E, ovako treba... > Plovila
ALBIN 25 - Put do Srbije
Alexa:
Ponedeljak, krecemo u akciju. Posto je moj bratanac, na koga je preveden brod, morao da doputuje u Srbiju, meni je bila malo frka kako cemo da to sad obavimo bez njega ali.... kod njih sve moze. Decko je popunio ugovor izmedju nas dvojice, odneo ga kod notara, potpisao i ostavio da ja kao druga strana potpisem kad dodjem posle nekoliko dana. Tako i bi, udarim potpis, platim 100 evrica i oni meni udarise one crvene pecatice i to je to. Sledece, ex papir. Pokusavamo da i to obavimo ali bez dovozenja broda na pregled jer utovar imamo zakazan tek u 17 h. Odemo u jednu spediciju, kazu moze, aplicirajte preko interneta, takav je postupak. Odemo u drugu, nemoze bez da vide brod, odemo direktno u carinu, covek nam pomogne da popunimo obrazac, ode u svoju kancelariju i napravi nam to cas posla i to bez naknade. Vreme da se krene za Landskrunu na utovar. Usput telefoniramo za dizalicu, meni sve nesigurno posto je to ugovorio ceovek od koga sam ja ustvari kupio brod a on je morao da otputuje i necemo se videti. Znaci nema prodavca, nema mog bratanca koji je formalno od njega kupio, samo ja kuku . Dolazimo na odrediste, krug neke firme ..... brod isteran na prikolici, ceka. Kran stize nakon par minuta, nisam stigao ni da se popnem u brod da vidim sta sam kupio. Covek izlazi sa daljinskim i krece da manipulise sa onim cudom. Za 15 minuta brod je bio kao rukom smesten na moju prikolicu. Uzima trake, vezuje mi, placam mu 110 eura i odlazi. Toliko je sve brzo da nemogu da se dozovem k`sebi. Pored broda cirada za pokrivanje, unutra jos dve tende, brdo kanapa, fenderi, sidro, posudje, sredstva za ciscenje i poliranje, veslo, kljucevi od svih vrata, sve u kompletu, mislim da nista nisu iz broda izvadili. Cak su bile i pakovanja kesa za smece. Posto je dno premazao antialginom po dogovoru, ostavio je i 1 kg "Hempelove" farbe, posudu i nov valjak da popravim mesta na kojima je brod lezao na prikolici. Odvozimo ga ponovo u krug firme u Malmeu, sve proveravam i odlazimo u stan da pokupimo stvari, veceramo i istusiramo se posto u 23,55 imamo trajekt iz Treleborga za Rostock. Tamo - ovamo i vreme nam ode, moramo da krenemo a kartu nismo kupili kuku . To obavlja moj drugi bratanac dok mi putujemo od Malmea ka Treleborgu, salje nam kod taman kad mi stizemo na ulaznu rampu. Diktiram zeni kod, ona ukucava u racunar i daje mi papir (kartu) sa brojem prilaza. Sve je jednostavno organizovano da ide bez zastoja. Ubrzo se ukrcavamo. Ono gvozdeno cudo deluje impresivno dok mu prilazimo a tek unutra ... kuku ko ce da se snadje. Medjutim, organizacija je takva da sve ide expresno. Momci sa fluorescentnim uniformama usmeravaju i mi stizemo na nivo br. 7. Parkiramo i izlazimo na 10 ti nivo - tersu odakle posmatramo luku. U medjuvremenu se ukrcava kolona slepera a onda i voz sa sve vagonima. Da ne verujes gde sve ovo stane. Ja razmisljam, kako nema nikakve provere sta se nosi u vozilima, pa ovi teroristi mogu `ladno da unesu kamion eksploziva i potope ovo cudo negde u severnom moru kuku. Cudo krece tako polako i meko da nemam osecaj da sam na brodu. Vidim samo po svetiljkama da se udaljavamo, nema vibracija, nema buke, samo zuji kao frizider. Tako osam sati. Kunjamo u kabini koja podseca na avionsku sa sedam redova sedista (nismo hteli kabinu jer je to plus 80 eura po coveku). Kako tako, stizemo u Rostock u 8 h ujutru. Iskrcavanje brzo i za cas posla smo na auto putu prema Hamburgu.
Alexa:
Utorak, celodnevna voznja kroz Nemacku i Cesku XKJHDGASED , i po kisi stizemo do Bratislave gde odlucujemo da prenocimo. Sad` je lako, penjemo se u brod, postavljamo veceru, vec imamo u njemu pripremljene vrece, jastuke, cebad. Vetar duva kao lud, zakopcavamo tendu iznutra, wc je tu, toplo je i posle silnih kilometara, zasluzeni odmor. Ujutru nastavljamo preko Madjarske do Backog brega. Madjari brzi i iznenadjujuce ljubazni zavrsavaju proceduru za 5-10 min, kod nasih nema niko, samo mi na obradi. Jedna spedicija koja nema sta da radi tako da zena sa elanom krece da formira prijavu za carinjenje, carinik udara njegov cuveni pecat, i konacno smo u Srbiji. U vecernim satima stizemo kuci. Odsmah sutradan carinici i spediteri dolaze kod mene da obave svoje i to se zavrsava u narednih par sati. U medjuvremenu, dok sam putovao, zove covek da u petak idem za Trst da mu donesem brod. Jedva uspevam da ga odlozim za utorak. U subotu pod hitno organizujemo spustanje broda u Dunav i privez u marini "Silver lake". Ne stizem ni posteno da pregledam brod. Ipak, u petak sam ga prikljucio na vodu, napunio akumulatore i upalio motor da radi par sati. Sve je u najboljem redu.
Juce je brod registrovan i dobio je ime jh. Nazvao sam ga "GALEB", recni galeb, morski, galeb, Titov galeb, kako kome drago kgk
Alexa:
Ponedeljak na noc odlazak za Trst na utovar drugog broda. Obavljeno za 24 h. O tome, drugi put. Nova destinacija, drugi granicni prelazi, novo iskustvo jh
Alexa:
Danas, "radni sastanak" sa spediterima i carinicima , oni zakazali jh . Slika nece biti, nije zgodno jh
LSI:
Алекса, још једном, нека је са срећом. Труд се исплатио, сад остаје да се ужива.
Него, ја бих замолио администраторе да одмах обришу прве три "епизоде" ове приче!
Много су субверзивне. Све ми то личи на неку пропаганду.
Све нешто као... нема проблема... све може... хоћете ли и ово... не треба ништа... хвала лепо... може преко интернета... не треба лично...
Не, не. не!
То можда постоји у некој другој димензији, у неком другом свету. Немојте ове текстове читати деци - побећи ће и ово мало што их је још овде остало.
Децо, увек се сетите: "Сунце туђега неба, неће вас грејат'ко ово овде..."
Благо нама док је нама нашег вође. Па, ваљда смо ми народ најстарији. Ваљда ми знамо боље...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju