno" spusten u vodu jer mi vec u ponedeljak treba prikolica. Kod nas postoje pet mesta za spustanje i dva dana sam ih obilazio i trazio savete ljudi koji zive u blizini. Na kraju sam se odlucio za jedan spust u gradu i, srecom, nisam pogresio. Dosao je jedan decko sa cikljom, ismerio dubinu i procenili smo da ce biti dovoljno da podigne krmu. Tako je i bilo, i brod je bez problema kliznuo u vodu. Prvu voznju do marine "Silver lake" su obavili moja dva zeta a ja sam dosao autom i onda...... mozete zamisliti ..... pocinjes da zivis svoj san  kgk Sada moram da odem na neku veceru ali, eto mene zorom na svom brodu. Da kazem koju rec o marini. Dugo sam tvrdio da je skupa, ali... jbga sve ima svoju cenu, vezovi su besprekorni, brod je zasticen gumenim odbojnicima, ima struje, vode, cuvara etc i to ce u mojoj varijanti biti 200 eura za tri meseca. Zadovoljan sam, stvarno je sve kako treba a i lokacija je u srcu Srebrnog jezera tako da sedenje na brodu pored setalista obezbedjuje veliki uzitak.
Pisem vam nabacano, s `brda s`dola ali.... dogadjaji preticu jedni druge, vec u penedeljak na noc krecem za Italiju da doteram drugi brod. Bice i o tome price samo da se sredim. Za akciju do Svedske i nazad, znam... duzan sam, pisacu o tome i stavicu slike. Pozzzzz

Alexa:
Evo, da ispunim obecanje i opisem vam putesetvije za Svedsku. Polazak u cetvrtak 26. maja u ranim jutarnjim satima. Plan, do Beca (gde mi je "baza"), odmor i sutra dalje. Biram granicu "Backi breg" jer nema terminal i prelazimo je za 5 minuta. Posle cca 80 km ukljucujem se na auto put za Budimpestu i vec nakon nekoliko kilometara sav saobracaj se preusmerava preko jednog velikog parkinga gde nas docekuje pedesetak uniformisanih lica i krece detaljna kontrola. Tu su kontrolori vinjete, policija, carina, zandarmerija, finansijska i ko zna ko jos, valjda sve sluzbe koje Madjarska ima. Kao i obicno, akcenat je na cigarete i alkohol. Posto znam za "jadac", pa nista od toga ne nosim vise nego sto je dozvoljeno, prolazim bez problema. Posle lakog i opustenog putovanja stizem u Bec kako je i planirano, pre 14 h, jer posle toga bih parking mogao da potrazim samo na dalekoj periferiji grada. Uspevam da se uparkiram u 10 bezirku (bas gde sam planirao) prem da sam dugacak skoro 15 m. Prijatelji me cekaju na rucak, svapse kobasice i pivo tek da se malo opustim i odspavam. Zena odlazi u mali shoping da pokupuje nesto deci i pripremi zalihe za dalji put. Sutradan, petak, rano zorom krecemo dalje. Plan je da udjemo u Dansku i tu prespavamo. Put nas vodi preko Ceske za koju sam mislio da ima bolje puteve i ceka me veliko razocarenje. Od granice pocinje truckanje kao po makadamu da bi od Brna do Praga to preraslo u pravu moru. Put je toliko ispresecan da udaranje ne prestaje (slicno kao kod Sr.Karlovaca na starom NS putu). Cetri osovine nemogu nikako da se sloze i to "kida" do nepodnosljivosti. Zaobilaznica oko Praga je sve samo ne zaobilaznica. Zavlacimo se malo u grad, malo nekom "zaobilaznicom" i konacno ispravljamo put Drezdena. Pocinje bolja deonica ali... posle nekog vremena, prekid auto puta i iskljucenje na neku zaobilaznicu. Kamioni odlaze pravo a moja navigacija nas odvodi desno na neki sporedni sumski put uzan tek toliko da mogu da prodjem sa prikolicom. Meni se ne svidja ali navigacija pokazuje da vozim dalje. Gore dole, levo desno i tako nekih 10 tak km i preko nekog gradilista opet se docepah auto puta. Nedugo zatim udjosmo u Nemacku. Voznja kroz Nemacku klasika, nema greske, nista zanimljivo ali zato traje  jh . Stigosmo do granice sa Danskom gde nas doceka granicna kontrola sa toliko plavih rotacija da se uplasih  jh . Sve prolazi jako brzo na rec, sta imate, nista, odrediste - Svedska, dovidjenja, srecan put. Prva pumpa, pauza. Vec je ponoc i valja malo odmoriti.

Alexa:
Dan treci, na pumpi obavljamo jutarnju toaletu, sipamo gorivo i probamo danska peciva  thumbup . Nastavljamo nekih 300 km do Kopenhagena kroz ravnicu. Sve je jako uredno, voznja bez nervoze, svi postuju ogranicenje na auto putu od 110 km/h, vozila koja vuku prikolice u u strogo desnoj traci, jedino ja preticem stri . Jako disciplinovani vozaci tako da u odnosu na Nemacku, deluje dosadno. Stizemo do Kopenhagena i pratimo pravac za most "Oresund", cetvrto graditeljsko cudo u svetu. Navigacija pokazuje da se vozimo ispod nivoa mora  strii ulazimo u tunel koji ide 4,5 km ispod mora. Znao sam to i ocekivana neprijatnost nije izostala ali, utisak je isti kao da ste u bilo kom tunelu. Nedugo zatim, izlazimo na povrsinu i pocinjemo da se penjemo na most. Sada ocitavamo da se nalazimo na 96 m visine. Ogromni piloni deluju impresivno ali magla nas sprecava da napravimo bolje fotografije. Ubrzo dolazimo do naplatne rampe gde se obavlja brzo (dobro je obelezeno ko koju traku treba da izabere) i ocas posla nam skinu sa "vise" 1660 sek  XKJHDGASED sto je cca 180 eura. Pre toga smo na jos jednom mostu platili oko 40 eura. Svedski policajac nas zaustavlja i kontrolise. Izgleda kao taliban, obrijane glave i duge crne brade  stri ali jako ljubazan, samo pita i prpusta nas uz srecan put. Stizemo u Malme. Ostavljam kombi i prikolicu kod brata od tetke u krugu njegove firme i odlazimo u stan. Snajka spremila rucak ali, prvo rakijica pa onda ...... goscenje i naravno pivo. Sutradan, svecana atmosvera u kuci, priprema se sto za vise osoba i saznajemo da oni slave slavu Sv. Nikolu, sve po redu, jagnjeca i pileca corba, sarma, jagnjetina, prasetina, pivo u vecim kolicinama i ja pobegoh na spavanje, nestrpljiv da svane ponedeljak kad krecemo u akciju. Zaboravih da kazem da smo u subotu iskoristili vreme da predvece odemo do marine u Malmeu da vidimo brod koji je brat kupio za 10.000 sek (1080 eura). Sasvim ok brod, 7,5 m lepo opremljen sa "volvo" benz. motorom od 2000 ccm. Treba malo da se sredi ali i ovakav kakav je moze odmah u more. U marini, mnostvo jedrilica, ocigledno da koriste to sto non stop duva vetar. Pivo 7,5 eura  kuku . Puno sveta, svi su u prirodi, sve opusteno, pozitivna atmosfera, prijatno.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju